Pravidelný páteční pozdrav ze základní školy

Milí rodiče a přátelé školy,

je tu další pátek a s ním i pravidelný pozdrav z Vaší – naší mírně vylidněné základní školy. Určitě si všichni vzpomínáte na chvíli, kdy jste si šli pro svá první vysvědčení. V ruce jste žmoulali květinu (většinou karafiát), modré z nebe či Tatianu a barevné desky. I nás v pondělí čeká tento slavnostní moment. Doba je jiná, kromě květin či toliko populární čokolády se nám ve škole rozmohl takový nešvárek, který je pro všechny dospělé tím pravým oceněním – dostáváme krásné dopisy. Někdy se děti rozepíší a jejich díky je rámováno konkrétním obrysem – dokáží popsat, čeho si váží či co pro ně bylo největším přínosem, jindy dopis obsahuje právě ono stručné, ale výstižné díky. Letos bychom si velké DĚKUJI zasloužili trojnásob všichni – hlavně však Vaše děti. Věčné přepínání z prezenčního do virtuálního režimu se stává běžnou součástí našich a Vašich dní. Děkujeme Vám všem, že všechny změny nesete hrdinně a jste našimi tichými partnery na cestě za vzděláním.

Až budete s dětmi pročítat jejich obsáhlá vysvědčení, myslete na to, že část chvály je určena právě Vám!

Jak prožily tento týden děti v jednotlivých třídách? Pojďme do nich nahlédnout pohledem těch nejpovolanějších – jejich průvodců:
 

1. třída

Tento týden jsme zahájili online. Už jsme udělali velký pokrok a krásně zvládáme prostředí MS Teams. Ve středu za námi přišel na oázu s Bárou z poradenského centra i kamarád Ferda se svými mouchami – emocemi. Povídal si s námi o mouše zvědavosti, která nám, když ji dobře využijeme, může pomoci přijít na mnoho záhad. Odpoledne jsme poprvé navštívili knihovnu. Zjistili jsme, jak to v knihovně funguje, a vypůjčili si knihy. V bazénu jsme trénovali kraulové nohy. Naučili jsme se také, jak se správně nazývají jednotlivé části těla.

Za tým první třídy Bára

This week we began online but we still managed to do a lot of work! We learned about different types of birds and their feathers. We also learned a new letter! The letter O. Ask a first grader what words begin with the letter O and I am sure you will be impressed by all the new words they know. When we came back to in class learning we created beautiful parrots to practice our speaking.

2. třída

Tento týden jsme se pustili do nového dílu matematiky, počítali jsme se dřívky, krokovali jsme a začali jsme s kombinatorikou. V češtině už víme, které hlásky jsou tvrdé, umíme je najít i napsat. Prozkoumali jsme rybí království a už víme, jestli ryby pijí vodu. V tělocviku jsme si zahráli Touch rugby a už se těšíme na další týden! 

This week we were a small group of 2nd graders! We began the week creating riddles to get our classmates to guess what wild animal we had drawn. Next, we used our keen listening skills to order a comic strip that had gotten all mixed up! Finally, we practiced our writing skills by describing what a penguin can and can’t do. We had a very productive week and look forward to seeing all our missing classmates soon!

3. třída

Třeťáci se hlásí z detašovaného pracoviště na MS Teams. Celý týden proběhl hladce, výpadky signálu minimální, viditelnost skvělá, zvuk vyhovující! Zvládli jsme si procvičit pády, vyjmenovaná slova a zavítali jsme do Království slovních druhů, kde má každý své místo a své poslání. Zvěromágové se nevyhnuli ani diktátu a M-testíku a vše zvládli s jistotou sobě vlastní. Listovali jsme encyklopedií a orientovali se podle obsahu či rejstříku. Občas jsme se cítili jako v pohádce, třeba při popisu pohádkových bytostí nebo při poslechu čtených příběhů. Připomněli jsme si Mezinárodní den památky obětí Holocaustu a představili jsme si Sira Nicholase Wintona a jeho úžasné skutky. Bylo to fajn, ale už se moc těšíme do školy.
Saša, Sašenka a třeťáci.

We made the most out of our week at home this week. We were able to learn a bit more about the Solar System, plus we talked about the most essential element to our home planet: water. We talked about how people navigate the oceans of the planet. We even looked into the historic ship, the Titanic, while also making a great drawing of the ship on Friday. The kids made some wonderful Titanic artwork!
In our online sessions this week, we took a look at some important figures in history who have their birthdays in January. We talked about Joan of Arc, Elvis Presley, Martin Luther King Jr., and Isaac Newton. We focused on Isaac Newton and learned why he is an important person in history. On Thursday, we tackled phonics words with the -J sound. In our consultation hours, we practiced telling time and describing physical features of people.

4. třída

Všichni čtvrťáci zahájili týden v online režimu, od úterý byla virtuálně připojena už jen půlka třídy. Obě skupiny však pracovaly se zápalem a napsaly si pololetní práce. Zažili jsme spoustu legrace, když jsme si zkoušeli pracovat s grafickým tabletem – není to totiž jen tak. Někteří čtvrťáci sami uznali, že by se měli vrátit do první třídy a naučit se znovu psát. Skupinka, která byla ve škole, si v rámci lekce z historie skupinově sehrála proces s mistrem Janem Husem. Nikdo neodvolal! J Ikdyž Covid, ten bychom odvolali hned a bez přemlouvání!
Čtvrťáci, Marie, Andrejka a Martin

Class 4 were busy in preparation for their grammar test on Friday. We got plenty of practice reviewing units 1-3 in Incredible English all week with a variety of games and practice tests. We focused on tricky subjects like telling time, the water cycle, or present simple and how we use it in every day life. In morning oasis we looked at different adjectives to describe our feelings. Words like embarrassed, frustrated, or anxious can help pinpoint our specific moods better than the ever generic adjective bad.
We did our usual phonics, which is always fun. We also enlisted the help of Super Mario and his friends to play a fun game to practise for our grammar and vocabulary review on Friday. We also did some work on our 3-D maps, which are looking fantastic now!

5. třída

Týden před vysvědčením jsme v 5. třídě měli docházku jako noty na buben, neboť téměř polovina páťáků z nejrůznějších důvodů zůstala v domácím vzdělávání. Trošku nám to nabouralo plány, ale přesto jsme se vrhli do práce a se žáky, kteří nebyli přítomni, jsme se spojili alespoň online. Trénovali jsme převody jednotek, vyráběli sítě krychlí, poznávali geometrická tělesa, skloňovali a stupňovali přídavná jména a utvářeli přídavná jména od jmen vlastních. Společně jsme četli knihu Klapzubova jedenáctka a na závěr týdne jsme zavítali na návštěvu do školní knihovny. 

In class 5 this week, we learnt about story writing for the PET. We learnt what makes a good story, and how to build a story to keep the reader interested. We also started preparing for our Class Houses for semester 2. Based on Harry Potter, we will design three class houses for class 5 and next week, we will use the ‘sorting hat’ to see which house we will be in for the next semester.

Milí rodiče, milé děti,
přejeme všem krásný víkend a těšíme se na pondělní (byť z části virtuální) setkání, kdy zhodnotíme uplynulý půlrok. A i když se u nás ve škole neznámkuje, pro nás jste všichni jedničky!

Vaše základka :-)