Pravidelné zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům pátečních zpráv z gymnázia,

zdravím Vás na konci prvního celého pracovního týdne v roce 2024. Pro mě osobně byl tento týden velmi neobvyklý, strávil jsem ho totiž v posteli, kde jsem se střídavými úspěchy bojoval s virózou. Tu jsem si pravděpodobně přivezl z víkendového pobytu, jehož jsem se účastnil se svými fotbalovými spoluhráči z týmu, který se zapojuje do soutěže s názvem Superveteránská. Úplně jako superveterán jsem si připadal od úterý do čtvrtka, dnes je to již naštěstí trochu lepší, takže s Vámi opět mohu v krátkosti sdílet zajímavosti z naší školy.

Zajímavý týden rozhodně zažili naši oktaváni; ti si vyzkoušeli IB zkoušky nanečisto, připravili jsme pro ně totiž tradiční IB Mock Week. Za podmínek kopírujících skutečné IB zkoušky se vypořádávali s ochutnávkou jednoho testu z každého předmětu. Během pěti dnů tak museli zvládnout šest zpravidla 90minutových testů či esejí. Při samotných IB zkouškách je tempo podobné, studenty čeká během 17 dnů takovýchto zkoušek zhruba 15.

Jako obvykle se nenudili ani naši ostatní studenti; leden je měsícem, kdy se uzavírá klasifikace. Samozřejmě se snažíme naše studenty ani nyní příliš nepřetěžovat, na druhou stranu i kvůli výše zmíněnému je potřeba, aby si postupně všichni zvykali na rostoucí zkouškovou zátěž, která je na konci IB programu skutečně velká. I proto se snažíme se studenty v tomto směru postupně pracovat a ukazovat jim, jak se s podobnými zátěžovými situacemi vyrovnat.

V současné chvíli finalizujeme sestřihávání jednotlivých vystoupení z Vánoční revue, podívat se na ně zpětně je až dojemné... Příští týden budou všechna vystoupení k dispozici na školním Youtube kanálu, v pátek Vám pošlu příslušný link. Určitě to bude stát za zhlédnutí, ne vždy jsou vystoupení úplně dokonalá, občas se vloudila i technická chybička, ale studentská energie a nadšení, které na mě z vystoupení i skrze obrazovku dýchá, ukazují autenticitu jedinečné atmosféry.

Příští čtvrtek nás čeká náš v pořadí druhý den otevřených dveří, s jehož organizací a průběhem nám měrou více než výraznou opět pomohou naši studenti, na které se můžeme při podobných akcích vždy spolehnout. Předpokládám, že Vás při této příležitosti nepotkám, ale třeba se ve Vašem okolí nachází někdo, pro koho může být tato informace důležitá.

Asi daleko spíše Vás potkám na našem maturitním plesu. V týdnu jste od paní Hojerové dostali e-mail se všemi podrobnostmi. Já přikládám studentskou pozvánku a doufám, že se na plese – ať už na parketu, nebo ve společenských prostorách – v pátek 9. února setkáme.

Přeji Vám příjemný víkend, já osobně doufám, že takovýto týden už dlouho nezažiji.

Luděk Michalik