Pravidelný páteční pozdrav z Vaší - naší základní školy

Vážení rodiče a přátelé naší - Vaší školy,

zdravíme vás z Open Gate v pátek před posledním zimním víkendem. V pondělí 20.3. začíná jaro (ve školách se učívá ono obecné datum jarní rovnodennosti 21. března), v tomto duchu se pohybovalo také počasí tohoto týdne – jeden den slunečný a další den nás doslova zasypal sníh.

I tento týden byl plný aktivit podporujících naše žáky v dalším rozvoji (čtenářství, matematika, charita atd.). S příchodem jara se bude probouzet nejen příroda, probouzet se budou také mnohé aktivity. Následující i předchozí dny jsou toho příkladem (nejen u nás): měsíc bezpečnosti, měsíc knihy, v březnu máme dále den spánku, vrabců, den vody, den učitelů, Světový den divadla pro děti a Mezinárodní den divadla. V úterý je navíc PONOŽKOVÝ DEN aneb Světový den Downova syndromu. Toto datum není vybráno náhodně. Downův syndrom se totiž vyznačuje jedním přebývajícím chromozomem 21. Někdy se také označuje tento syndrom jako trizomie 21. chromozomu. Normálně máme každý tyto chromozomy dva, osoby s Downovým syndromem mají tři – tedy 3 chromozomy 21 – 21/3. Světový den Downova syndromu má tradiční symbol – nesourodý pár ponožek, který ukazuje příčinu tohoto celoživotního onemocnění – poruchu chromozomu ve tvaru písmene X. Budete-li se chtít k této akci připojit, stačí si jen ráno vzít na každou nožku ponožku v jiné barvě či s jiným vzorem. A jelikož se v tento den bude konat naše tradiční společná assembly v divadle školy, i my budeme navzdory slavnostní uniformě rozličnou barevnost ponožek tolerovat. ???? 

Jak prožily další týden děti v jednotlivých třídách? Pojďme opět pootevřít dveře a nahlédnout:

1. třída
„Sluníčko už pěkně rozehřálo led a sníh,
sněženka nám z trávy mává, ptáčci zpívají ve větvích.“
První jarní den se blíží. My, prvňáci, jsme se proto rozhodli přenést kousek jara i k nám do třídy. Vytvořili jsme nádherné jarní kytičky, velikonoční košíčky s vajíčky a zaseli jsme řeřichu. Přečetli jsme si krásný příběh o Velikonocích a naučili se, jak rozdělit svůj čas na práci a zábavu. Podívali jsme se do různých matematických prostředí a vyřešili matematického Klokana. Také jsme plavali, zpívali a slavili narozeniny. V pátek nás po delší době navštívila Dominika z Poradenského centra s Emušákem Ferdou. Přečetli jsme si příběh o Ferdovi a ptačí partě u něj ve škole, která ho nabádala k tomu, aby dělal spolužákům nehezké věci a mohl se tak stát členem této party. V příběhu nakonec všechno dobře dopadlo, protože Ferda tušil, že to, co parta dělá, není OK a svěřil se se vším svým rodičům. Ti pak šli s Ferdou za paní učitelkou a ta vše vyřešila. Připomněli jsme si, jak je důležité mít někoho, komu důvěřujeme a že je dobré o nespravedlivých věcech nemlčet a řešit je. Na závěr jsme zabrousili i do online světa, kde se může stát, že se někdo vydává za někoho jiného, a proto obzvlášť v online světě je potřeba být s důvěrou velmi opatrní.
Krásný víkend přejí Vaši prvňáci.
This week Class 1 learned all about our signs of Spring! We worked in groups to brainstorm ideas. We came up with some very creative notions and will monitor our surroundings to confirm our ideas. We also had some time to talk about picnics! With the weather turning warmer we discussed all the different foods we could take on a picnic. We had a wonderful week full of fun and games and we are all looking forward to what signs of Spring next week will bring.

2. třída
Tento týden byl pro druháky plný příprav. Učíme se písničky o vodě v češtině i v angličtině, které chceme zazpívat na úterní assembly. Též jsme si zahráli na scénáristy, herce a vědce najednou při natáčení experimentů. Vyšly nám zajímavé výsledky a zároveň jsme si užili spousty legrace. Také na úterý nacvičujeme „taneční“ představení a doufáme, že se bude ostatním třídám líbit. V matematice pokračujeme v násobení a v češtině procvičujeme měkké a tvrdé souhlásky. Na tělocviku jsme si zkusili kruhový trénink. Pátek je ve znamení psaní Klokana a jsme zvědaví, jak se nám povede.
Za tým druhé třídy Bára, Nela a Hedvika
Class 2 were busy this week! We spent all week preparing for our assembly next week. We donned our lab coats, gathered everything we needed and finally filmed our science experiments which will be shared with the whole school next Tuesday. We practised our songs, finished our posters and completed a dress rehearsal. We cannot wait to show everyone what we have been working so hard on!

