Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče, zákonní zástupci a přátelé naší – Vaší školy,

rtuť teploměrů se vyšplhala do červených čísel, a zatímco prvňáci si užívají na škole v přírodě, žáci druhých až pátých tříd usedli do lavic a na školu v přírodě už jen vzpomínají. J Zážitků však mají nespočet, tedy i na konci týdne mají stále o čem vyprávět. A co dělají, pokud právě nevypráví? Poslouchají, a to velmi bedlivě. Celý týden totiž probíhají oborové prezentace a témata jsou opravdu zajímavá. Potlesk za potleskem se line chodbami naší – Vaší základní školy a já věřím, že je zasloužený. Dovednosti, které tím žáci získávají, jsou opravdu nepřenosné a o tom, že se hodí úplně každému, nemusíme polemizovat. :-)

Čeká nás poslední předprázdninový týden, kdy budeme mít hned dvě společné assembly. Ta první – pondělní – bude věnována (skoro) uzavření projektu 10 let. Potkáme se s několika zajímavými hosty. Budeme si povídat o projektu Run and Help, jehož se budeme příští čtvrtek účastnit. Tentokrát, bohužel, není možné, abyste se účastnili i Vy, ale věříme, že příští rok si to vynahradíme. Run and Help je společná iniciativa naší komunity, oslavujeme tím naše zdraví a možnost pohybu a zároveň myslíme na ostatní. Účastí na Run and Help zvyšujeme povědomí o tom, že máme možnost chodit, běhat, skákat, kreslit, hrát míčové hry... prostě jakkoliv se normálně pohybovat, a ani to častokrát nepovažujeme za něco speciálního. Nicméně, jsou mezi námi lidé, kteří i během běžných činností čelí spoustě překážek, a to je občas potřeba si připomenout. Letos podpoříme jedenáctiletého Ondřeje, inspirativního sportovce, kterému od narození chybí část levé ruky. Ondřejovi pomáháme dobrovolným finančním příspěvkem. Z výtěžku mu přispějeme na bionickou protézu. Od pondělí bude u Markéty připravena kasička, kam je možné přispět. Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat! Přispět můžete i online. Pokud tak učiníte, budu ráda, když mi dáte vědět, abychom Váš příspěvek přidali ke konečné částce za celou školu.

Druhá a letos poslední assembly nás čeká v pátek. Při té opět slavnostně předáme vysvědčení a rozloučíme se před prázdninami.

Milí rodiče, prarodiče a naši přátelé,

není větší odměnou pro učitele, než to, že jsou děti ve škole šťastné a rády do ní chodí. Když jsme například šli vracet učebnice, děti je odmítly vrátit s tím, že se chtějí „přeci“ ještě učit, že ještě „přeci“ nemohou být prázdniny. Že jsme se „přeci“ ještě dost neužili. A tak nám všem přeji, abychom si vždy našli čas na to se užít a abychom vždy dokázali dělat vše s dětským nadšením a radostí.

Za tým základní školy,

Marie.

Pojďme nahlédnout do jednotlivých tříd:

1. třída

Tento týden se naši prvňáčci přesunuli do kouzelného městečka Třeskoprsky- domova našich kamarádů ze Čtyřlístku – Bobíka, Fifinky, Pindi a Myšpulína. Cestou do Třeskoprsk (Doks) jsme se zastavili podívat na hrad Bezzub, který je jinak znám jako Bezděz. Výstup byl pro všechny velkou výzvou, ale celá naše výprava to dokázala. Z vrcholu jsme viděli naši cílovou destinaci – rybník Blaťák, který je obecně známý jako Máchovo jezero. Právě tam jsme strávili celý týden. Po tom, co jsme se ubytovali, jsme se vydali prozkoumat okolí našeho nového bydliště – hotelu Bellevue. Objevili jsme pláž, na které jsme se pustili do stavby pískových hradů. Hned první den jsme si zasportovali s Pinďou v nejrůznějších disciplínách. V úterý nás čekalo velké dobrodružství s Fifinkou. Na lodi jsme se plavili přes Máchovo jezero na Staré Splavy a zpátky jsme šli pěšky až do hotelu. Cestou jsme objevili překrásná místa plná borůvčí a pískovcových skal. Objevili jsme i jednu kešku! Středu jsme strávili s Bobíkem. Je to k neuvěření, ale my jsme na pláži vykopali opravdický poklad! Mapu nám dal starý lodní kapitán a my jsme ho opravdu našli. Odpoledne jsme navštívili muzeum Čtyřlístku, kde jsme se dozvěděli spoustu nových informací. Čtvrtek byl náš poslední den na škole v přírodě se vším všudy, a tak jsme se pustili do vědeckých experimentů s Myšpulínem. Společnými silami jsme vynalezli elixír radosti a navštívili jsme i zoopark. V pátek už jsme se jen zabalili a celou cestu se těšili na to, až budeme doma o všech našich zážitcích vyprávět! (TČ, CJ)

