Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče, zákonní zástupci a přátelé školy,

doufám, že se máte všichni dobře a že si užíváte irské počasí, které máte možnost zažívat v posledních týdnech v celé republice! Je skvělé, že od tohoto týdne máme zpátky ve škole všech pět tříd. Jsem si jistý, že nikomu po celý týden nechyběl zvuk příchozího hovoru na Microsoft Teams. :-)

Těší mě, že mohu opět napsat páteční dopis, protože máme za sebou velice zajímavý týden- zejména (avšak nejen) pro anglickou sekci. Rád bych vás blíže seznámil s projekty, které se v rámci anglických hodin uskutečnily.

Čtvrtá třída s Ericem dokončila projekt s názvem A Year in the Life – 10 Years in the Making. Tento projekt je součástí oslav desátého výročí naší – Vaší školy a mapuje vývoj studentů ze čtvrté třídy, protože i oni letos slaví své první kulatiny stejně jako naše – Vaše škola! Výstupy najdete před jejich třídou, určitě si je pečlivě prohlédněte!

Zpravodaj základní školy - PRVNÍ VYDÁNÍ!

Jak jistě mnozí víte, jednotlivé třídy v posledních měsících připravovaly obsah úplně prvního zpravodaje naší – Vaší základní školy! Mohl bych Vám o něm vyprávět celý den či týden. Naši žáci odvedli skvělou práci, jsme na ně hrdí a tímto všem děkuji, že jste se aktivně zapojili a Jerrymu za tento skvělý nápad! Zde naleznete první vydání – pohodlně se usaďte a užijte si pěkné počtení!

Co se dělo v jednotlivých třídách? O tom se můžete dočíst na následujících řádcích.

1.třída

Prvňáčci se tento týden seznámili s Rákosníčkem. Hodně si povídali o tom, jak může být někdo jiný a jestli každý z nás je jiný a také jestli je to dobře. Dotkli se náročných témat – jako je život s postižením, adopce, xenofobie a prvňáčci všechna témata zvládli naprosto skvěle. Udělali také veliký kus práce na svých závěrečných prezentacích. Už se těší na další týden, až budou moci v práci na nich pokračovat.

This week Class 1 learned all about what makes each of us unique! We read Elmer the Elephant and spoke about accepting difference and diversity. We even had time to make our own unique patchwork elephants. We continued learning about different farm animals in our Incredible English books and practiced using I like… and I don’t like… in our speaking.

2.třída

U druháků byla hlavním tématem tohoto týdne fauna, a to nejen africká. Zvířata jsme malovali, popisovali, četli si o nich nebo je i předváděli. Procvičovali jsme také geometrii pomocí geoboardů a počítali na čas. Už zvládneme celou násobilku a také sčítáme a odčítáme písemně do sta. Třešničkou na dortu byl čtvrteční sportovní výkon světoběžníků. Společně s Maruškou, Sašenkou a Michalem Klauzem uběhli úžasných 5 km. Jsou to borci! DěkujiJ.

Class 2 had an exciting week! We filmed our “Safely Crossing the Street” videos for Class 1 and had a grand premier on Friday! We also began work on a musical surprise….you will just have to wait to see the results! We continued work in our Incredible English books and learned the three differed sounds “ed” can make in words. It was a busy week for Class 2 but they all rose to the challenge beautifully!

3.třída

Badatelé hlásí, že naši noví obyvatelé třídy se mají čile k světu a pěkně nám rostou! Řeč je samozřejmě o toliko očekávaných housenkách motýlů. Každý houseňák dostal své jméno a svůj pokojíček, má dostatek stravy a sílí! Totéž bychom mohli říci i o třeťácích, neb v rámci příprav prezentací se naše třída rozdělila na spoustu malých sektorů, kde si každý bádá ve svém oboru. Nezapomínáme ani na matematiku, český jazyk a pohyb – zvedli jsme se ze židlí a vyrazili do terénu.

Užíváme každého dne, přidejte se k nám! Vaši badatelé, Marie, Andrejka a Martin.

Uncle Bill the inventor came to visit the kids in the Incredible English book, and class 3 learned what it takes to be an inventor and what an inventor does this week. We are now working on our very own inventions, which we will present to the class next week. We also learned about daily routines and learned to talk about them using present simple to express repeated actions. Finally, class 3 learned about the 17-year life cycle of cicadas in the US which will culminate this summer.

4.třída

Čtvrťáci se neodvolali a jak to s nimi skončilo?

Celý jeden den se parta čtvrťáků věnovala životu Mistra Jana Husa. Tento všem známý kněz je provázel českým jazykem a dalšími předměty. Vrcholem dne byla malá divadelní inscenace, která pojednávala o jeho odsouzení a následném skonu. Herecké výkony byly obdivuhodné a občas se i z této tragédie vyklubal komediální kousek. Jelikož se nikdo neodvolal, skončilo několik čtvrťáků na hranici...

Terezka, Monča a čtvrťáci

Class 4 finished their presentations on advertisements and colors in advertising this week. Students will reveal their product logos and the colors they chose next week and present their thought process behind the designs and colors. We also began unit 8 in Incredible English and focused on the word like and its different uses. We finished the week with a game reviewing color idioms.

5.třída

V tomto týdnu se páťáci konečně v klidu zaměřili na oborové prezentace. Vybírali témata, tvořili pojmové mapy, osnovy a někteří již zpracovali své informace do jednotlivých slidů v powerpointu. Kromě toho jsme si na pokračování četli knihu Transport za věčnost, řešili jsme slovní úlohy a také se věnovali výtvarnému projektu k desetiletému výročí školy. Děti si vyzkoušely namalovat skici základní školy. Kromě toho byly zveřejněny výsledky přijímacího řízení, ve kterém byli páťáci nadmíru úspěšní.

As the PET approaches next week, we did some great practice for it this week. We also started analyzing the results of our Statistics and Probability project. We are looking forward to sharing our results. Of course it can’t be all work and no play, so on Thursday class 5 once again became a music studio as the composer and producer extraordinaires continued working on their excellent tunes!

To je ode mne vše, na víkend od nás máte spoustu zajímavého čtení a věřím, že i Vám udělá radost.

Přejeme Vám poklidný a relaxační víkend. Opatrujte se.

Váš tým základní školy