Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Dobrý den, vážení rodiče, přátelé školy.

Když jsem dnes viděla všechny Vaše/naše děti na společné assembly, zůstala jsem celá paf, jak nám vyrostly! Nedalo mi to a namátkově (takový učitelský trik) jsem je zkoušela, jak se těšily do školy a co zajímavého o prázdninách zažily. Jsem opravdu pyšná na náš tým, protože je jistě i jejich zásluha, že děti chodí do školy rády! Bylo znát, že i mezi sebou si všichni měli co říct, protože trénink soustředění ve smyslu hodinu a půl dlouhého assembly byl pro mnohé zkouškou náročnou.

Letošní školní rok je jistě v mnoha ohledech výjimečný, ale pro Open Gate dokonce jubilejní. Naši prvňáci zahájili 10. rok fungování „základky“ – a to opravdu se ctí! Tradičně se jich ujali páťáci a stali se tak jejich patrony, ochraniteli, velkými kamarády a parťáky. Doufám, že je nenaučí zlobit a schovávat se v keřích na zahradě… Samozřejmě žertuju, protože naši páťáci jsou úplné vzorňuchy a o tom něco vím. Již v pondělí si zařádíme na hodině enrichmentu a to zostra (to je také oblíbený učitelský trik), aby nám neusnuli na vavřínech moc brzy! Máme před sebou hodně práce, přijímačky jsou vždy výzva, ale my to dáme!

Aby to čtvrťákům nebylo líto, budou se moci mazlit se zajímavými úlohami z češtiny a matematiky také pravidelně, a to již od nadcházejícího týdne. Nebojte, se čtvrťáky to bude v bavlnce a v rukavičkách, aby enrichment nevnímali jako „výcvik k přijímačkám“, ale jako příležitost přijít na kloub záludnostem a naučit se něco nového. Na třídní schůzce Vám, rodičům, přijdu celý systém přiblížit a ozřejmit případné nejasnosti.

Ale aby to nevyznělo, že začátek školního roku teprve nabírá dech – opak je pravdou! Již tento týden ožily jednotlivé třídy různými aktivitami.

Prvňáčci se sice teprve rozkoukávají, ale seznámili se se školními pravidly (a to se jim bude hodit pro případ, kdyby jim páťáci chtěli věšet bulíky na nos), zjistili, co všechno se ve škole naučí a kde co najdou. Naučili se správně sedět při psaní a držet tužku. A to nejdůležitější, našli nové kamarády!

Také druháci už „naskočili“ do běžného školního režimu (čtou, píší, počítají a spolupracují), ale malé ohlédnutí za letními prázdninami si odpustit nemohli. Vyprávění zážitků a sdílení příběhů zakončili výtvarným počinem. Děti se podívaly zpátky kouzelnými brýlemi a své pocity a prožitky nakreslily.

Třeťáci navázali na tradici "Křesla pro hosta". Hned prvním hostem byl náš nový pan ředitel Petr. Děti si pro něj připravily spoustu zajímavých otázek. Mimo jiné se dozvěděly, že se Petr narodil v Plzni, rád hraje hokej, od malička chtěl být učitelem a ve škole ho nejvíce bavila angličtina, výtvarka a tělocvik. I on si pak třeťáky vyzpovídal, teď už ví, kdo má co rád...

Čtvrťáci se seznamovali s novými kamarády, přivítali je skvěle. Dozvěděli se o novém tématu pro čtvrtou třídu, kterým je cestování časem. Jejich maskotem se stal stoletý kufr, který je bude historií provázet. V tomto kufru děti celý týden nacházely každé ráno texty do ranních oáz, nové knihy a také motivaci do výuky.

Z páťáků se stali kouzelníci pod vedení Standalfa, seznámili se s novým spolužákem, hráli stmelovací hry, povídali si o prázdninách a začali s učením. Příští týden prý už do i – zámků vyčarují nějaké pěkné hodnocení. Snad nebude Standalf moc mírný! ;-) Neplecha ukončena!

Vážení rodiče, přeji nejenom našim/Vašim nejmilejším, ale i Vám, ať je nový školní rok plný radosti, optimismu a ať se máme každý den na co těšit.