Pravidelné zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům našich pátečních zpráv,

zdravím Vás opět po čtrnácti dnech, a to přesně první den prvního jarního měsíce.

Jarní prázdniny pro studenty zpravidla znamenají dobu odpočinku. Jak ale víte, naše škola je v mnoha ohledech odlišná, což se opět potvrdilo v minulém týdnu. Sedm studentů vyššího gymnázia totiž během prázdnin pravidelně chodilo do naší počítačové učebny, aby ještě zdokonalili svého robota do soutěže FIRST Tech Challenge, konající se v rumunském Aradu, kam vyrazili minulý čtvrtek (zpět se vrátili v pondělí večer). Na soutěži se neztratili, mezi padesátkou týmů skončili zhruba v polovině startovního pole. Jedná se o výborný výsledek, náš tým byl navíc ze všech účastníků nejmladší a zároveň nejméně početný. Moc děkuji Danovi z oktávy za předávání zkušeností a všem ostatním, tj. Tomášovi, Rosťovi, Christianovi, Ernestovi, Davidovi a Honzovi, za čas, který robotice v letošním roce věnují. Chcete-li si udělat představu o tom, co jejich robot dokáže, můžete se podívat sem.

Robotici v Rumunsku však nebyli jedinými studenty, kteří si zkrátili jarní prázdniny. Skupina deseti debatérů se sešla – či často z hor sjela– v pátek v Brně, kde proběhl závěrečný turnaj anglické části Debatní ligy. Soutěž naši tentokrát nevyhráli; tým ve složení Róza Chovancová, Adam Christl, Viktorie Petráčková a Vojta Pokorný byl druhý a kvalifikoval se mezi šestici postupujících do finálového turnaje. Druhý náš tým skončil na šestém místě, v celoroční soutěži obsadil místo sedmé a trochu smolně se tak dostal do pozice prvního náhradníka ve finálovém klání.

Jak jsem psal v posledním informačním e-mailu, těsně před jarními prázdninami proběhla největší evropská týmová fyzikální soutěž pro středoškoláky. K naší velké radosti se oběma našim skupinám dařilo a speciálně tým ve složení Dan Strnad, Ernest Levkovich, Christian Štumpf, Jan Škoda a Jan Hrubec se prezentoval vynikajícím výkonem. Ve své kategorii skončil mezi 86 družstvy na 19. místě a zároveň v pořadí soutěžících z ČR obsadil vynikající 6. místo.

Aby však nedošlo k mýlce, naše škola nemá jen vynikající studenty technického zaměření, celá řada aktivit je připravena i pro studenty, kteří mají rádi náš rodný jazyk. Před prázdninami jsem se v divadle mohl zaposlouchat do zajímavých básní přednášených našimi mladšími gymnazisty. Jako bývalý účastník recitační soutěže Пражское яйцо, v níž jsem jako desetiletý zaujal porotu přednesem své básně Лошадь, jsem s pochopením sledoval jejich nasazení při recitování (bohudík již v českém jazyce). Do okresního kola ve vyšší kategorii postoupili dva kvartáni, Heřman Tajovský a Klaudie Kratochvílová, v nižší pak primánky Sofie Kaucká a Liliana Sára Abdullah; vynikající však byli všichni účastníci.

Velmi podobný zážitek mohou prožít všichni, kdo přijdou příští středu na – kvůli nemoci již jednou odložené – veřejné čtení Pavly Trnkové. Ta v babické kavárně představí svou další knihu, tentokrát s názvem Rodinné poklady. Jako malý závdavek čtení nabízím další vydání školního časopisu STUDENT.

Přeji Vám příjemný víkend.

Luděk Michalik