Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče, zákonní zástupci,

při pohledu z okna naší školy je nezpochybnitelné, že zima končí nejen podle kalendáře a pomalu ale jistě nad ní vítězí probouzející se příroda. Do Open Gate dorazilo jaro. Věřím, že s končícím zimním počasím je u konce i náš půst, kdy nemůžeme být s dětmi společně ve třídách. S kolegyněmi a kolegy si moc přejeme, aby jaro, které máme obvykle spojené se začátkem něčeho nového, přineslo nový začátek i nám a naše/Vaše děti po Velikonocích opět začaly chodit do školy. Jsme na jejich návrat dobře připraveni a moc se na ně těšíme.

Celý uplynulý týden byl v naší škole ve znamení oslav čtenářství. Mimo jiné, i letos jsme navázali na letitou tradici a vzdali hold světoznámému dánskému pohádkáři Hansu Christianu Andersenovi a jeho příběhům. Prvňáci nám při páteční slavnostní assembly předvedli, že brána, která střeží vstup do nekonečného světa možností, příběhů a dobrodružství, je pro ně otevřena dokořán. Stali se z nich právoplatní čtenáři. Jsme na ně všichni ohromně hrdí především z toho důvodu, že to se svou paní učitelkou skvěle zvládli i za současných těžkých podmínek. 

Přeji nám všem, aby naše životní příběhy měly, stejně jako pohádky, výhradně dobré konce.

Krásné Velikonoce,

Petr Šlemenda

Jistě Vás zajímá, jaký byl předešlý týden ve třídách:

Prvňáci

Tento týden prvňáci zkoumali obojživelníky a plazy. Jejich kvákání a syčení se rozléhalo široko daleko. Vyrobili si skákající žabku a už vědí, proč jsou barevní obojživelníci tak nebezpeční. Dalším předmětem jejich zkoumání byly mince a kromě toho, že už vědí, jak vypadají, začínají s nimi i počítat.

Class 1 had an exciting start to the week! This week we began by talking all about our toys-trains, dolls, cars, teddy’s and much more. We completed lots of work in our Incredible English book and we learned about the two sounds ”th” can make. It wasn’t easy but Class 1 did a great job finding both quiet and loud th’s in our story Thad and Thelma. Finally, Class 1 talked all about spring and collected different signs of spring on our virtual walk.

Druháci

Světoběžníci měli v tomto týdnu opět napilno. Byl totiž bohatý na významné dny, které si tak rádi připomínáme. Začali jsme už v neděli – uměleckou (velikonoční) poetickou výzvou, kterou jsme oslavili Světový den poezie. Že je voda nejvzácnější tekutina na světě, to víme. Musíme se o ni starat a šetřit s ní. Světový den vody nás inspiroval k různým pokusům. Kdo jsou to meteorologové asi víte, ale věděli jste, že mají „svůj“ světový den? Mají ho i záchranáři u horské služby. Středeční oáza o sportovcích Hančovi a Vrbatovi byla smutná. Jejich přátelství a obětavost nás skoro rozplakala. Smutní jsme ale nebyli dlouho, těšili jsme se na Noc s Andersenem a hlavně na to, že se zase uvidíme se třeťáky. Netrpělivě čekáme na odpovědi na dopisy, které jsme jim psali. Dočkáme se? Saša, Sašenka a druháci????.

Class 2 are masters in talking about feelings. This week we continued using our speaking structures (are you...) to guess what feelings we had drawn. We also learned all about the short and long “oo” sound and the different words we can find them in. Finally, we talked all about spring. We listed to Vivaldi’s four seasons and created pictures inspired by the music. We also flexed our writing muscles and wrote sentences that included words like flowers, grow, blossom, bud and tree.

Třeťáci

Badatelům vlilo jaro novou krev do žil! Slavili jsme vodu, povídali si o tom, že je nad zlato a dělali s ní opět pokusy. V matematice jsme jezdili autobusem, skákali s klokanem a počítali jako diví. Zkoumali jsme i sami sebe – jestli v nás nedřímá básnické střevo. Badík říkal, že má jen to slepé. Na výsledky našeho tvoření si musíte ještě počkat, ale už teď vám mohu prozradit, že vznikla dílka velkolepá. A jak se nám spalo s Andersenem? No jak…. BÁJEČNĚ! Čtení nás mění a je tím nejlepším učením. To už každý třeťák ví! Docent Dusík a doktor Kyslíková opět zaútočili na naše bránice a jejich show must go on!
Třeťáci, Marie, Andrea, Martin a Andersen.

Places around town was the topic of the week for class 3. We had a fun project creating our own town maps and finished the week by presenting them online on Friday. I was pleasantly surprised by the creative ways the students created their towns. We continued work in Incredible English with a focus on THERE’s/THERE ARE.

In class 3 this week, we did our phonics, which is always plenty of fun and a great opportunity to learn some new vocabulary, while practicing our pronunciation and memory skills. We also continued working on our contribution to the upcoming school newsletter. We are writing about our experience learning during the lockdowns, what is like about it, and what we don’t like about it. We know you will enjoy it!

Čtvrťáci a ponožková výzva

I o víkendu se čtvrťáci pustili do školní výzvy, a to na 21.3. Tento den patřil všem lidem, kteří se narodili s Downovým syndromem. Na podporu jsme si oblékli každou ponožku jinou a podpořili tím lidi s touto jinakostí a přeci výjimečností. Zapojily se celé rodinky a tímto jim děkujeme. Terezka, Monča a čtvrťáci

Class 4 had the important task of coming up with and voting on the name of our future school newspaper. There was a myriad of interesting entries. We also discovered the wonderful world of blogging and even created our own blog entries. We did work from Incredible English, phonics, and PET preparation.

Páťáci

Páťáci měli tento týden nabitý akcemi. Hlavním tématem bylo kvůli blížící se Noci s Andersenem čtenářství. Kromě toho se páťáci vydali do online divadla, kde měli možnost zhlédnout představení Malý princ, zúčastnili se noci s Andersenem a v literární části se zaměřili na tohoto světoznámého autora. Nechybělo ani večerní setkání s knihami a kvízem. V pátek se pak každý páťák spojil s jedním z prvňáků a četl mu ukázky z knihy svého raného dětství. Bylo hezké se zase společně vidět, byť jen v online režimu. Těšíme se na další společné nejen literární chvilky.

In class 5 this week, we looked back on the PET tests from last week, on what we did well and what we can work on. We also did some great work on writing for PET, how to structure our writing, check it and create something great to read. We also started working on our contribution for the upcoming first edition of the school newsletter, which will celebrate 10 years of the primary school. We are looking back at our time in the primary school and write about our experiences here and how the school has changed during that time!