Pravidelný páteční pozdrav ze základní školy

Milí rodiče a přátelé naší základní školy,

máme za sebou jarní prázdniny a snad i poslední celoplošné testování v tomto roce (ťuk, ťuk, ťuk). Tento týden se páťáci vydali do zasněžených hor, tedy byla škola bez dohledu těch nejstarších. Ti mladší to zvládli skvěle a školu do návratu páťáků pohlídali. J

Poslední měsíce, které byly poznamenány pandemií, podporují pohybovou pasivitu. Přitom se pohyb spojuje s fyzickou a duševní svěžestí. Je známo, že pravidelný a přiměřený pohyb posiluje nejen svaly, ale má také blahodárné účinky na srdce, oběhovou soustavu a v neposlední řadě i mozek. Pocit pevnosti a obratnosti našeho těla nám zvyšuje pocit sebedůvěry a sebevědomí. Kromě toho pohyb pomáhá odbourávat stresové hormony – zaměstnává jiné mozkové okruhy. Mozek je při fyzické námaze více prokrvován a okysličován, což vede ke zvýšení bystrosti a pozornosti. Kromě toho se při něm obnovují a vznikají nové nervové buňky, díky tomu se nám zlepšuje paměť a schopnost učení se novým věcem.
To vše jsme si opět v praxi ověřili na krkonošských svazích s našimi páťáky – ze sjezdovky rovnou k učení.

Areál Open Gate skýtá možnost aplikovat dostatek pohybu všem dětem i během školních dní. Možná i proto máme/máte tak bystré děti.

Teď už se ale pojďme přenést do jednotlivých tříd, protože Vás zajisté zajímá, co zažily děti v průběhu týdne:
 

1. třída

V první třídě máme za sebou týden plný oslav. V pondělí jsme slavili svatého Valentýna a povídali si, koho a proč máme rádi a jak to dát najevo. Dalším důvodem k oslavě bylo našich prvních sto dní ve škole. Stavěli jsme stavbu ze sta kostek, vymýšleli sto různých českých slov a sto příkladů. Stihli jsme si i připít dětským šampaňským. Ve středu přišel do první třídy na oázu s Bárou z poradenského centra i kamarád Ferda se svou mouchou – smutkem. Povídali jsme si o chvílích, kdy jsme byli smutní, radili si, co na smutek pomáhá a jak můžeme od smutku pomoci i lidem okolo nás. Někdy pomůže pláč – a to nejen dětem, ale i dospělým, a to holkám i klukům, a rozhodně to není žádná ostuda. Navštívila nás i paní psycholožka Petra, se kterou jsme si povídali o kamarádství, a jak být dobrým kamarádem.
Za tým první třídy Bára B.

This week started off with a bang! We celebrated Valentine’s Day by making heart shaped cards, playing games, and eating cake! This week we also learned some new fruits and vegetables in our Incredible English book and practiced all our known letter sounds. We finished the week by learning how to use a new reading program-Raz Kids. I can’t wait to see what everyone’s robot looks like!

2. třída

Druháci přišli do školy v pondělí odpočatí po jarních prázdninách a hned se vrhli do víru oslav svatého Valentýna, ostatně tak jako všichni v Open Gate. A musím říct, že jsme si to spolu opravdu užili. V úterý na oáze jsme si povídali o tom, jak se bezpečně pohybovat na internetu. Potěšilo nás, že mnoho zásad si děti pamatovaly ze setkání nad tímto tématem v první třídě. Ve stejný den k nám přišla na návštěvu naše milá paní psycholožka Petra s tématem Kamarádství ve třídě. Povídali jsme si o tom, jakou důležitost v našem životě hrají dobré vztahy a přátelství. Navzájem jsme si napsali něco hezkého, co se nám na druhém líbí, za co ho můžeme obdivovat a oceňovat. Psát si navzájem milá slova a potom si je o sobě číst, bylo tak příjemné, že jsme vůbec nechtěli přestat. Ale nebojte, nezaháleli jsme, v českém jazyce jsme opakovali měkké a tvrdé souhlásky, druhy vět a něco málo jsme si řekli i o pranostikách na měsíc únor. V matematice jsme promrskali násobky dvou a tří a také sčítání a odčítání. Ve středu jsme navštívili knihovnu, kde jsme si mohli počíst a pohrát.
Vaši druháci ????

Class 2 began the week working on their writing. They wrote all about their spring break holiday and drew some beautiful illustrations. We also celebrated Valentine’s Day by wearing pink, purple, red and white and creating a beautiful valentine hearts filled with our reading sight words. We closed out the week with art class and a visit to the library.

