Pravidelné zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům pátečních zpráv z gymnázia,

úvodem bych Vás rád přivítal v novém roce a všem popřál, ať se Vám v něm daří podle Vašich představ.

Na konci minulého roku jsem čtenářům pátečních zpráv dal možnost zvolit OG vánoční film. Účast v anketě nebyla nijak ohromující – hlasovalo 27 účastníků – a překvapivý nebyl ani vítěz, s téměř 30 % hlasů vyhrály Tři oříšky pro Popelku. O polovinu méně hlasů obdržely Pelíšky, které na stupních vítězů doplnil film Sám doma. Všem hlasujícím moc děkuji a někdy v budoucnu opět nějakou anketu do svého dopisu zařadím.

Tento školní týden je poměrně krátký, a proto si popis školního dění nechám na příště, místo toho se budu věnovat jedné z velkých výhod práce ve školství. Jako učitel, vychovatel nebo kdokoliv další dlouhodobě pracující ve škole máte možnost poznat a rozvíjet celou řadu studentů. Ti samozřejmě na škole nezůstávají věčně, v našem případě zpravidla 8-13 let v závislosti na tom, zda svoji pouť u nás začali již na základní škole, nebo až na osmiletém gymnáziu. Jedním z těch prvně zmíněných je Michael Hrabal. Dvoumetrového mladíka jsme mohli v uplynulých dvou týdnech sledovat v televizi a při té příležitosti se navzájem dohadovat, které góly na juniorském MS v hokeji chytit mohl a kterým naopak jistojistě zabránil. Skloubení studia a vrcholového sportu je na našem gymnáziu ze zřejmých důvodů spíše výjimkou; Michael se nakonec v sextě (před rokem a půl) rozhodl Open Gate opustit, aby mohl pokračovat ve své kariéře v zámoří. Není však jediným naším bývalým studentem, který se dokázal prosadit a o němž se dozvídáme z různých masmédií či jiných zdrojů. Vážíme si samozřejmě životních cest mnoha našich absolventů, přestože třeba nejsou mediálně tak zajímavé, pro naše učitele a vychovatele jsou i tak významné. Každý z učitelů by mohl vyprávět spoustu fascinujících příběhů studentů, které učil… Velmi nás těší a naplňuje, když můžeme dále sledovat, jak si naši bývalí svěřenci vedou. Ideální příležitost k tomu budeme mít třeba dnes večer, kdy se s našimi alumni uvidíme na pravidelném ročním neformálním setkání.

Píšu-li o setkávání, jako další možnost se nabízí pátek 9. února, kdy se v Lucerně uskuteční OG maturitní ples; kromě maturantů, studentů a pedagogů na něm určitě potkáte i celou řadu našich absolventů či bývalých zaměstnanců. Téma, které si studenti zvolili, si prozatím nechám pro sebe jako malé tajemství. V následujícím týdnu zveřejníme link k nákupu vstupenek; určitě přijďte, do Lucerny se nás vejde hodně.

Přeji Vám příjemný víkend.

Luděk Michalik