Pravidelný páteční pozdrav z Vaší - naší sněhem zaváté základní školy

Vážení rodiče, zákonní zástupci a přátelé naší - Vaší školy,

zatímco minulý týden nám sníh nevydržel, tento týden doslova zasypal Babice i celé okolí. Řidičům svým závojem zkomplikoval přejezdy, ale dětem, těm udělal opravdu tu největší radost! Každou volnou chvíli trávily venku a užívaly si po dlouhé odmlce po celý týden překrásnou nadílku a dováděly ve sněhu plnými doušky.

V tomto období společně otevíráme o něco více „Bránu k lidem“. Skrze sebepoznání vedeme naše žáky k objevování cest k druhým lidem – k blízkým, ke spolužákům, zaměstnancům školy a širší veřejnosti. Plánujeme s dětmi charitativní projekty, podporujeme různorodé organizace i projekty. Naši prvňáci letos spojili síly se třeťáky a uspořádali vánoční charitativní sbírku pro zvířátka. Uvědomují si, že i ta potřebují pomoc člověka, proto se rozhodli několik z nich adoptovat. Vybrali si záchrannou stanici v Příbrami. V dubnu plánují i její osobní návštěvu. Druháci i letos podpoří mateřskou a základní školu pro děti s kombinovaným postižením Smiling crocodile. Žáci, kteří ji navštěvují, mají převážně těžké postižení smyslů v kombinaci s mentálním, fyzickým či zdravotním postižením. Třeťáci si vzali pod svá křídla i domov seniorů v Mukařově. S přicházejícím adventem domov seniorů navštívili, zazpívali si s babičkami a dědečky vánoční koledy, vyrobili jim překrásný adventní věnec a dovezli tolik potřebné vitamíny. Čtvrťáci letos podpoří Naději pro čtyři packy. Jedná se o útulek, který byl založen za účelem pomoci opuštěným pejskům a kočičkám v nouzi. No a naši páťáci letos podpoří organizaci Cestou necestou, která pomáhá mimo jiné ohroženým dětem, aby mohly vyrůstat ve stabilním a citově vřelém prostředí své vlastní či náhradní rodiny. Celoškolně jsme opět podpořili projekt Šance Olomouc. Letos jsme opět trhli rekord a na konto Šance tak posíláme 65 tisíc korun – děkujeme, že nám pomáháte pomáhat!

Vás už ale jistě zajímá, jaká dobrodružství (a to nejen na sněhu) zažily děti v jednotlivých třídách? Pojďme opět nahlédnout:

1. třída
Pondělní ráno bylo jedno velké dobrodružství, překvapila nás sněhová nadílka. Vybaveni zimním oblečením jsme se do školy nakonec všichni dostali. Legrace, všude přítomný sníh a smích nás doprovázely celý den. V úterý jsme pokračovali v nácviku školní besídky a ve středu jsme si užili s rodiči tu naši – třídní. Vytvořili jsme nádherné vánoční dekorace a společně jsme strávili krásné předvánoční chvíle. Čas jsme věnovali i matematice a češtině. Pátek byl věnován adventu. Společně jsme zapálili čtvrtou svíčku na adventním věnci.
Vaši prvňáci, Andrea, Clara, Ilonka
This week in class 1 has been all about our Christmas show. Everyone is so excited to share what they have been working so hard on with all of you. We have been singing, dancing, and playing piano nonstop and we finally feel like we are ready to show you what we have achieved. We look so forward to seeing you on Monday.

2. třída
Poslední celý týden před Vánoci se ve druhé třídě nesl ve znamení příprav. Pilně jsme nacvičovali – recitovali, zpívali i tančili. Spolu s rodiči jsme ve vánočních dílničkách vytvořili spoustu krásných výrobků, které si budete moci zakoupit před besídkou. Našli jsme si ale čas i na dovádění ve sněhu, a dokonce jsme stihli číst, psát i počítat. Už se nemůžeme dočkat, až Vám vše předvedeme!
Krásný předvánoční čas Vám přeje
Bára, Nela a Hedvika
This week has been filled with Christmas cheer. We have been rehearsing for our Christmas show and we can’t wait to show off what we have learned. We also had some very important visitors come to our class this week-the 4th graders. They shared some wonderful Christmas advice with all of us and we even learned some new facts! Do you know how dogs celebrate Christmas? Or why some people eat donuts on the 7th of January? Ask a 2nd grader, they now know.