3. třída
V tomto týdnu jsme se do učení vážně opřeli. V pondělí jsme si zopakovali délku not a vytvářeli jsme si vlastní výukový list. Také jsme zvládli diktát a vyjmenovaná po S už mrskáme s jistotou. Úterý patřilo matematice, věnovali jsme se vztahům v součtových trojúhelnících a některé nás docela překvapily. Odpoledne jsme se vyřádili na ragbyovém tréninku. Středeční ranní sluníčko nám dodalo energii na celý den. Odpoledne se nám hodila – rýsovali jsme totiž rovnoramenné i rovnostranné trojúhelníky a s rýsovacími potřebami už jsme čím dál větší kamarádi. Ve čtvrtek jsme si pomocí čtenářské lekce rozšířili naše znalosti o praotci Čechovi. Pověsti se nám moc zalíbily a určitě se jim budeme ještě věnovat. V pátek jsme se zapojili do celonárodní matematicko – logické soutěže a zahopsali jsme si s Klokanem, některé úlohy nás trochu potrápily, ale hlavu rozhodně nevěšíme.
Třeťáci a Terezka
This week we wrapped up our unit on Animals by presented our fact files on a variety of animals. We learned about animal types, parts of their bodies, where they live and what they enjoy eating. During oasis, we took turns reading the story Three Billy Goats Gruff,  helping each other with new words and practicing our pronunciation together. We also started our new project on herbs. As a class we planted different types of herbs and will study their life cycle, and why we need them. Hopefully, spring will be here soon enough to help support our new plant friends grow!

4. třída
Počasí nám jasně dalo najevo, že se zima ještě nevzdává. V tomto týdnu jsme si užili sníh i led. My se ale odradit nenecháme a na první jarní den se už připravujeme. Nakoupili jsme zeminu, květináče a semínka. Namočili jsme luštěniny, aby nám vyklíčily. Ve třídě teď máme 35 rostlinek, které budeme bedlivě sledovat a pečovat o ně. Když se zadaří, vyroste nám čočka, hrách, řeřicha, ředkvičky, pažitka, bazalka, tymián nebo máta. Kromě bylinek se snažíme již více než měsíc „vypěstovat“ plíseň na chlebu a zjistit, jestli má na rozmnožování plísně vliv čistota našich rukou. Určitě vás budeme informovat o našich zjištěních. V historii jsme se stali svědky velkého hrdinství Mistra Jana Husa, který byl pro pravdu ochoten zemřít. Víme, kdo byli husité a o co usilovali. Určujeme podmět a přísudek a řešíme složité slovní úlohy. Uvidíme, jak dopadneme v matematickém Klokanovi, ale rozhodně máme radost z našeho úsilí. Slunečný víkend přejí čtvrťáci, Saša, Sašenka, Katka a Beáta.
Class 4 had a busy week! We opened the week by writing an adventurous story in our writing journals. We dove deep into our project on Saint Patrick, St. Patrick’s Day traditions and festivals around the world. We are now ready to present all we have learned to our friends from 2nd and 3rd class. Our tour around Europe led us to France this week. We learned some interesting facts about its key features and landmarks. Ask your 4th grader about the Eiffel Tower, Mont Blanc, the Gavarnie Falls or  Mardi Gras festival!
Saša M.

5. třída
V tomto týdnu jsme toho zvládli hodně. Protrénovali jsme shodu přísudku s podmětem, spojovací výrazy, skloňování zájmen a korektury. V matematice stále pracujeme na písemném dělení dvojciferným číslem. Zopakovali jsme úhly a druhy trojúhelníků. Věnovali jsme se převodům jednotek času, historii času, vývoji měření času a výtvarně jsme navrhovali hodiny. Na výtvarce jsme se seznámili se stínováním – snažili jsme se vystínovat geometrická tělesa. Samozřejmě nechyběla ani hudba, i když tento týden jí bylo trochu méně než v týdnu předešlém. A dnes jsme i my psali matematickou soutěž Klokan. Tak nám držte palce, ať máme skvělé výsledky.
Krásný slunečný víkend Vám přeji páťáci, Marie, Katka, Beáta a Martin.
This week came with some stress for our class! We had our first test with Raechel on the past tenses. To make sure the studying process wasn’t too boring, we took some time to play games like Kahoot! and Baamboozle to use the grammar more actively. Luckily, we all worked very hard throughout the week to make sure we were prepared for whatever the test threw at us. During English club, we began working on the sets for our stop motion videos. We are beginning to realize how difficult set making, scene set up, and movie making is all together! Next week we hope to start the filming process!

Milí rodiče, milé děti, přejeme Vám, ať vstoupíte do jarního období pozitivně a příjemně naladěni. Za okny tady u nás v Open Gate svítí slunce, tak doufáme, že bude svítit i v dalších dnech a týdnech ????. Klidný a slunečný víkend!

Vaše základka

Marie Zicháčková