Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče,

doufám, že jste zdraví, máte se dobře, jste stále pozitivní a zůstáváte negativní.

Podle cambridgského slovníku je škola „místo, kam chodí děti, aby se vzdělávaly.“ Je to samozřejmě místo vzdělání, místo, kde dětem předáváme vědomosti, aby se toho více dozvěděly o konkrétních tématech. My ale víme, že škola je mnohem více.

Škola je místem, kde vznikají přátelství žáků, studentů i učitelů, místem smíchu, místem, kde se kope do míče, kde se hraje a běhá, kde děti nechávají svačiny a lahve na pití venku. Škola je místem sdílení a péče, místem, kde lidé nejsou jen učitelé, vychovatelé, asistenti a ředitelé, ale také doktoři a zdravotní sestry,, chovatelé v zoo, průvodci, hudebníci, herci, básníci a zpěváci, místem, kde se svět probouzí k životu v celé své kráse a je láskyplně představen budoucím generacím, aby mohly jít kupředu jej dobýt.

Během lockdownu většina učitelů na ZŠ učila přímo z Open Gate a bylo zvláštní vidět školu bez toho, co potřebuje nejvíc, bez žáků. Minulý týden jsme přivítali zpátky prvňáky a druháky a tento týden v pondělí jsme uvítali návrat třeťáků, čtvrťáků a páťáků a získali jsme tak svou školu zpět.

Samozřejmě jsou tu opatření, která musíme respektovat a bohužel nebudeme moci uskutečnit některé z našich obvyklých vánočních tradic, jako například vánoční večeři základní školy, skvělou každoroční vánoční besídku, dokonce ani krásnou vycházku do Mukařova za čtvrťáky a jejich představením Rybovky. Nicméně s návratem žáků to tu konečně zase vypadá jako ve škole! V učebnách je slyšet smích, zvuky kroků se rozléhají chodbami (na chodbách se neběhá!), lahve a svačiny jsou odložené venku, děti kladou zvláštní a skvělé otázky, na jaké se mohou ptát jen děti, a jsme zase spolu!

A z toho, co jsem slyšel od žáků a zaměstnanců základní školy tento týden, je to úžasný pocit! Taková by škola měla být!

Rád bych poděkoval Ericu Davisovi a Janě Urbanové za organizaci dalších anglických hodit po vyučování pro žáky, kteří by si rádi procvičili angličtinu v uvolněném a zábavném prostředí. Eric a Jana jsou v kontaktu s rodiči, kteří už vyjádřili zájem a kroužek začne příští týden. Pro rodiče, kteří by své dítě ještě chtěli přihlásit, kontaktujte prosím Erica (davis@opengate.cz) a Janu (urbanova@opengate.cz). Na základě úrovně angličtiny dětí jsme vytvořili skupiny, aby pro ně náročnost aktivit byla odpovídající.

V jídelně si někteří žáci všimli několika chlupatých zvířat! Housenky, které jsme zmiňovali v nedávné zprávě rodičům, byly k vidění, když učitelé ze základní školy obědvali!

Jaké housenky? Učitelé ze základní školy si nechali narůst kníry v rámci akce Movember, aby tak podpořili našeho kolegu, Erica Davise a jeho syna, Matyáše a mnohé další. Děkujeme za Vaše přání i podporu a pevně doufáme, že Erica brzy opět uvidíme v Open Gate  před tabulí.

Zatímco píšu tyto řádky, dívám se na první sníh v tomto roce. Možná to mnohé z Vás vybízí k tomu, abyste se uvelebili na gauči s horkým kakaem a dobrou knihou nebo filmem, ale je to taky skvělá příležitost jít ven a užít si krásnou českou přírodu, přikrytou sněhem. Můžete tak přidat pár kilometrů k Vaší desetikilometrové výzvě u příležitosti desátého výročí naší školy! Děkujeme všem, kdo výzvu již dokončili – skvělá práce!

