Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče, vážení přátelé školy,

na začátku dopisu si neodpustím maličké odlehčení – víte, kolik bylo na základní škole tento týden zazpíváno písniček? PrýNula! Skutečně, od pondělka to na základní škole vypadá jako v Půlnočním království z Pyšné princezny. Na začátku ranních oáz zařazujeme místo zpěvu pouze poslech vážné i nevážné hudby. Přestože nám některá nařízení malinko komplikují školní život a sem tam si na ně i postěžujeme, dbáme na jejich důsledné dodržování, abychom se vyvarovali případných problémů. Jsme rádi, že stále můžeme chodit do školy a pravidelně se vídat s dětmi i kolegy.

Říká se, že kdo je připraven, není překvapen – proto místo výuky volitelných předmětů proběhla ve všech třídách hodina s opakováním fungování aplikace MS Teams. Všichni však doufáme, že případný lockdown a distanční výuka je ten nejčernější scénář, který se nenaplní.

Jistě Vás však zajímá, které aktivity mají děti v uplynulém týdnu za sebou.

Prvňáčci měli tento týden ve znamení jablek. Četli si o nich, zkoumali je, a ve výtvarných aktivitách se věnovali jejich malování. Vyprávěli si nejrůznější příběhy o tomto ovoci a pracovali s nimi. Grafomotorika se také točila kolem jablíček a počítání jakbysmet. Celý týden uzavřelo jablečné tvoření a ochutnávání různých jablečných variací.

Ve druhé třídě si světoběžníci zopakovali vše, co se dozvěděli o naší vlasti. Řeknou vám, kdo je prezidentem České republiky a kde sídlí. Vyjmenují státní symboly naší země a znají některé památky, které se vyskytují v našem hlavním městě. Také zavzpomínali na návštěvu rodinné farmy v Třebusicích a udělali si „vajíčkové dopoledne“. O vajíčkách četli, počítali je a tvořili vajíčkovou abecedu. Nakonec si vyrobili papírová kuřátka a z domácích vajec si připravili báječnou pomazánku, kterou si také sami snědli.

U třeťáků měli opět zážitků plný týden. Po první víkendové výpravě se Badík vrátil od hlavy po patu oděn do badatelského úboru. Třeťáci si vyzkoušeli svůj architektonický um a pustili se do stavění a plánů krychlových staveb, opakovali násobilku, spodobu znělosti, hráli si s větnými vzorci a putovali do vesmíru. Největším úspěchem ale bylo, že se opět sešli v kompletní sestavě, a proto došlo i na předání badatelských triček.

Možná jste si ani nevšimli, ale v neděli 4. října jsme si připomínali Mezinárodní den zvířat. Čtvrťáci to vzali hodně vážně a do třídy jim přibyly dva exempláře šneka afrického. A přestože jsou šneci hermafroditi, dostali dívčí i chlapecké jméno – Ella a Evžen. Pořízení domácího mazlíčka s sebou však nese i velkou míru zodpovědnosti, což čtvrťáci brzy poznají na vlastní kůži.

Páťáci si připomněli Týden knihoven a navštívili školní knihovnu, kde si vypůjčili další zajímavé tituly. Kromě toho zakončili povídání o řeckých bájích tím, že nejrůznější mýtické postavy a obludy vyhledávali na hvězdné obloze a ve výtvarné výchově tvořili jejich souhvězdí.

Toto byl nejdůležitější souhrn toho, co se u nás na základní škole OG odehrálo. Za celý pedagogický sbor Vám přeji ničím nerušený a klidný víkend a těšíme se na další spolupráci s Vámi i Vašimi dětmi.

Tento týden v hodinách angličtiny:

1. třída:

Prvnáčci si tento týden v angličtině užívali zábavné hry (Kuba řekl, Bingo), ale také se naučili nová slovíčka, týkající se částí těla (obličej, uši, oči, ústa, nos a vlasy). Děti také procvičovali mluvení – mluvily o barvách a popisovali své věci (např. “Mám modrý penál). Dále se učily číst anglická slovíčka s novými písmenky J, R, V, L, M, N, C, Z. Děti také pracovaly na výtvarném projektu na téma jablka.

2. třída:

Tento týden byl ve druhé třídě hodně nabitý. V hudební výchově jsme se učili o dalších nástrojích, které jsou součástí orchestru. Přiřazovali jsme jednotlivé nástroje k melodiím z díla Péťa a vlk a podívali jsme se na Disneyho zpracování této slavné scénické hudby. Na závěr hodiny děti nakreslily jejich oblíbenou postavu a scénu z Péti a vlka. V hodinách angličtiny jsme tento týden četli knihu Leek Hotpot, kde Kipper společně se svou rodinou vaří polévku pro maminku. V Incredible English se teď učíme o nábytku a příští týden bychom měli dokončit druhou lekci.

3. třída:

U třeťáků jsme tento týden měli velmi zajímavé prezentace. Každý žák si vybral místo a napsal dvě věci, které tam vnímá zrakem, sluchem, čichem, chutí a dotekem. Potom tyto smysly odprezentovali třídě a spolužáci hádali, o které místo jde. Nápady byly velmi zajímavé a některé dokonce velmi poetické!

Děti také psaly svůj pravidelný spelling test a hodně jsme pracovali v Incredible English: dokončili jsme první lekci a začali druhou. Děti se naučily nová slovíčka týkající se oblečení a procvičovali jsme konverzaci (Děti popisovaly, co má kdo na sobě). Přečetli jsme také novou knihu o sportu a hodně jsme si povídali o tom, jak se sportovní vybavení, pravidla i oblečení měnily v průběhu let.

4. třída:

Čtvrťáci četli velmi zajímavou knihu s názvem Deep Down and Weird (Zvláštnosti v hlubinách), ve které jsme se dozvěděli více o různých stvořeních, která žijí v hlubinách oceánu. Vytvořili jsme si vlastní „zvláštní“ tvory a představili je spolužákům. Dokončili jsme naše mapy ČR a těšíme se, až je příští týden představíme ve výuce. Pokračovali jsme také v Incredible English, kde se tentokrát zaměřujeme na povolání. Povídali jsme si o široké škále profesí a povinností, které obnášejí, se zaměřením na modální slovesa.

5. třída:

Páťáci tento týden začali připravovat plakáty na volební kampaň Prezidenta třídy. Máme pět kandidátů: Kira, Rozálka, Nela, Sam a Alex. Určitě by všichni byli v roli prezidenta skvělí, ale budeme si muset počkat, kdo se jím skutečně stane. Budeme mít předvolební debaty a pak ve třídě proběhnou volby, v týdnu před podzimními prázdninami.