Pravidelný páteční pozdrav ze základní školy

Milí rodiče, zákonní zástupci a přátelé školy,

doufáme, že jste všichni zdraví a užíváte si osvěžující chladný vzduch stejně jako my. V Irsku není toto roční období moc populární, ale protože hory v České republice nabízí velké množství zimních radovánek, úplně rozumím tomu, proč je tomu tady úplně jinak a proč je zimní období radostnou částí roku.
V Irsku je asi nejpopulárnější zimní aktivitou plavání v moři na Štědrý den. Přestože tyto Vánoce nebyly ideální povětrnostní podmínky, byl to pro mne velmi intenzivní zážitek, který výrazně povzbudil ducha i apetit před štědrovečerní večeří.
Máme za sebou druhý týden nového roku, a přestože covid stále plní titulní stránky novin, jsem optimistou a věřím, že se situace zlepší. Loni touto dobou jsme byli plně ponořeni do distanční výuky, zatímco letos se Vaše – naše škola po skončení vyučování pravidelně plní radostnými hlasy všech dětí. Jsme opravdu rádi, že až na pár krátkodobých karantén můžeme fungovat tak, jak jsme si na začátku roku naplánovali.
Zatím nevíme, co si pro nás rok 2022 přichystá, ale vstupujeme do něj posílení zkušeností. Oproti loňsku máme lepší situaci, tak si držme palce, ať je tomu tak i nadále a rok 2022 je pro Vaše – naše děti nezapomenutelný a skvělý, stejně jako Open Gate.

A když už mluvíme o Vašich – našich dětech, pojďme se podívat na to, co během tohoto týdne zažily:


1. třída:
Tento týden byl v první třídě plný událostí. V pondělí jsme začali téma „Moje tělo“. Kde najdeme holeň, temeno nebo týl? To brzy vyzkoumáme. Ve středu ráno za námi i tentokrát přišel Ferda s Bárou z poradenského centra a měl s sebou mouchu Radost – ta většinou přiletí, když se na něco delší dobu těšíme, nebo když se o něco snažíme a stojí nás to nějakou námahu. Ověřili jsme si, že už nám jde výborně vedení portfolia a odpoledne se ještě jednou setkali společně s Bárou z poradenského centra. Přesunuli jsme se do tanečního sálu, abychom společně vytvořili pohádku O živé vodě. Každý z nás si postavil svou cestu k živé vodě - jde o pramen štěstí, za kterým lidé jdou, aby jako starý král v pohádce neonemocněli. Každý si svou cestu představuje trochu jinak. I páteční online výuku jsme zvládli skvěle.
Za tým první třídy,
Bára
Class 1 had a fun filled week! We started off learning about debugging in ICT class. We helped our little Robot friend, Botley, find his way through a toy shop by correcting our coding mistakes. We also added some new N words to our repertoire in phonics class. Finally, we received our very first robot assignment for homework this week. We are very much looking forward to learning all about what our robots can and can’t do next week.

2. třída:
Tento týden byl pro nás plný písní a hudby. Od pondělního rána si zpíváme "Hodné štěně" spolu s panem Werichem a také si opakujeme všechny písně, které známe. V úterý odpoledne jsme se přesunuli do tanečního sálu, abychom si spolu s Barunkou vyslechli a následně společně vytvořily pohádku O živé vodě. Cesty k živé vodě byly tři. Prince, kteří se po cestách vydali, odlišovala síla, která je hnala kupředu. Každý jsme si poskládali svou vlastní cestu. Vrcholem týdne pro nás ale byla návštěva Českého muzea hudby, kde jsme měli možnost si vše ohmatat, zahrát si na rozličné nástroje a zaposlouchat se. Tématem naší návštěvy byl samozřejmě Hudební zvěřinec. V pátek jsme se opět pustili do tvoření a zakončili jsme tak tento krásný týden.
Class 2 had an adventure filled week! We learned a new vowel team in phonic class and can now give you an alternate spelling for the long o sound. We had our first spelling test of the new year and crushed it! We also finished Unit 3 in our Incredible English books and did some review for our big test next week.  At the end of the week we took a trip to the Music Museum in Prague and learned all about how different animals have inspired all kinds of music.