3. třída

Třeťáci se vrací z vesmírného dobrodružství zpátky na zem. Už ví, jaký je rozdíl mezi astronautem a astronomem, i ve kterém znamení zvěrokruhu se narodili. A ať už jsou to ryby či střelci, všichni jsou to sportovci každým coulem. V tomto týdnu hráli se Sašenkou futsal, házenou i vodní pólo a šlo jim to skvěle. V českém jazyce jsme se zapotili se slovními druhy, ale nakonec jsme si poradili i s pádovými otázkami a vyjmenovanými slovy po m. V pondělí jsme řešili záhadu ztracené bonboniéry na Valentýna, a abychom zjistili, kdo v tom má prsty, museli jsme vyřešit spoustu matematických úloh. Čokoládu jsme si vysloužili všichni a máme se rádi stále, ne jen na Valentýna.
Saša, Sašenka a třeťáci.

We dedicated Valentine’s Day to learning about the most famous love story: Romeo and Juliet. Students learned about the main characters and were able to piece together the main plot. In music class, we reviewed where notes belong on a music staff and learned about the half note. We also learned a birthday song to sing to all the February birthday boys and girls at Open Gate at assembly on Monday. In phonics, we continued learning words with -J sound.
It was a lot of fun to teach in class 3 this week. We made animal fact files to show what we know about describing animals, how they look, what they eat and where they live. We also learnt about some interesting places, Tahiti, the Galapagos Islands and the Atacama Desert and we did some fun art, wondering where evolution might go to next! (LR)

4. třída

Čtvrťáci si poprázdninový návrat do školy moc užili. Nebyli jsme sice kompletní, chyběla naše Maruška, která trápila enrichmentem páťáky na lyžáku, ale snažili jsme se, co to šlo.
Protože v pondělí byl svátek svatého Valentýna, celý den se nesl v duchu kamarádství, lásky a přátelství. No a samozřejmě olympiády. Nástěnky zdobí nové malby všech zimních sportů. Procvičili jsme také český jazyk a matematiku. Úterý jsme si báječně užili se Sašou. Vrátili jsme se do prostředí vláčků a nezapomněli jsme ani na gramatické kategorie podstatných jmen a sloves. ČaS byl věnován husitům a lidskému tělu. A to nejlepší nakonec. No jasně, enrichment. Jsme opravdu šikovní.
S přáním krásného víkendu Vás zdraví čtvrťáci, Andrejka, Saša a Martin.

In honor of Valentine’s Day. Class four students had a go at speed dating in speaking class. We prepared various questions both serious and silly and had fun on the dating scene. In Incredible English, we moved away from present simple and took a look at the past simple with the verb -BE. Students put their finishing touches on their 3-D Maps in World Around Us. The maps are really starting to come alive with various colors, sceneries, rocks, deserts, plants, and much more. The kids have done a superb job.
We learnt some wonderful new vocabulary in PET to be able to talk about how we feel about different things. So I am very PROUD of class 4, SATISFIED with how well they did absolutely NOT WORRIED about how well they are doing at English. We also had lots of fun with phonics! (LR)

5. třída

Páťáci se hned v pondělí převezli na detašované pracoviště do Pece pod Sněžkou, kde strávili celý týden ve společnosti sněhu, lyží, hůlek, velmi populárních testů i rozličných her. Kromě zdokonalování techniky na zdejších svazích, jsme se potili nad úlohami z matematiky i českého jazyka nebo jsme tvořili vlastní verze pohádky O červené Karkulce. V našem pojetí ovšem vystupovala například pod pseudonymem Stanislavka Červená. Své znalosti z oblasti sportu i zeměpisu jsme zúročili v Kahootovém klání, dozvěděli se zajímavosti ze života horské služby, naopak svůj um jsme měli možnost ukázat při soutěži Open Gate má talent. Není to naše chyba, že televizní štáb navzdory pozvání nedorazil a Vám tato jedinečná show utekla. Nám utekl celý týden jako voda, ale zážitky budeme zajisté zpracovávat až do Velikonoc!

Vaši páťáci :-)

Class 5 spent a wonderful week on the snowy slopes above Pec pod Sněžkou. The weather presented us with all sorts of variety: sunshine, clouds, rain, wind, fog, snow and even thunder and lightening. Quite a show from ol' Mother Nature! The kids enjoyed outdoor activities such as skiing, snowboarding, bobsledding, building snowmen and snow forts, as well as some indoor fun with game night, disco, karaoke, theatre performances and even an interesting and informative speech by a Mountain Rescue veteran. It was an action packed week and sure they have arrived home exhausted, but full of wonderful experiences and memories.

Milí rodiče, jak vidíte, byl to opět týden plný akce napříč časoprostorem. Přejeme Vám všem krásný víkend a těšíme se na viděnou na pondělních třídních schůzkách.

Vaše základka.