A co se tento týden dělo ve třídách?

1. třída

Začátek adventu prvňáci přivítali s nadšením. Společně vytvořili adventní věnec a užívají si ranní oázy s krásnými příběhy. Každý den za nimi také přiletí anděl a nadělí jim nějakou drobnost. Nezapomínají se ale ani učit! V úterý si na vlastní kůži vyzkoušeli prostředí schodů, kde uplatnili zkušenosti z krokování. Ve čtvrtek k nám konečně dorazil ten slibovaný bílý kůň a zalehl nám celý dvůr. Na tom dvoře se o přestávkách pořádně vyřádili. Básničku pro Mikuláše se také naučili, tak snad je v sobotu neodnese čert. (Terka Č)

Tento týden jsem u prvňáčků strávil dvě velmi příjemné hodiny a lépe jsem se s nimi seznámil. Je to skvělá třída. Povídali jsme si o tom, co nám dělá radost, o našich oblíbených jídlech a oblíbených zvířatech. Taky jsem zjistil, že mi děti tipují věk od desíti do šedesáti pěti let! (Luke)

Prvňáčci se tento týden v Incredible English učili o ptácích a různých barvách ptačího peří. Pak jsme si vybarvili a vystřihli vlastní pírka a lepili je na papouška. Výsledná díla jsou k vidění ve třídě. V rámci hudební výchovy jsme si pouštěli ukázky z díla Péťa a vlk od Prokofjeva a zkoušeli přiřazovat postavy k melodiím. Nakonec jsme se podívali na animovanou verzi, která se nám moc líbila. (Jerry)

2. třída

I my ve druhé třídě jsme se v pondělí přivítali sváteční adventní ranní oázou. Na společně vyrobeném adventním věnci jsme rozsvítili první svíčku a význam slova advent jsme si osvětlili. Ale ani čekání na příchod Vánoc nám nezabránilo v našem putování po světě. Tento týden jsme navštívili anglicky mluvící evropské země – Velkou Británii a Irsko. Světoběžníky po nich provedla Sašenka  a Jerry a všem za to náleží další razítko do našeho cestovního pasu. Stále ještě zůstáváme v Evropě, ale do kterých zemí se podíváme, záleží jen na vás. Těším se.

Druháci za sebou mají čtvrtletní PIDIOPÁČKO z českého jazyka a matematiky. Mohu hrdě prohlásit, že si v obou předmětech vedli skvěle. Vychytáme ještě mouchy a potrénujeme některé gramatické jevy či matematická prostředí a budeme všichni spokojeni. V tomto týdnu jsme se pustili do malé násobilky, na kterou se děti moc těšily. Jsem zvědavá, jak dlouho jim nadšení vydrží. V českém jazyce již rozdělujeme souhlásky na měkké a tvrdé a připravujeme se na správný pravopis i a y. Věřím, že i to zvládneme s přehledem.

Ve čtvrtek ráno jsme se zde v Open Gate probudili do mrazivého bílého dne. Svatý Martin přijel s menším zpožděním, ale to nám vůbec nevadí. Snad nám sněhová nadílka chvilinku vydrží. Světoběžníci se pustili do průzkumu sněhových vloček a náramně si užili dovádění ve sněhu.

V pátek nás navštívil Mikuláš v doprovodu krásného anděla. Jsme rádi, že nedorazil i čert, protože těch byla plná třída! Děkujeme za výslužkuJ.

Za všechny Světoběžníky Saša D.

