Pravidelné zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem příznivcům našeho gymnázia,

ve svých pravidelných pátečních zprávách často píši, že Open Gate není škola jen pro naše žáky, často jsme totiž spíše místem komunitního shromažďování… Minulý týden jsem Vás zval na výstavu IB Visual Arts absolventských prací (dnes končí) a nyní pro Vás mám připraveny další dvě pozvánky na příští týden.

V té první Vám nabízím možnost zastavit se na veletrhu anglických knih, kdy budete mít stejnou příležitost jako naši studenti, tj. během pondělí nebo úterý si prohlédnout a případně nakoupit různé anglicky napsané knihy. Zájemci jen musí zají do učebny Trnka na naší ZŠ, kde celá akce proběhne.

Příští sobotu odpoledne můžete zavítat do našeho divadla na další ročník Expediční kamery, které jsem velkým fanouškem. Babice se tak díky Michalu Klauzovi opět zařadí mezi celou řadu míst, kde festival Expediční kamera probíhá. Více informací o filmech najdete na odkazu https://expedicnikamera.cz/. Co tam však nenajdete, je, že naše Expediční kamera nabízí zpravidla i chléb z domácí pekárny, poctivé nakládané hermelíny a celou řadu dalších zdravých a zároveň chutných dobrot.

Další událost, kterou příští týden hostíme, se Vás již úplně netýká. Ve čtvrtek v našem divadle proběhne okresní kolo studentské recitační soutěže. Sjede se na něj zhruba padesátka postoupivších studentů z okolních škol. Jak jsem již psal, Open Gate bude mít v soutěži čtyři zástupce; určitě jim budeme držet palce.

Celý týden je naše škola o dvě třídy chudší, kvintáni totiž odjeli na lyžařský výcvik na jih Rakouska. Hlásí, že sněhové podmínky jsou výborné; pan Udatný jakožto zdravotnický doprovod přidává, že i nemocnice v Lienzu pracuje s typickou rakouskou pečlivostí. Za první tři dny se do nemocnice podíval hned třikrát, naštěstí se vždy jednalo spíše o preventivní návštěvy. Poprvé rozseknutou bradu spravily tři stehy, druhé dvě návštěvy se týkaly naraženin v oblasti krční páteře, obě však jakékoliv závažnější zranění vyvrátily, takže i nadále si všichni studenti lyžování naplno užívají.

Na závěr přidám jednu globalizační historku. Většina našich občanů nemá s negativními aspekty různých stávek naštěstí příliš zkušeností. V Čechách se tolik nestávkuje a debatu o tom, zda je to dobře, či špatně, bych nyní nechal stranou. V ostatních zemích jde o jev častější, nicméně my Češi většinou problémy spojené se stávkami sledujeme s mírně zlomyslným úsměvem. Ten byste však těžko hledali na obličeji naší němčinářky Blanky Barnes, která má na starosti právě probíhající výměnný pobyt. V jeho rámci hostíme 15 studentů z partnerské školy v Berlíně. Paní Barnes pro ně naplánovala program s pověstnou německou precizností. Úterní stávka Deutsche Bahn, která znamenala, že studenti z Německa dorazili o den později, jí přinesla spoustu starostí, stresu a nepříjemnou nutnost celý program na poslední chvíli předělat. Poradila si s tím obdivuhodně, ale předpokládám, že fanynka německých drah se z ní nestala.

Přeji Vám příjemný, nepředpokládanou událostí nenarušený víkend.

Luděk Michalik