Pravidelný páteční pozdrav ze základní školy

Milí studenti, rodiče a přátelé naší základní školy Open Gate, 

píši Vám z větrné a zasněžené krajiny Středních Čech, která mě svým charakterem vrací zpět v čase do klidnější a jednodušší doby, kterou si mohli lidé užívat třeba před sto lety. Zpět do přítomnosti se však přenáším velmi rychle. Na dnešní hodinu jsem se totiž do učebny OG přenesl z izolovaného prostoru mého domova, abych učil naše žáky, kteří seděli ve své učebně. Zatímco jsem se poněkud neobratně pohyboval na platformě MS Teams a snažil se svou plánovanou hodinu upravit do pseudovirtuální sféry, děti se zkušeně přizpůsobily novým parametrům hodiny a i bez přítomnosti svého učitele pilně pracovaly, hlásily se a byly dokonce natolik důvtipné, že své projekty přinesly dopředu před kameru, abych měl lepší výhled a mohl se aktivit účastnit spolu s nimi. Štěstí a hrdost, které jsem pociťoval, když jsem sledoval, jak se těmto dětem daří v tak abnormálních podmínkách, mi dodaly nesmírnou důvěru, že ať už dětem tato podivná doba přinese cokoliv, dokáží to překonat.

Mnoho lidí často mluví o „návratu do normálu“. V určitém okamžiku ale musíme přijmout, že možná už tu máme „normál nový“.  Můžeme však zůstat klidní, protože naši žáci této situaci 'šéfují' tak dlouho, že už jen pokrčí rameny nad novými komplikacemi. Každým dnem na mě zapůsobí víc a víc a je mi ctí je učit, ať už ve třídě z jejího středu nebo z vyvýšeného pokoje mého syna v naší malé maringotce.

Show musí pokračovat, tak pochodujme! 

Za tým ZŠ 

Eric Davis 

A jaké show se odehrávaly v jednotlivých třídách? Pojďme nahlédnout: 

1. třída
Prvňáci za sebou mají týden plný zážitků. Pondělí a úterý jsme se sešli online, počítali jsme, psali, četli i hráli hry. Za odměnu jsme se ve středu vydali na výlet do Muzea hudby. Baletka celá v bílém na špičkách tančila jen pro nás. Potom nás učila, jak se pohybují různá zvířátka. Zatančili jsme krásný labutí tanec. V pátek jsme se bohužel opět museli na chvilku přepnout do online režimu, ale vše zvládáme s úsměvem a už teď se těšíme zpět do školy!
This week class 1 began the week online reviewing their action verbs. It was a bit of a challenge getting used to online learning  but Class 1 managed it beautifully. We were rewarded with a field trip to the Music museum on Wednesday when we returned back to in person teaching. We finished out the week learning all about pets! 

2. třída
V tomto týdnu jsme si pořádně prověřili naše znalosti a dovednosti. Napsali jsme pololetní testíky z českého jazyka, matematiky a angličtiny. Navštívili jsme knihovnu a vybrali jsme si nové tituly na čtení. Také nás přišel navštívit speciální host. Dozvěděli jsme se mnoho věcí o potápění, mohli jsme si všechno prohlédnout a na všechno se zeptat. Začali jsme s rýsováním a práce s pravítkem nás moc baví.
This week Class 2 had a challenging week. They had a weekly spelling test and an English test (mean teacher!)- but not to worry Class 2 rose to the challenge and turned out some excellent results! This week we also learned a new phonics sound to help  us when decoding those tricky vowel teams in our reading. We closed out the week with one of our favourite classes-Art-to celebrate the end of our challenging week. Well done Class 2! 