Druháci se drželi svého tématu cestování a tentokrát zamířili do Velké Británie. Saša Miková připravila úžasné třídní projekty, v rámci kterých jsme vytvářeli různé „anglické“ věci. Od sendvičů po dvoupatrové autobusy, vše je k vidění na chodbě před naší učebnou. V hodině konverzace jsme připravili dotazník s otázkami o Velké Británii a ptali se spolužáků, s deskami a tužkou v ruce. Také jsme četli a vyplnili jsme pracovní list o podzimu - jediném ročním období, které má v angličtině dvě jména. (Jerry)

3. třída

Třeťáci jsou naloděni! A také naladěni – adventně, vánočně, lidsky i studijně! Od pondělního rána se nezastavily propisky ni tužky či pastelky. Sotva jsme vyprázdnili batohy, už jsme zas brali jejich obsah do rukou. Badík jen přihlíží, ale přátelé, on se naučil číst a psát! Měl skvělého učitele, o tom žádná, Martin to prý zvládl za jeden jediný den a to jej ani nemusel krotit tak, jako krotí své koně. Smekáme. Třeťáci uvili jako každý rok věnec, na kterém zažehávají první svíčku, počítají, zkoumají, rýsují, píší i tvoří…. Ale hlavně si užívají, že jsme všichni pohromadě a nedělí nás monitory. Badík už má sbalený kufr a těší se na víkendovou výpravu. Do té doby ho ale čeká ještě kus dortu, výtvarničení, počítání i poznávání nových vyjmenovaných slov. Snad mu třeťáci i v tomto pomohou. (Marie)

Kromě naší obvyklé zábavy s fonetikou jsme si tento týden se třeťáky povídali o tom, co nám chybělo, když jsme nemohli být ve škole. Taky jsme vyrobili krásné 3D vánoční věnce, které teď  zdobí chodby a dveře ve škole! (Luke)

4. třída

Čtvrťáci a předvánoční čas

Jako všechny děti z Open Gate se i čtvrťáci těšili do školy, naivní by bylo, že zejména na učení????Je fascinující, jak si celá parta hraje společně, stále se povídá, rozebírají se Vánoce a celkově si myslím, že si všichni o to víc uvědomují, jak je nám v naší škole dobře a tato dobrá atmosféra pozitivně ovlivňuje jak nás, tak i školní výsledky. Jsme rádi, že se máme! Terezka, Monča a celá parta čtvrťáků. (Terka K)

Gramatika, gramatika a další gramatika. Tento týden jsme strávili hodně času opakováním a přípravou na náš blížící se test z prvních 3 lekcí Incredible English. V pondělí jsme si i našli čas ohlédnout se za Dnem díkuvzdání. Kreslili jsme obrázky toho, za co jsme nejvíce vděční a představili je zbytku třídy. V ranní oáze jsme si vyzkoušeli křížovku se slovíčky týkajícími se britských Vánoc. Dá si někdo minced pie? (Jerry)

5. třída

Páťáci v pondělí začali ranní oázu výrobou třídního věnce a začali číst knihu Vánoční příběhy pro potěchu duše. Dále jsme si připomněli svátek svaté Barbory a také svátek svatého Mikuláše, který k nám v pátek dokonce zavítal na návštěvu.

Protože děti dlouho nepracovaly na žádném společném projektu, začaly ve vlastivědě ve dvojicích zpracovávat týdenní projekt - plakáty o krajích České republiky. (Standa)

Páťáci si tento týden zkusili slohovou část zkoušky PET. Vím, že tato část může být náročná, ale páťáci si s ní poradili výborně. Taky jsme vyrobili adventní věnce a musím říct, že umělecké vlohy celé třídy na mě udělaly dojem! (Luke)

Jsme zase spolu a je to super! Po dočasném pobytu doma jsme ve škole a učíme se o České republice anglicky! Připravujeme prezentace o různých krajích ČR. Jerry se těší, že se toho více dozví o naší zemi! (Jerry)

Jak vidíte, byl to zábavný a zajímavý první týden „Zpátky ve škole“. Těšíme se na ten příští a těšíme se z toho, že jsme opět tady a že Vánoce se blíží. Napřed si ale užijme příjemný a odpočinkový víkend!

Přeji všem krásný víkend a pevné zdraví!

S pozdravem,