3. třída
U třeťáků ve třídě naplno vypukla předvánoční nálada, kterou podpořila hlavně pondělní bohatá sněhová nadílka. Mrazivé počasí vybízelo k dovádění ve sněhu, a tak jsme úterní tělocvik strávili na školním hřišti, které připomínalo spíše než sportoviště sněhové pláně kdesi v Antarktidě. Kromě toho jsme se i my vrhli na nacvičování naší třídní besídky, v pondělí už budeme připraveni na sto procent! Nezaháleli jsme ani v učivu českého jazyka a matematiky – v češtině jsme se učili pád, číslo a rod podstatných jmen a v matematice jsme dělili, násobili a opakovali písemné početní operace. V předmětu Člověk a svět přišly na řadu prezentace jednotlivých planet sluneční soustavy, při nichž jsme se dozvěděli spoustu zajímavých poznatků.
Všem přejeme krásnou zlatou adventní neděli! Vaši Třeťáci.
This week was all hands-on deck to perfect our Christmas show! We are all so excited to show everyone our hard work next Monday. During English we also managed to learn about different types of portraits and how to describe them in English.

4. třída
V tomto týdnu se čtvrtá třída proměnila ve vánoční tvořivé dílny. Vyráběli jsme ozdoby, které nabídneme k prodeji během pondělní besídky základní školy. Utržené peníze věnujeme útulku pro opuštěná zvířátka Naděje pro čtyři packy v Opřeticích. S tímto útulkem spolupracujeme už dlouhých 10 let. Na vánoční tvoření byla zaměřená i úterní expedice do mýdlárny a svíčkárny v Šestajovicích. Kromě výroby mýdel a zdobení svíček si čtvrťáci užili prima chvíle na místní zvířecí farmě. Společně odpočítáváme dny do Vánoc a ranní oázy věnujeme vánočním příběhům, čteme si o tradicích, povídáme si o vánočních zvycích a těšíme se na Ježíška. Napsali jsme mu dopis a poprosili jsme ho o dárky pro své blízké - takové, které se nedají koupit – zdraví, mír, spokojené chvíle s rodinou. V matematice jsme se naučili písemně dělit a stále se v tom zdokonalujeme. V českém jazyce už určujeme vzory podstatných jmen rodu středního a procvičujeme koncovky. S Katkou jsme si zopakovali vše, co jsme se dozvěděli o Přemyslovcích a skvěle jsme pracovali ve dvojicích i ve skupinách. Nejvíce jsme si ale tento týden užili radovánky na sněhu se Sašenkou.
Krásný víkend přejí čtvrťáci, Saša, Katka a Sašenka????
This week Class 4 went out into the OG Community to spread some very helpful holiday advice. They have been working on English grammar with should and shouldn’t, and put their knowledge to work by making wonderful posters with some great tips for making it through winter and the holiday season successfully. We thought it would be great to share this advice with some of fellow students at OG, so we ventured into Class 2 to part with this knowledge. The Class 2 students got some great advice on how to bake Russian Christmas donuts, how to properly shovel snow, how to make Christmas cookies, how to give Christmas gifts, how to protect your Christmas tree from a pesky dog and many other great pieces of advice. It was nice to see the children interact with another class in the classroom setting and share some useful tips for the season.

5. třída
Tento týden začal krásnou akcí, navštívili jsme svíčkárnu a mýdlárnu v Šestajovicích. Počasí bylo slunečně zasněžené a společnost nám dělalo mnoho zvířátek na farmě, která k areálu patří. Napsali jsme si několik opakovacích testíků, ale vánoční nálada převládá. Ve čtvrtek jsme si udělali den hezčí vlídnými větami, které jsme darovali svým spolužákům nebo učitelům. Také intenzivně nacvičujeme na besídku, abychom Vás potěšili a ukázali Vám, co v nás je. Je to až k neuvěření, že nám do Vánoc zbývá pouhý týden.
Přejeme všem víkend plný zimních radovánek a těšíme se na příští – vánoční atmosféry plný – týden!
Vaši páťáci, Marie, Katka, Beáta a Martin.
This week we have been full-go preparing for our Christmas performance. We have had singing lessons, dancing lessons and prop creation, among other things. We know that as 5th graders and the most mature students in the Primary School, it is up to us to set the standard and a positive example for all of the other classes to follow. So these go-getters really want to put on a wonderful performance for the students and families alike. See you all Monday for the Christmas performance!
This week we have been focused on crafting props, learning chorography, and perfecting our Christmas show!

Vážení rodiče, milé děti, čtvrté adventní svíci se říká pokojná, a tak Vám přejeme klidný a pokojný víkend. Už teď se moc těšíme na společné setkání v pondělí 19. prosince na vánoční besídce. Vstup do sportovní haly bude od 17,30 hodin a začátek plánujeme v 18,00 hodin. Před a po besídce si budete moci zakoupit výrobky našich – Vašich dětí, a tím přispět na charitativní projekty jednotlivých tříd. Moc děkujeme.

Vaše základka

Marie Zicháčková