Pravidelné zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům dnešní zprávy z našeho gymnázia,

před nedávnem jsem psal, že některé týdny jsou v učitelském kalendáři velmi náročné, jiné zase velmi obohacující. Ten právě končící patřil určitě mezi oba zmíněné typy.

Organizace vánočních večeří a vánoční revue s sebou přináší poměrně dost stresu. Na druhou stranu jedinečná atmosféra doprovázející obě události a vánoční duch, který při nich panuje, je určitě nejen pro mě, ale pro všechny mé kolegy i pro naše studenty velmi naplňující. Upřímně, těžko hledám slova, kterými bych to popsal, ten pocit je asi nepřenositelný, avšak jak naše vánoční večeře, tak vánoční revue ve mně opět zanechaly jen ten nejlepší pocit. Ne že by se vše obešlo úplně bez problémů, třeba na spuštění protipožárního alarmu, vyzývajícího k evakuaci 10 minut před začátkem vánoční slavnosti, budu ještě dlouho vzpomínat. No, alespoň víme, že systém funguje a není vůbec jednoduché ho vypnout, což je asi správně. Můj velký obdiv patří všem, kdo měli odvahu na pódiu předvést to, co si několik týdnů, či dokonce měsíců připravovali. Protože jsem kdysi byl součástí učitelského představení Rybovy České mše vánoční, mám obrovský respekt k vystupujícím a velké pochopení pro jejich nervozitu i občasné chybičky, které se sem tam vyskytnou. Poděkování za celý večer míří nejen za všemi muzikanty, zpěváky, tanečníky, divadelníky a moderátory, ale i za organizátory, techniky, pomáhajícími studenty, učiteli, vychovateli, a v neposlední řadě i za Vámi, kdo jste v naší sportovní hale vytvořili příjemnou atmosféru.

K Vánocům patří mnoho tradičních věcí, jednou z nich jsou i vánoční filmy a pohádky. Říkal jsem si, že by bylo zajímavé zjistit, jestli je vkus lidí spojených z Open Gate v tomto ohledu tradiční, či jestli se nějak lišíme. Máte-li tedy chuť, můžete nám na tomto odkazu dát vědět, na který film, nebo na kterou pohádku se o Vánocích nejvíce těšíte.   

Říká se, že nejefektivnější hodiny jsou takové, kde nepracuje učitel, ale studenti. Zkusím to dnes udělat trochu podobně a další psaní nechat na studentech, resp. STUDENTovi, tj. na třetím letošním vydání našeho českého školního časopisu, které naleznete na našich webových stránkách.

Na závěr mi dovolte popřát Vám klidné Vánoce, příjemný Nový rok a hodně zdraví a štěstí v celém roce 2024.

Luděk Michalik