Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče, zákonní zástupci, omlouváme se.

Tento pozdrav je adresován zejména našim milým páťákům, neboť…

….“Kde něco končí, něco začíná, takhle to je, takhle to má být….“lálalá lálalálá… tak a asi je to tu! Dojetí a nostalgie zaklepaly na dveře zasedačky a nebýt čtvrťáků, i prach by s tichou výčitkou sedal na všechny ty úžasné sbírky  matematických cukrlátek, na laskominy slovních hrátek našeho krásného jazyka. Asi vím, jak se cítí slepice, když jí odrostou kuřata a odpeláší hrabat žížaly do jiného koutu dvorka.

Ne, školní rok ještě nekončí, nekončí ještě ani ta bláznivá situace kolem „koronády“, nekončí ani družina ani školní jídelna,…vlastně jen páťákům skončil celoroční mordunk a nás jímá nostalgie. Protože i nám končí další pětiletka. Jeden se s tím piplá a sám není na onen přesun – byť v rámci dvorku – připraven.

Páťáci mají za sebou první velkou zkoušku a ta ještě větší je čeká – popasovat se s úspěchem i zklamáním, zúročit nabytou zkušenost s učením a přetavit ji v sílu osobnosti a možnost lidsky povyrůst – jinak páťáci (stejně jako všechny ostatní děti) nám během distančky fyzicky vyrostli víc, než bychom čekali a než bychom si přáli! Přes hlavu si je ovšem přerůst nenecháme! Puberta sice již vystrkuje růžky, ale váhově jsou bez šancí.

Ostatní třídy si zatím v poklidu vstřebávají zážitky a poznatky, užívají si, že jsou spolu, předpokládám, že vy, rodiče, si užíváte, že taky zlobí i jinde než doma…

V tomto týdnu začaly trojlístkové konzultace a my tak máme jedinečnou možnost se setkat a zhodnotit další čtvrtletí na naší – Vaší škole.

V neděli slaví svátek nejdůležitější ženy našich životů – naše maminky. Milé maminky, přejeme Vám hodně úsměvu a radosti do každého dne.

Váš tým ZŠ Open Gate

A co že se tedy v jednotlivých třídách dělo???

1.třída

Prvňáčci si tento týden užili ještě kouzlení, pálení čarodějnic a opékání buřtů. Také byli na návštěvě v knihovně, kde si vyzkoušeli i kouzelné sluchátko Macha a Šebestové. Už přesně vědí, kdo je napsal a ilustroval a nenechají se poplést. Společně s žáky 3.B zkoumali a hledali rozdíly mezi lidským a psím tělem. (TČ)

What a week Class 1 had! We learned a new clapping activity and learned how to clap in 2’s and 4’s! We also got our very first Oxford Reading Tree books to read at home to our families. We also enjoyed a wonderful evening of fun by a bonfire and finished the week off by making moving eye pictures of our very own faces. (CJ)

2.třída

Další týden plný zážitků za sebou mají Světoběžníci. Na cestě do Afriky si zopakovali vše, co vědí o lidském těle v centrech aktivit. Ve čtvrtek se zúčastnili odborného konzilia, které pro ně uspořádali naši badatelé ze třetí třídy. Jsme rádi, že s nimi můžeme spolupracovat alespoň prostřednictvím online nástrojů a těšíme se, až jim předáme další dopisy. Báječně jsme si užili pálení čarodějnic, bojovku v areálu OG i výtečné buřty, které jsme si opekli na ohýnku. Druháci, Saša a Sašenka ????.

This week was all about preparations for our bonfire night.  We started off the week making effigies of witches out of hay and creating our very own witches riding on broomsticks. We started our human body centers and learned all about our 5 senses through interactive activities on some tablets. We closed out the week with a wonderful assembly reviewing all of our activities during Eco month. (CJ)

3.třída

Badatelé se po návratu z distanční výuky rychle aklimatizovali a byla jich opravdu plná třída. Hned v pondělí jsme si užili čarodějnou školu – největším zážitkem byla výroba slizu. Až do čtvrtka pak každou volnou chvilku třeťáci trávili skupinovou prací, neb ve čtvrtek je čekalo První oudžíjácké lékařské konzilium, při kterém prezentovali jednotlivé soustavy lidského těla :-D Buřtobraní bylo příjemným vyvrcholením celé akce a my jsme si užili pobyt na čerstvém vzduchu. Při páteční assembly jsme shrnuli další části projektu 10 let základní školy a popovídali si se zajímavým hostem.

Badatelé, Marie, Andrea a Martin.

Class 3: Class 3 started out the week reviewing various household chores and playing a miming game pitting the girls against the boys. The girls came out victorious. Go girl power! In World Around Us, we took a look at how photos can be altered, and how we can’t always trust what we see on the internet. Students were given two photos per group to discuss and decide which one is real and which one is fake. They then presented their ideas to the class before having the correct answers revealed to them by Jerry. Lastly, Class 3 finished Unit 7 in Incredible English this week. (JD)

4.třída

Čtvrtou třídu provázela síla v onlinu

May the 4th be with you! (oficiální svátek Star Wars) Všichni kdo mají rádi Star Wars slavili právě 4.5. tento den! I my se čtvrťáky jsme tento fenomén oslavili a s postavami této kultovní série jsme počítali slovní úlohy a dozvídali se mnoho zajímavostí. Čtvrťáci byli připraveni s postavičkami z lega, kosmickými loděmi a dokonce i někdo v převleku Darth Vadera! Čtvrťáci, Terezka a Monča

The fourth-graders joined Mr. E as the lone wolves in the World Wide Web English realm. After three weeks back to school in the flesh, a week at home in the virtual world didn’t bode too well. But they battled all week to keep their spirits up and power through some good work, knowing what awaits them on Monday. They enjoyed reminiscing about the past 10 years of their lives, looking at pictures and discussing their abilities. They discussed the parts of a plant, detailing what each part does and why it’s important. They also took a virtual tour of the National Parks system in America, learning about several parks and taking a quiz about what they know. A fun week was had, but they’ll be ready to burst through the OG doors come Monday morning. Enjoy the weekend and Happy Mother’s Day to all you plain-clothed superheroes out there! (ED)

5.třída

Na většinu páťáků tento týden čekala zatím asi nejtěžší výzva v dosavadním studiu, a to jednotné přijímací zkoušky. Proto jsme společně naplánovali hlavně relaxační a méně náročné aktivity a ladili formu na dny D. Došlo i na setkání s paní psycholožkou, která dala dětem tipy, jak odbourat přílišný stres. Genderově nevyvážený fotbalový mač Ladies + Standa vs. Gentlemen dopadl smírně 2:2. Doufejme, že skvělým výsledkem skončí i přijímací zkoušky. Držíme palce! (SČ)

Class 5 had a busy week with preparation for, and sitting their high school entrance exams, so on Tuesday we distressed by continuing with our GarageBand music projects. The different groups are producing a wide variety of music styles from hard rock to hip-hop to drum n’ bass to chill out, but one thing they all have in common is how accomplished they have made their sound in such a short period of time!

Class 5 also put some of the other classes, and the staff to work this week, as classes 1, 2 and 4, and all the staff filled in questionnaires to help class 5 with their Statistics and Probability projects. Statistically speaking, class 5 have done an excellent job! (LR)