Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče a přátelé školy,

dostává se k Vám další z pravidelných pátečních dopisů, který shrnuje uplynulý týden na naší základní škole. Zářijové babí léto nám svými téměř letními teplotami zpříjemnilo pobyt ve škole a díky němu jsme mohli mnoho aktivit přesunout do venkovních prostor. Netrávili jsme čas pouze ve třídách, ale snažili jsme se načerpat co nejvíce sil ze sluneční energie na dobu „až se zima zeptá…“.

Jistě jste si všimli, že na zahradě základní školy finišuje instalace nových herních a interaktivních prvků a my se už netrpělivě těšíme, až je budeme moci vyzkoušet. Vyroste nám zde amfiteátr, kruhové posezení či laboratoř. Děti i učitelé budou mít další možnosti, jak zpestřit výuku nebo volnočasové aktivity.

Do naší školy se tento týden také přišli v rámci hodin tělocviku představit babičtí rugbisté, kteří s námi i letos navázali úzkou spolupráci. Všechny třídy se tak mohou těšit na pravidelné tréninky touch rugby, které se budou střídat ve čtrnáctidenních intervalech.

Dnes je poslední den, kdy je možné přihlašovat žáky 2. – 5. třídy na adaptační kurz. Máme velkou radost, protože to vypadá na velmi hojnou účast. Pokud jste nestihli své dítko přihlásit, můžete tak učinit na tomto odkaze.

Do konce září mohou děti přijmout výzvu v podobě účasti na Logické olympiádě, i zde je zapotřebí jednotlivé žáky  registrovat. Jelikož jsou všechny soutěžní úlohy založeny na obecných principech a pro jejich řešení není třeba žádných speciálních znalostí, jsou vhodné i pro ty nejmenší – tedy naše prvňáky.

Tolik k všeobecnému úvodu a nyní pokročíme k ochutnávce toho, čemu se věnovaly jednotlivé třídy.

Dovolím si porušit zavedené pořádky a pro změnu začneme sestupně – tedy u páťáků:

5.třída:

V páté třídě jsme si opakovali členy početních operací, indicky jsme násobili, zaobírali se významy slov a také jsme se věnovali osobnostem – vizionářům, kteří v různých historických epochách změnili chod dějin či přinesli lidstvu významné objevy či převratné novinky. Děti měly volný výběr a přišly na mnoho zajímavých jmen. Ve výtvarné výchově jsme se snažili vytvořit jejich portréty. Jak nám to šlo, se můžete přesvědčit na fotografiích. Z plánovaného cyklovýletu sice sešlo, ale snad nám počasí dovolí uskutečnit jej následující týden. Tým vizionářů

In class 5 this week, it was time to rock and roll as we learnt about rock n’ roll music, including how is started, the culture and the features of the music. It was a lot of fun!

4.třída:

Další týden u čtvrťáků uběhl jako voda, ale rozhodně jsme nezaháleli. V matematice jsme se již plně ponořili do opakování všeho druhu, možná i kružnici už dokážeme narýsovat hezčí než gympláci. Vyjmenovaná slova vyjmenujeme i o půlnoci a s pády podstatných jmen pracujeme s přehledem. Pravěk pro nás už není velká neznámá a práci s kompasem a buzolou zvládli nejen kluci, ale i holky. Po dlouhé odmlce došlo i na plavání a rugby. Za nás to byl prostě prima týden. Časodějové, Andrejka, Martin a Saša. ;-)

Class 4 spent this week finalizing their summer emoji presentations and practicing their presentation skills. We already had five students crack the emoji idiom competition winning some delicious prizes. We also had our first music lesson and showed off our music literacy identifying various musical instruments, symbols, and notes. We continued our work in Unit one of Incredible English reviewing the helping verb “can” and the verb pattern “want+to+verb”.

In class 4, we continued learning the skills and rules of baseball, and even played our first game! They were very good and I am sure by the time summer comes, there will be no stopping them!

3.třída

Jaký může být týden, který začíná Mezinárodním dnem čokolády? Samozřejmě sladký. A ten náš byl opravdu vydařený. Kromě procvičování učiva jsme si i zahráli rugby s Pavlem a Davidem od Buldoků. Tvořili jsme jako opravdoví umělci a ve středu jsme vyrazili na první školní výlet do Chovatelské Archy, kde jsme se dozvěděli spoustu informací o některých exotických a hospodářských zvířatech. Mohli jsme si pomazlit koťátka a vůbec si užít den v úžasné atmosféře obklopeni zvířátky. Být Zvěromágy se nám náramně líbí! Saša, Sašenka a třetáci.

To build on the success we had on last week’s spelling test, we did some useful spelling practice on Tuesday. Hopefully with some discipline at school and at home, we’ll have all these all-stars scoring great on the tests in no time. I’m sure today’s tests will show how hard they are working. The S-K-Y is the L-I-M-I-T!

2.třída

Druháci měli tento týden opravdu spoustu zážitků. V pondělí jsme i my měli první lekci plavání a šlo nám to naprosto skvěle! V úterý jsme si poprvé po prázdninách zkusili napsat diktát a také nedopadl špatně. Ve středu jsme jeli též na Chovatelskou Archu, kterou jsme si okamžitě zamilovali a nejraději bychom tam zůstali až do neděle. Potkali jsme tolik nádherných zvířat a dozvěděli jsme se tolik zajímavých informací! I ve čtvrtek jsme si vyzkoušeli něco nového, a to byl trénink touch rugby. V pátek jsme opět tvořili a vyrobili jsme si každý vlastní autobus na hodiny matematiky. Prostě to byl senzační týden. Vaši Druháci.

Turtles, snakes, and meerkats oh my! Class 2 had an amazing time getting to know some very interesting animals on our very first field trip. We got up close and personal with some pythons, tortoises, and kittens. All very exciting indeed. We also began our spelling journey this week. We got our brand-new spelling words and were introduced to some new activities to help us for our very first spelling test next week.

1.třída

Zvládli jsme již třetí týden ve škole! Pomalu, ale jistě již víme, jak se v ní budeme chovat, kdo tu s námi je a kde co hledat. Umíme spoustu nových říkanek a také dvě písničky. Rozcvičujeme a uvolňujeme ručičky a připravujeme se tak na psaní. S Bárou Veselou jsme začali Metodu dobrého startu. Stihli jsme si představit Touch rugby i se proběhnout po lese. Bára B., Monika a prvňáci

This week Class 1 started their Incredible English adventure! We are now experts in numbers and some colours! We learned all about what the stickers in our workbook are for and we even got in an exciting game of Bingo! To close out the week we learned all about what Boomwhackers are, and we began practicing our very first song.

Celý tým ZŠ Vám přeje krásný víkend!