Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče, prarodiče, přátelé naší školy,

přeji Vám krásné páteční odpoledne a hlásím se s tradičním pátečním reportem z Open Gate.

Pro podání pravidelného hlášení jsem určitě ta pravá osoba, neboť nejenže mám to štěstí a mohu učit naše žáčky prezenčně, ale také jsem zde v areálu Open Gate rezidentem. Vstávám při východu slunce nad blízkým lesem a kochám se jeho západem nad budovou ZŠ. A vězte, že ten pohled se neokouká. A jaký tedy byl další lednový týden v naší škole?

V pondělí jsem se do školy ještě brodila sněhem, dnes už to bylo spíše bláto a spousta vody. Nevadí, plavu ráda. Se sněhem mizí i stroje v našem bobovém parku. Letos si to prvňáci a druháci rozhodně užili. A kdo ví, třeba se zimních radovánek dočkají i naši starší.

Ano, jsem jedna z těch šťastných kantorek, která vídá své svěřence každý den naživo. Jsem za to ráda a vážím si každého dne. V tomto týdnu jsem ale měla možnost zahlédnout jiskru radosti i v očích svých kolegyň a kolegů, kterým přicházeli žáci na osobní konzultace. Jinak tiché a tmavé chodby ZŠ se v odpoledním čase rozzářily energií a smíchem. Oboustranná radost byla vidět i slyšet.

A teď už k jednotlivým ročníkům, prezenčně či distančně, vždy však s chutí a radostí.

Zprávy od Terezky a Clary z 1. třídy:

Prvňáčci se tento týden pořádně zapotili a to nejen na bobech. V úterý jim daly zabrat součtové trojúhelníky. Ve středu si lámali hlavičky nad povoláním svých rodičů. Také práce ve skupinkách prověřila jejich nejrůznější dovednosti. Naštěstí jim pomáhal Míša Kulička, se kterým se také už skamarádili, a tak zvládli všechno naprosto perfektně.

Class 1 did a great job with learning their phonics this week. We learned all about our new letter sounds for h, j, k, l and m and even made our own mini book for the letter K. We spoke about what families like to do together and even made our families out of shapes.

Jak u nás ve 2. třídě?

Světoběžníci pokračují v objevování australského kontinentu. Z pobřeží se přesunuli na pevninu a nestačí se divit, jací živočichové tam žijí. Zkoumali nejen rostliny a živočichy, ale i tělesa. Důkladně probádali krychli a spočítali její vrcholy, stěny i hrany.  Nakonec jí „ušili“ krásný plášť. Ve středu jsme opět navštívili knihovnu OG a strávili jsme příjemný čas s knihou v ruce.

Class 2 had a busy and productive week! We met Molly the Mammoth, our new class pet, and heard all about her weekend adventures with Mia. We learned about body percussion in our Art and Culture class and even composed our own songs using clasps, snaps and stomps. Finally, we had our first Spelling Test dictation. Even though it was a new challenge, they handled it with flying colours!

Report od Marušky, Jerryho a jejich badatelů ze 3. třídy:

Badatelé dokončují průzkum psaní tvrdého y po souhlásce B, narazili na spoustu záludností, ale ani jedné z nich se nezalekli. Zopakovali si různá matematická prostředí a v jednom dni prožili všechna roční období. Na konci týdne si třeťáci pro zpestření uspořádali den speciálních účesů a ozdob hlav. Badík vylezl z iglú, protože mu začalo téct za krk, ale určitě zas plánuje nějakou lumpárnu. Stupeň natěšenosti na návrat do školních lavic je neměřitelný, tak snad brzy dojde k jeho naplnění!

Class 3 continued on their quest to learn about animals. This week we focused on reptiles. We looked at interesting facts about reptiles, took some online quizzes, and learned to recognize the difference between a crocodile and an alligator. We tackled Incredible English and looked at HAVE GOT in the 3rd person.

Jak se dařilo Terce, Jerrymu a jejich partě ze 4. třídy?

Zprávičky opět v akci

Čtvrťáci každé ráno začínají zprávičkami ze světa a z domova. Je neskutečné, že vždy najdou nějaké novinky, které se netýkají coronavirové situace, už toho mají totiž, jak se říká, plné zuby a spíše se zaměřují na zprávy pro pobavení a také na zajímavosti. Víte například, že se povedlo v Minecraftu postavit nejvyšší horu světa Mount Everest?

A hlavní zprávou z OG je, že se děti mohou vidět s učiteli face to face a to je úžasné, vidět, že jsme stále všichni z masa a kostí.  Terezka a čtvrťáci

This week class 4 continued reviewing and learning more information on Ancient Egypt. We even tested our Egyptian knowledge with an online quiz in our consultation class.  We also took a look at some current events happening in the world. We talked about Martin Luther King Jr. and his significance in American history. Did you know last Monday was Martin Luther King Jr. Day? In PET, we focused on reading comprehension.

A co naši matadoři v 5. třídě?

Standa nazval tento týden výstižně - Páťáci v zajetí pololetních testů!

Tento týden se uzavíralo pololetní hodnocení, a tak se u páťáků roztrhl pytel s pololetními opáčky. Společně jsme rozebrali správná řešení z českého jazyka a matematiky a zaměřili se i na probrané učivo z oblasti člověk a jeho svět. Je skvělé, že drtivé většině dětí vyšlo nejlepší hodnocení. Gratuluji!

In class 5 this week, we continued working on our Statistics and Probability projects. The students have created some fantastic ideas for their surveys. They are now preparing texts and charts to assess the probability of what results they expect to get with their surveys. Students, parents and Open Gate staff should expect some wonderful surveys coming their way in the second semester! (LR)

Čas letí jako voda. Příští týden končí 1. pololetí školního roku 2020/2021. Čeká nás zhodnocení odvedené práce - té naší, Vaší i našich dětí. Věřím, že pochvalu si zasloužíme všichni.

Hodně zdraví a zase jenom to zdraví Vám ze srdce přeje

Saša Děžinská, třídní učitelka báječných druháků