Pravidelné zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům našich pátečních zpráv,

dnešní souhrn informací začnu zprávou z kolejí, kde v pondělí proběhl St. Patrick‘s Day. A proč zavítal tento irský svátek na Open Gate? Studentskou mluvou: Protože Patrik Zoul. Pro všechny v našem kampusu to však bylo příjemné zpestření; každý, kdo v pondělí odpoledne dorazil na koleje v zeleném, si mohl nabídnout cokoli z připraveného zeleného občerstvení: mechový dort (upečený Patrikem), Oreo sušenky v zelené čokoládě, kukuřičné nachos s guacamole, zelené ovoce, oříšky s wasabi nebo mentolové bonbony... Kolegyně z oddělení biologie navíc v laboratoři nabízely vypěstovanou ukázku organismu Penicillium chrysogenum, tu však Patrik s díky odmítl.

Studentská rada minulý čtvrtek pro zájemce zorganizovala již druhý ročník Trivia Night, kde se sešlo 5 týmů. Nebyla to akce ojedinělá, naši studenti jsou v organizování akcí velmi aktivní. Na čtvrtek 4. 4. připravují Studentský filmový festival, který se protáhne od odpoledne až do desáté hodiny večerní. Během dubna budou ještě pořádat další ročník PROMu, což je termín do češtiny těžko přeložitelný.

Stejně jako v jiných měsících i v březnu se naši studenti účastní celé řady soutěží, nyní je již čas regionálních kol. Studenti se tak v tomto týdnu zúčastnili Fyzikální olympiády, Ekonomické olympiáda a Debatiády, vše na úrovni krajských kol. Tradičně nebudou zahálet ani o víkendu, čeká je jednak další BIX (tentokrát se vydají na expedici za zlatem), jednak závěrečný turnaj české Debatní ligy v České Třebové.

Jak jsem avizoval minulý týden, v sobotu od 16 hodin probíhá v našem divadle filmový festival Expediční kamera. Do kalendářů si můžete uložit i další dvě data. První se týká letního Blue Van festivalu, ten se uskuteční v našem areálu ve čtvrtek 6. 6. Pro druhé datum již budete potřebovat kalendář na rok 2025, protože se týká našeho maturitního plesu, který se bude konat opět v pražské Lucerně, a to v sobotu 15. 2. 2025.

V příloze na Vás dnes čeká spousta čtení, naše studentské redakce pracovaly na plné obrátky. V tomto týdnu byl publikován jak anglicky psaný OG Chronicle, tak i jeho český kolega – časopis STUDENT.

Na závěr si obvykle schovávám něco pozitivního a radostného, tentokrát však udělám výjimku. Z e-mailu Ondřeje Bílého jste se dozvěděli, že v příštím školním roce ho kvůli osobním důvodům budeme v Open Gate potkávat výrazně méně, což určitě není dobrá zpráva. Jeho částečný odchod se samozřejmě dotkne nás všech, mně osobně bude v kabinetě chybět kolega, který má stejně jako já blízko k podpoře jednoho nejmenovaného pražského sportovního klubu. Důvody, které Ondru k rozhodnutí vedly, neměly se školou nic společného, a jakkoli mě jeho odchod mrzí, úplně mu rozumím a nejspíše bych se na jeho místě zachoval obdobně. Ondra má v naší škole na starost především pedagogický proces a my si samozřejmě velmi dobře uvědomujeme, že tato oblast je pro každou školu naprosto klíčová. V příštím roce proto chceme navázat na Ondrovu výbornou práci, tudíž i nadále bude naší prioritou kvalita nabízeného vzdělávání.

Vzhledem ke zkrácení následujícího týdne – škola končí ve středu po obědě – se budete moci do další zprávy z našeho gymnázia začíst až za čtrnáct dní. Přeji Vám tedy nejen příjemný víkend, ale i krásné prožití velikonočních svátků.

Luděk Michalik