3. třída
Pro některé třeťáky byl tento týden náročnější, ale myslím si, že všichni mají dobrý pocit ze svého výkonu, který podali při psaní pololetní práce z ČJ a MAT. Odměnou nám bylo společné tvoření sluneční soustavy, vyprávění pohádek a popisování pohádkových bytostí. Na plavání si to naši Zvěromágové užili se Sašenkou a cítili se jako ryby ve vodě! Ve středu nám kamarádi z druhé třídy „půjčili“ skvělou maminku Lucii, která nás provedla podvodním královstvím v českých vodách i v mořích. Poslouchali jsme s pusou otevřenou a ani jsme nedutali. Všechno, co jsme viděli i slyšeli, bylo ohromně zajímavé! Děkujeme. Ve čtvrtek k nám přišel na oázu s Bárou z poradenského centra opět kamarád Ferda se svými mouchami – emocemi. Povídal si s námi o mouše žárlivosti, se kterou se ale na rozdíl od té minulé musíme vyrovnat, protože s tou se nic jiného dělat nedá. V pátek jsme si poslechli několik mini – prezentací o ptácích či plazech. Někteří spolužáci si vedli opravdu skvěle. Jen tak dál, třeťáci. Saša a Sašenka ????
This week we tried our hand at doing some solar system origami. The children worked hard folding, flipping, cutting, folding, creasing, flipping and folding some more to create an origami sun, the center of our solar system. Some of them really turned out great! I think we’ll all agree, origami is tough, but we’ve learned a lot about our folding skills, plus our patience and persistence skills.
This week class 3 dedicated the start of the week reviewing music notes, symbols, and listening skills in preparation for their music quiz on Thursday. The kids have done very well in music class this first semester from recognizing notes on a music staff to composing their own quarter note melodies. In Phonics, we looked at the words with -J, -GE, and -GI sound. 

4. třída
Čtvrťáci se tento týden řádně zapotili u písemného dělení, převodů jednotek i rozličných slovních úloh. I oni se připravovali na pololetní písemné práce. Kromě učení došlo ale i na spousty legrace, hráli jsme kufr, psali příběhy k obrázkovým kartám, dokončili koláže a rozebírali život Jana Husa. Na malou chvíli jsme nakoukli i do království etikety. Už teď se těšíme na další pokračování a zejména na využitá nabytých dovedností v praxi. Čeká nás totiž společná návštěva restaurace a základy domácího stolování. I my jsme museli přepnout dočasně do onlajnu, a tak se těšíme zpět do školy… i když nás čekají ony zmiňované pololetní práce.
Čtvrťáci, Marie, Andrejka a Martin. :-)
We are just finishing up the painting of our 3-D maps, and I must say that they are starting to look wonderful. The class has done such an excellent job. We hope and are excited to start adding details such as trees, sand, rocks, and so on starting next week, and to begin preparing presentations to showcase our first semester project just in time for spring break. In Incredible English, class 4 is busy reviewing the first three units and preparing for our upcoming grammar test.
In class 4 this week, we finished out ‘2022 – We Are Ready for You’ poster and it is now hanging outside the art room. You are very welcome to come and see some of the things we would like to do this year! 

5. třída
Tento týden se páťáci zaměřili na prohlubování látky o přídavných jménech a také na povrch krychle a převody jednotek obsahu. Pracovali i na plakátech k jednotlivým krajům a těší se, až je budou moci prezentovat. Ve čtvrtek vybrané děti zastupovaly základní školu u stánku na dni otevřených dveří a zodpovídaly rodičům jejich dotazy. Moc všem zúčastněným děkuji za vzornou reprezentaci. V pátek dopoledne se Bára a Petra z Poradenského centra sešly s páťáky, aby si společně s dětmi popovídaly o kamarádství a vztazích ve třídě a jak spolu mohou spolužáci vycházet, i když mají různé názory a návyky. Být kamarád je velká dovednost a učíme se jí celý život.
This week we started a Historical Interview Project. The students of Class 5 each chose a figure from history to create a mock video interview with. They will research their subject, find out all there is to know about them, then create an interview that will eventually be filmed by the students for use in the school newsletter. The students seemed quite eager to get the ball rolling on the project. Stay tuned over the next month for the great video interviews that they will create.
In class 5 this week, we did some class debates to practice speaking. We learnt about different types of musical instruments, including learning about some interesting traditional instruments. We also began working on our interview project with Eric. We also started learning about the story writing part of the PET.