Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé Open Gate, naši žáci,

ráda bych se Vám v tradičním pátečním dopisu představila. Jmenuji se Clara Janecka a jsem nejnovějším členem týmu ZŠ Open Gate. Pocházím z kanadské Ottawy a angličtinu učím v České republice již 6 let. Učení je pro mě fantastické dobrodružství, které mohu prožívat společně s dětmi. Děti mají svá věková specifika, v mnoha ohledech se liší, někdy je s nimi legrace, jindy člověk ve svém pedagogickém arzenálu hledá nějaký fígl, jak lotrovinu přesměrovat na učení, ale jedno mají společné – angličtinu vnímají jako přirozenou součást školy, jako klíč k zábavné a dobrodružné výpravě do celého světa.

Ačkoli na této škole ještě nepůsobím dlouho, již teď se cítím v rodině Open Gate vítána. Jak procházím chodbami této krásné školy, vidím tu skvělou práci, kterou naši žáci v Open Gate odvádějí. Mám to štěstí, že mohu osobně pracovat s první a druhou třídou a mohu na vlastní kůži zažít, co všechno dokáží. Také mám pocit, jako bych pomalu poznávala třetí, čtvrtou a pátou třídu prostřednictvím jejich úžasných učitelů. Každý den slýchávám o výborné práci třeťáků, čtvrťáků a páťáků navzdory náročné době. Už se těším na den, kdy budeme zase všichni ve škole a já se blíže poznám se všemi žáky.

A vás už jistě zajímá, co se tento týden dělo ve třídách:

Class 1

Prvňáčci tento týden společnými silami postavili perníkovou chaloupku a zvládli i vařit kaši v kouzelném hrnečku. Dokázali projít pohádkovou trasu podle plánu, a to dokonce v dešti. Už se orientují v pokynech "na křižovatce doprava" a "podél knihovny až dozadu". V matematice začali nové prostředí- hady. Poznali, že se jich do budoucna nemusí vůbec bát.

Class 1 had another busy week at school! At the beginning of the week we learned all about what we can find in our towns, cities, and neighbourhoods. We learned some new words to help us talk about our favourite places and we continued to practise speaking in full sentences. We persevered in  our Incredible English books and even started writing the names for family members.

Class 2

Světoběžníci už zabalili kufry a ze slunné Austrálie míří na sever. Čeká je kontinent mnoha kultur a zajímavostí. Tušíte? Na cestě ovšem nezapomínáme na zdokonalování našich matematických dovedností a násobení 2 – 5 už máme v malíčku. Díky pravidelnému psaní diktátů se zlepšujeme v pravopise a dokonce nás to baví! V tomto týdnu jsme si vyzkoušeli, jak zavolat pomoc, když se stane nehoda nebo nějaké neštěstí. Už jsme velcí čtenáři. Každý týden v naší dílně čtení se vzájemně inspirujeme knihami, které nás baví. Vedeme si deníky čtenářů a chodíme pravidelně do knihovny OG. Je nám fajn, jen nám moc chybí naši větší kamarádi. S+S

Class 2 continues to work hard on their spelling. This week we had our 2nd spelling dictation and we rose to the challenge. We also got to make some music using Boomwhackers during Art and Culture and we began our month long project on our 5 senses.

Class 3

Máme tu druhé pololetí, to to letí! Badatelé od pondělí zkoumají počasí a zaznamenávají, co se děje na obloze, na zemi i ve vzduchu. Pustili jsme se do další řady vyjmenovaných slov a máme i na ně písničku. Ve středu jsme rýsovali úsečky, dokážeme je změřit stejně jako teplotu venku. Dalším naším tématem byl internet – společně se Standou a Bárou jsme se vydali na procházku virtuálním světem a povídali si o tom, na jaké záludnosti můžeme narazit. S Badíkem, Andrejkou a Martinem jsme blíže poznávali jednotlivá skupenství. Už víme, že jsou tři a jsou všude kolem nás. Naše třída tři volá – chceme do školyyyy! Jak říkají děti, klidně i ve skafandru, hlavně už spolu! Marie, Andrea, Martin, Badík a jeho badatelstvo.

This week class 3 turned their focus to the amazing world of insects. We learned about what an insect is and the anatomy of an insect. Is a spider an insect? What do you think? We did work in Incredible English, phonics, and read a book about insects for ORT. We finished the week by discussing, describing, and guessing various animals and insects using new vocabulary we learned.

Class 4

Čtvrťáci dobíjeli baterky

Nebyl to pokus z fyziky, jak by se mohlo zdát. Ale děti ze čtvrté třídě měly za úkol vybrat doma jednu věc, která je jim velmi blízká a mají ji rády. Tuto věc popisovaly, prozkoumávaly z pohledu češtiny, a nejen to. Zjistily, že např. …. jim může často dodat sílu a pocit jistoty. Čtvrťáci se bavili také o tom, co jim ještě dobíjí baterky. Byla to rodina, telefonát s kamarády, domácí mazlíčci, procházky, sport, hudba a mnoho dalšího. Třeba vám budeme inspirací a najdete něco, co vám v této zajímavé době dobije baterky! S chutí do toho!

Class 4 began the week by discussing news headlines and what exactly makes a good headline for a current events story. We will be creating our own headlines for current events next week armed with this new information. In Incredible English, we started a new unit and began learning about irregular verbs in the past simple. We also worked on phonics and PET preparation.

Class 5

S páťáky jsme se v tomto týdnu v ranních oázách zabývali prevencí bezpečného používání internetu a seznámili se s nástrahami, které na nás mohou číhat. V českém jazyce jsme se věnovali přídavným jménům – určovali jsme druhy, vzory a také jsme se učili přídavná jména správně skloňovat. V matematice jsme počítali povrch kvádru a také jsme písemně dělili a počítali příklady prodlouženým i zkráceným zápisem.

In class 5 this week, we did our usual work, but we also had a Class 5 Wellness lesson. We talked about the things that are annoying us about lockdown and ways to better cope with the ongoing situation in a Class 5 Rant Session! We learnt about some different stretches to help our necks and lower backs after sitting at the computer. We also learnt about some mindfulness and breathing to help escape the ongoing lights and sounds of electronic devices all the time. It was very enjoyable and it is important to look after ourselves in this regard.

I wish you all a wonderful week ahead!

Sincerely,