Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče,

Rok 2020 bude mnohými hodnocen jako jeden z nejpodivnějších a nejnáročnějších, současně ale jistě přinesl každému z nás i něco pozitivního.  Přestože může toto nadužívané slovo v současné nelehké době již vyvolávat jistý stupeň rozčilení, rád bych s Vámi krátce sdílel to, s čím jsem se během dosavadního působení na Open Gate setkal a co mi udělalo radost.

Jako úplně nejpozitivnější je pro mě zjištění, že kolegyně a kolegové na Open Gate opravdu chápou učitelství jako své poslání a pro děti dělají vše, co je v jejich silách. To, s jakým nasazením a odhodláním a za neustále se měnících podmínek pečují o naše žáky, mě přesvědčuje o tom, že zde v Open Gate je svět ještě v pořádku a hodnoty jako přátelství, respekt, zodpovědnost nebo čestnost nejsou jen abstraktními pojmy.

Dalším pozitivním momentem je mimořádná podpora a součinnost Vás - rodičů a zákonných zástupců. Zejména při distanční výuce jste nám byli silnými partnery a společně jsme dosáhli toho, že děti své učení zvládly a do školy přišly skvěle připravené. Věřte, že pozitivní zpětná vazba, které se nám od Vás a dětí dostává, je pro nás tou největší odměnou a motivací do další práce.

Současná situace si podle mého názoru zaslouží především optimistický výhled do budoucnosti. Pro nás je to o to lehčí, když vidíme, jak děti srší energií, radostí z práce i z pospolitosti – pojďte nakouknout:

Tentokrát byl týden v první třídě vyloženě užívací. Poslali jsme vánoční želvy na podporu záchranných stanic pro zvířata. Už umíme přečíst i bě, pě, vě, mě a tak jsme se pustili do spousty vánočních příběhů. Také jsme vyrobili opravdu hodně dekorací. Teď už zbývá jen počkat na Ježíška.

This week in class 1, the children learned a lot of interesting things, and they had a lot of fun. In incredible English, we continued to talk about food that the children like and the food they dislike (present simple). Additionally, we have also finished our first incredible English book—the classroom starter book, which means that we are going to start working on Incredible English 1 after Christmas. The children also learned new vocabulary related to food. In speaking, apart from talking about likes and dislikes, we talked about how the children have been good/bad throughout the year. We also talked about their wishes for Christmas. 

Učení, loučení, přáníčka, cesta do lesa a zpátky, dárkování, Secret Santa, filmový klubík, cukroví a zase loučení … Vyčerpávající, ale krásné. Takový byl týden Světoběžníků ze druhé třídy. Krásnou třešničkou na dortu bylo online setkání s naším Ericem. Krásné a klidné Vánoce Vám všem a „nashle“ zase v novém roce.

In anticipation for Christmas, Class 2 spent their week doing various Christmas themed activities. In incredible English, we reviewed the body parts of a bird and learned how to draw a penguin. Our penguins are hanging out in the hallway. We also made a cutout reindeer from scratch to decorate our homes. We even made a Christmas movie with Sasa, which we presented on Friday.

Badatelé ze třetí třídy nezaháleli ani poslední školní dny tohoto kalendářního roku. V pondělí se vypravili na průzkum do školní knihovny, v úterý zkoumali leguánku Escholasticu sekundu, ve středu splnili společně desetikilometrovou výzvu a vypravili se na netradičně tradiční pouť do Mukařova. Ve čtvrtek si společně užili celý školní den a po vyučování si uspořádali filmový klub. Poslední den školy strávili vánočně naladěni ve třídě, kde si připravili hostinu. Svá přání, ať již vyslovená nebo ta myšlenková,byla vyslána a já si moc přeji, aby se vyplnila! Marie, Andrejka, Martin a Maxim Badík  

In class 3 this week, we had English movie club and watched Jingle Jangle: A Christmas Journey which everyone enjoyed! We also learnt about Christmas is Ireland!

Čtvrťáci a nezapomenutelný den

I když se toho ve čtvrté třídě stalo hodně, vše přebila vánoční atmosféra a Vánočníček čtvrťáků. Svícny z vánoční dílny jsou krásné a doufáme, že udělají v domově seniorů radost. A to byl jem zlomek z vánočního řádění. Pár slovy: Bylo to “boží”  a všichni si to moc užili! Krásné Vánoce všem, přejí čtvrťáci!

Class 4 managed to get plenty of English speaking practice done before Christmas break. We read about “Tales from Around the World” and then wrote our very own Christmas tales. We made Christmas luminaries from black and white construction paper in art class. All we need now is a LED light…. We learned about the game ‘charades’, and got to play a Christmas version on Thursday.

V posledním týdnu před Vánocemi jsme se s páťáky věnovali adventnímu tvoření a společně jsme si vyrobili třídní betlém. Kromě toho jsme nezapomněli ani na vánoční tradici a vydali se na pouť do Mukařova k tamějšímu kostelíčku. Páťáci také připravili k odeslání dva balíčky knih pro dětské domovy, doufáme, že dětem udělají hodně radosti. Přejeme všem krásné Vánoce a do nového roku 2021 hlavně hodně zdraví, štěstí, lásky a spokojenosti.

In Class 5 this week, we started preparing for our probability and statistics project which we will do after Christmas. You will find out more then but expect some very interesting surveys for parents, teachers and students! We also had a movie morning and watched, Elf, one of the funniest Christmas movies there is!

Končí rok 2020, ale začíná rok 2021!

Přeji naší škole, celému týmu, Vám, všem našim blízkým, ať je to rok úspěšný, plný očekávání, splněných tužeb a přání a ať všechny těžkosti dokážeme přetavit ve vůli vidět a dělat náš svět lepší.

Krásné Vánoce a rok 2021 plný radosti a lásky.

Srdečně

Za tým ZŠ,