3. třída:
Do třetí třídy přicestoval na pondělní ranní oázu kamarád Ferda společně s Bárou a se svými mouchami – emocemi. Povídal si s námi o mouše žárlivosti a o tom, jaké to je, když moc chceme něco, co má nebo umí někdo jiný. Prozradil nám i to, jak můžeme tuto mouchu využít, aby nám mohla být nakonec užitečná. Tento týden jsme objevovali zákonitosti sluneční soustavy. Zjišťovali jsme informace o jednotlivých planetách a spolu s robotem Kidem jsme cestovali vesmírem. Jelikož nás v příštím týdnu čeká pololetní opakování, v dopoledních blocích jsme se zaměřili na procvičování gramatických jevů a početních operací. Začali jsme zaokrouhlovat čísla na desítky a určujeme obsah i obvod čtverce ve čtvercové síti. S chutí jsme se pustili do výroby modelu sluneční soustavy, který bude zdobit naši třídu. Víte, co je to ptačí hodinka? I o této akci jsme si povídali a poznávali různé druhy ptáků, které můžete spatřit na krmítku. Sledovali jsme je i „naživo“, prostřednictvím webkamery a byla to veliká zábava. Víme, čím ptáčky krmit a co rozhodně do zobáčku nepatří.
Vaši zvěromágové, Saša a Sašenka.
Our Animorphs class morphed into super students this week, showing off their awesome skills and abundant knowledge of all things English. They took a test for the first 3 units of Incredible English, corrected the test on class, took a Spelling Test and then blasted off into space to learn about the planets and the solar system. They certainly stayed busy and now deserve a nice, relaxing weekend, dreaming about more adventures through the Universe of English and beyond. 
On Monday we focused on our January project by reviewing what a resolution is and how to make an artistic collage. In phonics class, we tackled the -EH sound and learned several new words. Lastly, we practiced recognizing different emotions in music and music notes in preparation for our mini quiz next Thursday.

4. třída:
Čtvrťáci byli i tento týden pilní. Učíme se dělit velká čísla jednociferným činitelem, opakujeme i další písemné operace, gramatické jevy a na kloub přijdeme nejedné výjimce vyjmenovaných slov. Ve výtvarné výchově jsme se pustili do koláží, napsali jsme dopisy svým oblíbeným postavám z knih a připravili si ve dvojicích miniprezentace o jednotlivých fázích lidského života. Už víme, co je pro které období typické a že ten náš mladší školní věk je stejně ze všech období ten nejlepší!
Vaši čtvrťáci, Marie, Andrejka a Martin. :-)
Class 4 finally got to take out the tempered paints and stated adding color to their maps. They are really starting to look excellent. We continued reviewing the use of modal verbs and especially targeted the modal verb SHOULD. We made posters giving advice on various topics from safety in the kitchen to how to be healthy. Finally, we reviewed the elements of a map.
In class 4 this week, we had our usual phonics fun. We also worked on our plans and hopes for 2022 and our poster will be ready in the corridor outside the classroom if you would like to stop by next week and have a look! 

5. třída:
Páťáci si tento týden opravdu mákli, neboť je kvůli blížícímu se vysvědčení čekaly pololetní testíky z českého jazyka a matematiky. Mimo to dokončovali své projekty v hodině robotiky a některé skupinky už své roboty pomocí tabletů ovládají. Ve vlastivědě jsme se toulali po krajích České republiky a vyhledávali zajímavosti z jednotlivých regionů. V pátek si děvčata pod vedením Báry a Dominiky z poradenského centra uspořádala dýchánek a porozprávěla spolu na téma kamarádství. Povídaly si o tom, jak každý z nás může posilovat a tvořit přátelské prostředí v třídním kolektivu.
Class 5 did their first grammar and vocabulary test this week and they did a great job! They also continued working on their statistics and probability projects. For music, we learnt about mashup songs and how the internet helped spread DJ and producer created music to the world. 
These literature buffs stepped into the world of Hogwarts this week to display their knowledge of Harry Potter and his gang. They created an interview of one of the characters and were able to tell much about the character's features by answering the questions as if they were the character. This exercise will prepare us for our next little project in which we will create video interviews of some famous people from the past. Stay tuned!

Přejeme Vám všem krásný víkend, ať už se v jeho průběhu posadíte ke krbu nebo dáte přednost horskému svahu. A já držím palce, aby byl rok 2022 nezapomenutelným a vše se během něj dalo opět do pořádku.

Za celou základní školu Vám přeji jen to nejlepší!