2. třída

Po návratu ze školy v přírodě se všem světoběžníkům stýskalo po kamarádech a všichni už se po víkendu těšili do školy. V pondělí jsme si zhodnotili vše, co se nám na Sobeňáku podařilo a rozdali jsme si ještě několik zasloužených diplomů. V úterý si druháci napsali svůj letošní poslední diktát a od středy už prezentujeme. Všechny oborové práce, které jsme doposud slyšeli, jsou na vysoké úrovni. Témata jsou pestrá a každé z dětí se snaží své spolužáky zaujmout jiným způsobem. Radost pohledět! :) Na všechny jsme po právu hrdé. Saša a Sašenka

This week second graders reviewed most of their phonic sounds through fun games, riddles and crosswords. They wrote their first big book review in English, some may even make it to our OG newsletter! We also focused on reading comprehension skills in class, answered detailed questions and had a discussion about the story afterwards. In the Art class children learned how to draw a self- portrait and had lots of fun expressing their inner self using collage technic. We also learned many new things during some amazing presentations! (AM)ry interesting! (LR)

3. třída

Badatelé po návratu ze školy v přírodě skočili rovnýma nohama do víru prezentací. Naše třída se vždy změní na posluchárnu vysoké školy, jen katedry se střídají. Už třeba víme vše o korálech, koních, vlcích i safari. Víte, kolik života se skrývá v jedné kapce vody? My ano! Také již víme, že Vltavín patří mezi drahé kameny a najdete jej jen na území České republiky. Prázdniny se na nás řítí, a přestože nás čekají zajisté skvělá dobrodružství, jsme trošku smutní, že je nebudeme zažívat všichni spolu. Určitě si o nich ale budeme vyprávět. J Vaši badatelé, Marie, Andrejka a Martin.

Class 3 took out their Incredible English book for the last time this year and finished Unit 8. We took time to look back on the year and reflect. We will share our most important memories in our last Morning Oasis next week. We finished the week by creating our own trivia quizzes for our classmates. (JD)

In class 3 this week, we did had our last phonics of the year, the wonderfully confusing TI, CH and SH, which all have a SH sound. WHAT??? But as always we remembered the words well. And we also spent some time outside in the glorious sunshine, learning how to play football golf! (LR) 

4. třída

Kurz první pomoci u čtvrťáků

Celá parta byla před prázdninami proškolená na poskytnutí první pomoci. Kurzem nás provedli skvělí záchranáři z pražské záchranné služby a předali nám ty nejdůležitější informace. Všichni si vedli báječně a věřím, že jsme díky důkladnému školení schopni pomoci i v terénu. PS. Celá parta prosí všechny, kteří čtou naše články, aby si do mobilu stáhli aplikaci ZÁCHRANKA, může nejen vám zachránit život. Děkujeme????

Terezka, Monča a čtvrťáci

Class 4 had the pleasure of preparing questions and interviewing their class teacher Tereza Kasalova for the second edition of the school newspaper. We also brushed up on our baseball/softball knowledge in preparation  for the big match against class  5 next week. We finished the week preparing trivia quizzes in teams. Next week we will find out who the trivia champs in class 4 really are! (JD)

5. třída

Týden po škole v přírodě se u páťáků konala každoročně dlouho očekávaná akce, která nese název „Týden oborových prezentací“. Oproti původnímu plánu jsme museli všechny prezentace vtěsnat do jednoho týdne, takže jsme měli možnost zhlédnout zajímavě zpracovaná témata během velice krátké doby. Bylo znát, že většina páťáků letos prezentovala již popáté. Projevila se jejich zkušenost a drtivá většina prezentací splňovala ta nejpřísnější kritéria hodnocení. Protože je těžké udržet pozornost a zpracovat velké kvantum informací, snažili jsme se celý týden vyvážit také aktivním způsobem a trávili jsme většinu přestávek na hřišti. Děti si s Lukem zahrály baseballový zápas a věnovaly se hře pétanque. Moc se těšíme na závěrečný předprázdninový týden!

We took a break from PET this week and made the most of the fine weather to train for our game of softball against class 5 next week! It is going to be some game! (LR)

In class 5 this week, we spent a lot of time outside. We played softball to practise for our game against class 4 next Tuesday morning. We also played football golf and petanque. We did do some reading comprehension too, learning how to take care of dogs, which was very interesting! (LR)