Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče, milí přátelé školy,

ráda bych Vás opět po delším čase pozdravila jménem všech asistentů ze školní družiny. I nás se zásadním způsobem dotýkají opatření v souvislosti s pandemií, takže v tuto chvíli s láskou pečujeme pouze o naše nejmenší žáky z prvních a druhých tříd. Jsme moc rádi, že o pvňáčky a druháčky se též starají vychovatelé z kolejí. Jejich podpory a pomoci si vážíme! Je to pro ně také nová zkušenost, přeci jen jsou zvyklí na poněkud odrostlejší svěřence???? Děkujeme!

Ladovská zima, o které tak poutavě psal před dvěma týdny pan učitel Standa, je již za námi. Ani nelze uvěřit tomu, jak rychlý je nástup jara. Nemůžeme se nabažit prvních hřejivých paprsků a každý den s dětmi chodíme ven. Věřím, že i ostatní děti na distanční výuce zahodily rukavice a šály, horečně hledají jarní oblečení (ze kterého jistě přes zimu vyrostly) a vyrážejí do přírody. Je čas oprášit a nafouknout kola a koloběžky a najít zakutálené míče. Nebo jen zanořit ruce do kypré hlíny na zahrádce či v květináči.

Také na našem dvorečku v Open Gate chystáme velké změny. Rádi bychom venkovní prostor u školní družiny a dvůr základní školy vybavili didaktickými a herními prvky. Zatím jsme ve fázi jednání, ale jsme si jistí, že se vše podaří dovést do zdárného konce a již brzy se budeme těšit z první části realizace. Výuka se tak bude moci přesunout i do venkovních prostor, kde na děti bude čekat celá řada herních prvků vyzývajících k prozkoumání.

Nyní Vás jistě zajímá, co se děti v jednotlivých třídách dozvěděly a naučily za uplynulý týden:

1. třída

Budulínku, dej mi hrášku... Tak na to už prvňáčci lišce nenaletí. Pohádku znají ze všech stran a na připomenutí si vyrobili liščí záložku. Také už znají důležitá telefonní čísla. Vyzkoušeli si "telefonovat" záchranářům, policii i hasičům. Snad to nebudou v životě potřebovat, ale kdyby přece jen – jsou připraveni!

This week class one compared different modes of transportation. What is the same between a rocket and a school bus? What is different between a bike and a scooter? Ask a first grader and you will find out! Class 1 also created a beautiful and busy street scene to show off their art skills. Finally, Class 1 practiced their short vowel sounds with a team work game and completed more pages in their Incredible English books. (CJ)

2. třída

Světoběžníci se vydali napříč Asií a na svých cestách poznávají faunu i flóru, kulturu či náboženství. Krásy kolem sebe vnímají všemi smysly. Se Saškou M. nacvičili taneční představení, na které se prostřednictvím videozáznamu mohli podívat i jejich rodiče. Tento týden kamarádům -  třeťákům, kteří jsou na distanční výuce, druháci poslali dopisy. Snad je alespoň trochu potěší. Jinak poctivě trénujeme násobilku, čteme, píšeme a spolupracujeme. Saša + Saša + druháci.

Class 2 had a very busy week indeed! They began the week with a grammar test-which they all did their very best on. To celebrate their success, we made some sushi rolls in Art and Culture class and even tried using chop sticks. Finally, Class 2 learned about the different types of foods boys and girls from around the world enjoy in their Incredible English books. (CJ)

3. třída

Badík je stále na prázdninách, a tak je třída ještě prázdnější. Třeťáci se ale s chutí pustili do objevování tajů matičky přírody. Ve skupinách zpracovávají informace o obojživelnících a rybách. Učí se vyjmenovaná slova po M, každý den pilně protahují svá těla a písemně násobí jako by to snad uměli odjaktěživa. Porovnávali jsme dokonce i vlastnosti hrdinů knih, které čteme s těmi, které jsou nám vlastní – a v ledasčem jsme si podobní. Individuální setkávání ve škole je stále v plném proudu a my dychtivě vyhlížíme návrat do lavic. Ohlédli jsme se i do minulosti a připravili řadu zvídavých otázek pro hosty, kteří jsou spjati se vznikem naší – vaší základní školy, která letos slaví 10 let. Hokusy pokusy nás provází i další týden a už se moc těšíme na další objevy.

MAM a třeťáci.

Class 3 started the week with reviewing and discussing all our favorite fruits and vegetables. We continued with learning how to write recipes and the imperative voice in the affirmative and the negative used in instructions. Later in the week, we learned about the different parts of a plant and talked about the differences between a fruit and vegetable. (JD)

In class 3 this week, we continued learning about possibly the most essential thing we have on planet Earth, something without which we could not survive. No, not grammar or prepositions, but water and the water cycle! (LR)

Čtvrťáci a nabitý týden

Ve čtvrté třídě se dělo spoustu věcí. Například se čtvrťáci učili, co jsou to souřadnice a vyrobili si skvělou hru, kterou si mohli zahrát s rodiči nebo sourozenci. Navštívil je v křesle pro hosta vážený host Jirka Luka, který jim povyprávěl o tom, jak to vypadalo, když se zakládala škola a kdo byl u jejích začátků. V českém jazyce se snažili přijít na kloub přímé řeči a pokusili se vytvořit svůj vlastní komiks. Jak je vidět, ani v online výuce se čtvrťáci nenudí, ale samozřejmě by byli všichni rádi ve škole. Držme si palce!

This week class four started off the week with a pop quiz on the elements of writing a news article. Our next step is to write an article on our own implementing all the correct elements. We also finished Unit 5 in Incredible English with learning about various saltwater and freshwater fish and took a review test on all of Unit 5 on Thursday. Finally, we did work in Phonics and PET preparation. (JD)

5. třída

Páťáci se tento týden pilně připravovali na únorový testík z přídavných jmen, četli si zajímavosti o lidském těle a v matematice dokončili počítání rovnic prostřednictvím vah, hadů a zvířátek dědy Lesoně. Ve čtvrtek k nám také zavítal milý host v rámci projektu deseti let založení školy. Hostem byl bývalý ředitel Jirka Luka, který dětem povyprávěl o založení školy a promítl zajímavé fotografie, ze kterých bylo vidět, jak základní škola fungovala ve svých prvopočátcích.

This week, class 5 went POP! Okay we did not explode but we did learn about pop music, as in popular music, from the Beatles to Beyoncé! Over the next few weeks, Eric and I will introduce some different styles and genres of music, which will be a lot of fun to learn about. Class 5 nearly did go POP and explode on Wednesday, the joys of learning the Present Perfect in English but they did very well with it! (LR)

S pozdravem