Pravidelné zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne přeji všem čtenářům našich pátečních zpráv.

Některé týdny jsou v životě učitele klidnější, jiné naopak náročnější; právě skončený týden patří mezi ty druhé. Dvoudenní třídní schůzky, které naši učitelé absolvovali ve středu a čtvrtek, znamenaly, že v tyto dny jejich pracovní doba přesáhla deset hodin za den, ve čtvrtek se u některých vyšplhala až ke dvanáctihodinové směně. Přesto od žádného učitele neslyším – třeba když společně obědváme v jídelně – žádné stěžování. Naopak, veskrze všichni říkají, že je to velmi milá (i když vyčerpávající) možnost, jak se s rodiči svých studentů potkat, a mě to jen utvrzuje v tom, že jsou to správní lidé na správných místech. Uznání a poděkování patří i Vám, zákonným zástupcům; velmi oceňujeme, že se o studium svých dětí zajímáte a že diskuse, které s našimi učiteli vedete, jsou velmi věcné a přínosné.

Náročné týdny nezažívají jen učitelé, ale také studenti. STEMCO (teď už skutečně a naostro), Fyziklání, Brloh, Lingvistická olympiáda, Ekonomická olympiáda či Olympiáda mediální gramotnosti… to jsou různorodé soutěže, do nichž jsou momentálně zapojeni studenti z různých tříd podle svých osobních zájmů a preferencí. Kdybych měl vyjmenovávat všechny účastníky, asi byste seznam nedočetli do konce, proto Vás budu průběžně informovat jen o těch nejúspěšnějších. Do celostátního kola Olympiády mediální gramotnosti postoupili terciáni Matěj Prokop Diviš a František Jemelka.Tým našich sextánů ve složení Vojta Hofmann, Gosha Nesterov, Lukáš Michalik a se umístil v mezinárodní fyzikální online soutěži Fyziklání na devátém místě v žebříčku České republiky a na 64. v tom mezinárodním.

Když už píši o úspěších, nemůžu vynechat ten nejzásadnější. Akademie věd každoročně nabízí v programu Otevřená věda dlouhodobé stáže studentům českých středních škol. Zájem o tyto stáže je velký a úspěchem bývá už jen to, že Vás na stáž přijmou. To se každoročně daří několika našim studentů, nicméně Kačce Švejdové z oktávy se podařilo nejen na stáž dostat, ale v rámci závěrečných prezentací se mezi všemi účastníky umístit na první příčce v Oblasti věd o živé přírodě a chemických věd. Moc jí gratulujeme k vynikajícímu úspěchu.

Babice jsou sice poměrně malá vesnice, občas je však o ní slyšet. Ve středu jsme Vás informovali o tom, že je uzavřená příjezdová trasa ze Strašína. Zavřeno skutečně bylo, a to ne z ledajakého důvodu, ostatně to můžete posoudit sami zde https://www.idnes.cz/praha/zpravy/havarie-autojerab-ricany-hasici.A231122_172629_praha-zpravy_rtn. Škoda, že hasiči nepovolali naše terciány, ti už ve fyzice jednoduché stroje – a tudíž i páku – probírali, mohli si tedy její účinnost vyzkoušet v praxi. I když podle obrázků by to bylo asi spíš na kladkostroj…

Studentské výměnné pobyty běží na plné obrátky. Po výjezdu do španělského Alicante, chystáme výměnu francouzských studentů. Zatím však mají zajímavý program i bez ní; v předminulém týdnu se jim věnovali odborníci z Francouzského institutu v Praze, kteří přijeli pro naše mladší studenty udělat workshopy na několik různých témat. Největší dobrodružství ale čeká na deset našich sextánů, kteří dnes nad ránem odlétli na dlouhou cestu do Indie. Main unakee shaantipoorn udaan aur kaee dilachasp anubhavon kee kaamana karata hoon.

A Vám všem přeji příjemný víkend, a to obyčejně v českém jazyce.

Luděk Michalik