Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče a přátelé naší školy,

na úvod si propůjčím část citátu „Věřím, že začátek nemá konec…“ My – rytíři ve zbroji s učebnicí, perem, sešitem, kružítkem a respirátorem – se už nemůžeme dočkat pondělí, na děti se moc těšíme a věříme, že situace se i nadále bude vyvíjet tak, abychom do konce školního roku strávili co nejvíce času společně ve třídách.

Duben je u nás na základní škole ve znamení zápisů. I pro budoucí prvňáčky se jedná o začátek jejich studií a jak sami víte, učení je proces, který nikdy nekončí. Setkáváme se s rodiči i dětmi a při rozhovorech s nimi se jen utvrzujeme v tom, že jsme školou, kde se děti i jejich rodiče cítí dobře, kam se rády vrací a že vzdělání je stále vnímáno jako jedna z nejdůležitějších součástí života. Moc bych všem dětem přála, aby (bez ohledu na to, kde se uskuteční jejich první školní kroky) zažívaly radost z poznávání a objevování světa kolem nás a aby se každý den do školy těšily.

Zajímá vás, jak zní citát celý? Přikládám jej na závěr, protože mi přijde v současné situaci více než výstižný.

„Věřím, že začátek nemá konec. Protože začátek něčeho je proces. A ve skutečnosti neexistuje. Každý nový začátek je jen odkloněním na cestě.“ —  Jakub Tenčl

Milí rodiče, přeji nám z celého srdce, abychom vše, co přijde, dokázali i nadále brát s nadhledem a radovali se z každého dne. Každý den je začátkem nového dobrodružství a my už se moc těšíme na vše, co s dětmi zažijeme!

Za celý tým Vaší – naší základní školy

Marie

1.třída

Přestože je tento týden opravdu zimní (prý aprílové!) počasí, prvňáčci se pustili naprosto vážně do zkoumání jarních květin. Už jich spoustu poznají a pojmenují a k několika z nich umí dokonce i básničky. V matematice dopočítali  do dvaceti a jde  jim to  skvěle! (TČ)

Class 1 had a busy and fun filled week! We talked about what we did for Easter and even shared some of the chocolates we received virtually! We worked very hard in our Incredible English books and learned 4 new words (plastic, wood, metal, and fabric) to help us describe what our favorite toys are made of. Finally, we talked all about the different types of activities we do at school and created beautiful pictures showcasing our favorite things about Open Gate. (JC)

2.třída

V týdnu po velikonočních svátcích jsme si povídali o všem, co nám pár dnů volna přineslo. Vyhodnotili jsme si další uměleckou výzvu a společně jsme se podívali do kalendáře, jaké významné dny nám přinese duben. Procvičili jsme si písemné matematické operace a k podstatným jménům přibyl nový slovní druh – slovesa. Čteme, třídíme, odpovídáme, ptáme se, objevujeme a vyhodnocujeme. Oslavili jsme Světový den zdraví. Druháci si se Sašenkou M. zacvičili a zahráli si několik her na téma lidské tělo. Soutěžili v kvízovém klání o zdravém životním stylu. A co děláte pro vaše zdraví vy? Za druháky Saša a Sašenka.

Class 2 started April off on the right foot! We opened a new unit in our Incredible English book and learned to name all the different activities we can do when we are at home. We learned two new word families-ear and air- and practiced our writing skills. Finally, we practiced our spellings by helping Judy Bunny from Zootopia become a police officer! We had a busy week and are looking forward to (hopefully) seeing one another at school again next week. (JC)

3.třída

My jsme žáci třetí bé, bereme však na sebe podobu zajíce, žirafy či krabice. Tato známá písnička zahájila v úterý ráno naši, snad už poslední, lockdownovou online výuku. Čekal nás sice kratší, ale o to víc vědomostmi a smíchem nabitý program. Statečně jsme se popasovali s vyjmenovanými slovy po P. Nakoukli jsme do tajů dělení se zbytkem a prozkoumali jsme stovkovou tabulku. Šipkové grafy a krokování po ní je pro nás hračka. Ve středu byl Světový den zdraví a my jsme si o něm nezapomněli popovídat. Uvědomujeme si, hlavně v této době, jak je zdraví důležité. Na konci týdne jsme zabloudili do říše zvířat. Její krása nás nepřestává fascinovat. Ani chemické pokusy mám nejsou cizí. Každý z nás si vytvořil doma malou chemickou laboratoř (viď, mami?) a společně jsme prozkoumali vlastnosti soli, cukru, vody a oleje. Nemůžeme se dočkat společného setkání, vždyť každý den má plné kapsy překvapení, které chceme zažívat společně. 

My ze třetí třídy (MZ)

This week class 3 talked about April Fool’s Day. We learned about pranks and which pranks are funny and which can be dangerous. We also played a guessing game where we had to decide if the prank really happened, or if Jerry was just pulling our leg. Sometimes truth can be stranger than fiction. (JD)

In class 3 this week, we learnt about reading maps and identifying places on them. We also had our phonics quiz, where this time, we took turns testing each other on what words we remembered and if they were spelt correctly. (LR)

4.třída

Čtvrťáci a zdravý životní styl

Celý den se čtvrťáci věnovali tomu nejdůležitějšímu a to je zdraví. Tento týden byl totiž světový den zdraví. Oslavili ho výrobou zdravé svačiny, rozhovorem s koučkou Kamilou, která nám povídala o imunitě, a také jsme si protáhli těla při kruhovém tréninku. Myslet na své zdraví, jíst zdravě, hýbat se, nestresovat se a dobře spat-radí všichni čtvrťáci. (TK)

Class 4 was super busy our first week back after Easter producing their first article for the upcoming rollout of the school newspaper. We dedicated our class time to coming up with the perfect headline, finding the right catchy words for our lead paragraph, and trimming the fat in the body of our article. We were quite pleased with the result. On Friday, we learned about the origins of April Fool’s Day and talked about some of the more famous hoaxes throughout the years. We also read an imaginary interview with a Tasmanian Devil as part of our preparation for our next newspaper article. We finished Unit 6 in Incredible English and practiced our phonics words with prefixes. (JD)

5.třída

Po Velikonočních prázdninách páťáci najeli na dubnové učivo a rozhodně se nenudili. Začali procvičovat číslovky, jejich druhy a zapisování. Také se učili psát slohový útvar s názvem líčení. V matematice poznávali osově souměrné útvary a osy souměrnosti u geometrických těles. Vzhledem k tomu, že je duben měsíc bezpečnosti, povídali si i o bezpečném chování a hlavních rizicích v silničním provozu. Všichni se moc těší na příští týden, kdy se po dlouhé době opět shledáme v naší krásné škole! (SČ)

In class 5 this week, we continued working on our articles for the upcoming first edition of the primary school newsletter. We are taking a look back at our time in the primary school and looking at things that have happened and what has changed is the last five to ten years. We also talked about jobs we would like to do and what characteristics go well with certain jobs. (LK)