Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče a přátelé školy,

na úvod si dovolím jeden citát, který nám v této době může zvednout náladu:

„Když mi bylo 5 let, matka mi neustále říkala, že štěstí je klíčem k životu. Když jsem šel do školy, ptali se mě, co chci být, až vyrostu. Napsal jsem „šťastný“. Řekli mi, že jsem úkol nepochopil, a já jim řekl, že oni nepochopili život.“

Nebudu vás napínat, kdo je autorem, je to John Lennon. Myslím, že se nám tento citát do naší školy a do této doby velmi hodí.

Děti k nám do školy nechodí jen pro vědomosti, ale také pro životní zkušenosti a pocit štěstí. Jak se v naší škole tento krásný a výjimečný pocit projevuje? Děti i přes všechna omezení jsou šťastné, že mohou být se svými kamarády a učiteli, jsou šťastné z vánoční atmosféry, jsou šťastné z pohybu venku, přestávek, jsou šťastné z obědů a nejvíce si všímám, že mají o to větší zápal pro učení, než kdy tomu bylo dříve. Možná právě pocit štěstí je tím klíčem.

Držím nám všem palce, aby to takto zůstalo již napořád a my našli štěstí v základní škole Open Gate.

Jaké šťastné chvíle zažívaly děti tento týden?

Tento týden si prvňáčci vánočně vyzdobili třídu. Mezi výukou téměř bez ustání stříhali vločky a lepili je všude možně. Také zvládli první pidiopáčko a to rovnou na výbornou.

I v angličtině prvňáčci tento týden měli řadu zajímavých a zábavných aktivit. V Incredible English se děti učily mluvit o tom, co mají/nemají rádi. Děti mluvily o jídle, které jim chutná, a co rádi nemají. Taky jsme procvičovali čtení; děti začaly spojovat jednotlivé hlásky ve slova. V rámci výtvarné výchovy děti vyrobily vánoční stromy různých barev.

Druháci si zpříjemňují čekání na Vánoce otevíráním adventních pytlíčků a čtením příběhů o radosti, lásce, rodině a Ježíškovi. Na své cestě kolem světa v prosinci zavítají do míst věčného sněhu a ledu – za polární kruh. Dozvědí se, jací živočichové tam žijí, jaké rostliny tam rostou a kdo tuto krajinu obývá. Možná navštíví i Santa Klause. ????  Kocour Eda vše sleduje a spokojeně vrní, advent u druháků se mu moc líbí.

Tento týden druháci pilně pracovali, připravovali se na gramatický test z Incredible English, který tento týden psali. Přečetli jsme si a dozvěděli se něco o prosinci. V rámci výtvarné výchovy jsme si vyrobili krásné vánoční stromky, kterými si to doma vyzdobíme na Vánoce. Týden jsme zakončili vánoční hrou „I spy.“

Ve třetí třídě to žije! Maxim Badík se vrátil z víkendu v novém tematickém oblečku, třída je vyzdobená vánočně, učíme se, píšeme, lepíme, stříháme, počítáme a radujeme se. Na adventním věnci zapalujeme již dvě svíčky a těšíme se na Vánoce. Nejvíce si ale užíváme toho, že můžeme být všichni spolu v jedné třídě! MAM a třeťáci.

Se třeťáky jsme tento týden vyrobili krásná vánoční přání pro lidi z Open Gate, kteří denně pomáhají udržet školu v provozu, ale kterých si možná tolik nevšímáme – zaměstnanci ostrahy, jídelny, údržby a další podpory. Obrázky přání si můžete prohlédnout na webových stránkách!

Čtvrťáci si protahují těla, i když tělesná výchova zatím není podporována. Místo plavání a tělesné výchovy chodí po okolí Babic a ne jen tak, v ruce mají hole jak ty na nordic walking, tak i ty lyžařské. Už mají v nohou několik kilometrů a za příští týden jich zase několik přibude. Takže sportu zdar!

Čtvťáci si v úterý napsali test z gramatiky. Přečetli jsme si něco o tom, odkud získal prosinec své jméno. A protože Vánoce jsou čas lásky, zkusili jsme si „rychlorande“ k procvičení konverzace. Všude to jen jiskřilo!

Páťáci si kromě učení tento týden uspořádali mikulášskou ranní oázu s názvem „Srdce z kamene“. Ve čtvrteční ranní oáze jsme si pak připomněli čtyřicetileté výročí úmrtí hudební legendy Johna Lennona a pouštěli si nejznámější skladby skupiny Beatles, které ve třídě vyvolaly úplnou Beatlemánii.

V páté třídě jsme tento týden měli obávaný test z gramatiky a slovíček – ach ne! Taky jsme ale měli zajímavou diskuzi na téma učení se cizích jazyků a ve čtvrtek jsme se začali učit o statistice a pravděpodobnosti.

Letošní prodej vánočních hvězd se uskutečnil navzdory opatřením i na naší – Vaší škole Open gate. Přestože jsme museli změnit celý systém prodeje, nakonec jsme utržili přes 21 tisíc korun, které poputují na konto Šance Olomouc. Zájemců nakonec bylo více než květin a mnozí přispěli i bez toho, aby si květinu odnesli. Historicky se jedná o největší obnos a tak máme radost, že nám umožňujete dělat radost dál. Moc děkujeme.

Za celý tým Open Gate