Pravidelné zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům pátečních zpráv,

na úvod se ještě naposledy vrátím k třídním schůzkám, které proběhly před týdnem. Z pohledu statistika mohu konstatovat, že v prezenční části byla nejžádanější naše humanitní trojice Tomášek–Drozdek–Halamásek. Na rozdíl od dalšího legendárního tria Rosol–Kameš–Klíma nesbírali kanadské body, ale minuty strávené s rodiči. Každý z nich ve čtvrtek absolvoval 35 osobních setkání. Přičteme-li k tomu středeční on-line verzi, absolutním vítězem se stal kolega Tomášek, který nasbíral celkem 64 rezervací. Jak jsem však psal minule, na nedostatek zájmu si nemohli stěžovat ani další učitelé, za což jsem velmi rádi.

Na nedostatek zájmu si nemůže stěžovat ani výprava našich studentů v Indii. Podle zpráv jsou velmi často žádáni o pózování na fotografiích, přeci jen Evropané nejsou v Indii ještě zcela obvyklým jevem. Při sledování videí, která naši účastníci jihoasijského dobrodružství pravidelně zveřejňují na této FB stránce, na mě dýchla atmosféra indického subkontinentu naplno, obzvlášť když ho sleduji od sálajících kamen a s výhledem na zasněžený trávník před domem. Musím se přiznat, že naší expedici tak trochu závidím. No, možná i více než trochu…

Zajímavé věci se však dějí i u nás v okrese Praha-východ. Například všichni místní řidiči dostali prostor ke zvýšení své hladiny adrenalinu; středočeští silničáři byli pravděpodobně pevně přesvědčení, že je lepší se řidičům na silnicích při první sněhové nadílce alespoň zpočátku neplést do cesty. Kromě toho zažili studenti našeho nižšího gymnázia v rámci třídnických hodin velmi netradiční aktivity, které pro ně připravilo několik z našich oktavánů. Souvisely s nadačním fondem Světluška, studenti si tedy mohli prakticky vyzkoušet různé činnosti v roli nevidomých.

Vzhledem k blížícím se Vánocům bych rád připomněl organizaci posledního předvánočního týdne. Začnu od konce: v pátek 22. 12. máme ředitelské volno, ve čtvrtek 21. 12. je škola zkrácena do 12:40. Ve středu 20. 12. jste všichni zváni na Vánoční revue do naší sportovní haly, začínat bude v 19 hodin. Tradičně si budete moci zakoupit balíčky s vánočním cukrovím, vlastnoručně upečeným či jinak vytvořeným jednotlivými třídami. Kdo cukroví zakoupil loni, jistě si pamatuje, že se jedná o gurmánsky specifický zážitek. Výtěžek z prodeje poputuje na projekt Ježíškova vnoučata. Pro studenty a pedagogy je v závěrečném týdnu v naší jídelně nachystána slavnostní vánoční večeře, nižší gymnázium ji má ve středu 20. 12., vyšší gymnázium o den dříve – v úterý 19. 12. Večeře vždy začíná v 17 hodin, sraz studentů je již v 16:30. 

Do adventního času ideálně zapadá i letošní třetí vydání školního anglického časopisu OG Chronicle (k nalezení zde), jeho četba nabízí alespoň chvilkové zastavení ve shonu, který v této době provází většinu z nás.

Přeji Vám příjemný předvánoční čas a věřím, že si najdete chvilku na alespoň krátké zastavení.

Luděk Michalik