Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče, zákonní zástupci a přátelé školy,

je právě tolik, kolik je, protože Váš oblíbený zpravodaj Vám přináší další epizodu z pravidelného seriálu základní školy OPEN GATE! :-)

V naší – Vaší škole se stále něco děje. Jeden až zapomene sledovat hodinky. Ba co víc! Nestíhá ani sledovat kalendář. A hle, je tu konec září.

Největší radost určitě máme z toho, že můžeme chodit do školy, po třídách se pohybujeme bez roušek, chodíme plavat, sportovat a můžeme také navštěvovat rozličné kroužky. Když už mluvíme o kroužcích, máme tu jeden důležitý vzkaz od Erica:

We’ve had our 2nd successful week of the Open Gate Gators Basketball Club. The OG Gators had lots of fun dribbling, passing, shooting and scoring the ball in the high school gym. The hardwood reminds me of the iconic gyms across my home state, Indiana, known as Basketball Country. It’s been awesome teaching and playing basketball with these new OG Gators. We are excited for what’s to come! If you are interested in joining us, we are happy to bring in more Gators to round out the club. Talk to Markéta Lepicova if you are interested. See you on the court!

Těšíme se z každého dne a těšíme se na každý den! Nejvíce se ale těšíme na adaptační pobyt, který nás čeká již příští týden. Informační mail obdrží všichni rodiče přihlášených děti prostřednictvím mailů od třídních učitelů v neděli místo týdenního plánu. Prvňáci zůstávají v naší pevnosti, ale my jsme jim vděční, že nám ji po dobu naší nepřítomnosti pohlídají a určitě i oni zažijí velká dobrodružství a prozkoumají všechna zákoutí uvnitř i venku.

Jaká dobrodružství v tomto týdnu zažili v jednotlivých třídách? O tom už Vám poreferují ti nejpovolanější – jejich průvodci:

Prvňáci

Tento týden jsme zvládli spoustu práce. Vyrobili jsme si zpěvníky s písničkami, které se budeme postupně učit. Zatím je naší nejoblíbenější Kdo jsi kamarád. Už Vás ji děti naučily? Také jsme si připravili krabice s výtvarnými potřebami a nakreslili první obrázky. V matematice se učíme zaznamenávat do tabulky.

Bára a prvňáci

Class 1 met a very special friend this week! Norton, our Incredible English puppet introduced himself to all of us and told us about what we will learn in English class this year. During our ICT class we learned to use a computer mouse and some new vocabulary to describe the tech we can find in the classroom. We ended the week with a fan favorite – Boomwhackers! We practiced our mystery song. Can you tell what it is from our WhatsApp video?

Druháci

V tomto týdnu jsme v rámci matematiky řádili za volanty autobusu. V českém jazyce si zase promrskali abecedu a zjistili, k čemu nám je dobrá, ve čtenářské dílně jsme si představili pravidla, jak se chovat při čtení knihy ve třídě. V Člověk a jeho svět jsme se něco dozvěděli o podzimní rovnodennosti a vytvořili si podzimní paměťovou mapu a stihli jsme toho ještě mnohem víc.

Jak vidíte, my se vůbec nestačíme nudit.

Vaši Druháci

This week Class 2 had their very first spelling test! It was a new challenge, but Class 2 was up for it and delivered some amazing results. This week we also learned all about how mistakes can be some of our very best friends and that mistakes can teach us how to be even better. Finally, we enjoyed some fall sunshine and learned some new basketball skills on the court. We may even have some budding basketball stars in our midst!

Třeťáci

S podzimem přišlo menší ochlazení, ale ani to nás nezastaví od zapálení, se kterým se pouštíme do všech aktivit. Venku nás hřeje mládí a pohyb! Od opakování učiva 2. ročníku pomalu přecházíme k vědomostem novým. Zjišťujeme, jak je to se slovy příbuznými a stavbou slov – učíme se poznávat kořen a hledat významové souvislosti. Sem tam narazíme na slovo, ve kterém se píše tvrdé y po obojetné souhlásce. Dnes jsme si četli o jazyku. Zkoušeli jste někdy mluvit, aniž byste tímto svalem hýbali? Je to veliká legrace. Přejeme vám barevný a spokojený podzim a naší spolužačce Sandře jen to NEJ k narozeninám.

Saša, Sašenka a Zvěromágové ????.

It is back to the basics in music class for class 3. Most of us have mastered drawing a staff and a treble clef that would even make the likes of Beethoven proud. We also can identify instruments such as the French horn, trumpet, harp, or saxophone. This week we started learning the names of the notes that occupy the lines and spaces of the staff. In phonics class, Luke and Jerry thought us all about words with -AE, and the different sounds this letter pairing can make. At the end of class, Flyers took on Movers in a friendly phonics match.

This week Class 3 started their Our Diverse Earth segment by putting 5 Mountains on our world map. We learned about these behemoths, where they are and how tall they are. What are some of the tallest mountains in your country?!?

Čtvrťáci

Ve čtvrté třídě to začalo sychravým pondělním ránem, ale ani to nás neodradilo od odhodlání načerpat nové vědomosti. S úsměvem (možná trochu ospalým) jsme si zopakovali podstatná jména a jejich kategorie, ale také synonyma a antonyma. Saša nás naučila nové matematické hry a byla to opravdu legrace. Hodně času nám zabrala příprava archeologické expedice do babických polí. Ve středu se konečně uskutečnila a stála zato. Druhou polovinu týdne nám zpříjemnil dlouho očekávaný návrat Marušky do školy. Stihli jsme oslavit narozeniny Davídka a Árinky a oběma moc děkujeme za skvělé dobroty. No a teď čekáme na babí léto a krásné počasí v příštím týdnu, protože nás čeká adapťák.

Držte nám palce, ať se vydaří!

Časodějové, Andrejka, Marie, Martin a Saša.

In art class this week, we designed our own baseball cards. Each of us created our own team name and got to decide what the team’s colours would be. We then went out and did some more baseball practice to prepare for our friendly game against class 5 during the adaptation trip!

Having finished and prepared their presentations, Class 4 learned about giving a proper speech in front of a crowd and stage presence before moving on to give their first presentations of the year. All the students took great pride and put incredible effort into the project. We have a new music based challenge on the English board in the classroom titled “Rockin’ Robots”. First students had to decipher what the robots had for lunch, and what instruments they each are playing wins a prize! In Incredible English, we reviewed the verb pattern (want+to+verb) and tackled the suggestion phrase (Let’s+verb). Finally, we each got our first classic ORT book to take home, which will be due in two weeks.

Páťáci

Tento týden jsme se s páťáky zaměřili na opakování početních operací z loňského školního roku a také jsme nažhavili mikrotužky a vrhli se na geometrii. V českém jazyce jsme se stále zabývali významy slov a mluvnickými kategoriemi podstatných jmen a sloves. Kromě toho jsme si zapsali zářijovou knihu do čtenářského deníku a také jsme začali s nácvikem veršovaného představení s názvem Óóóó. vajíčko!, které bychom v říjnu rádi zahráli pro naše nejmenší spolužáky. V pátek jsme pak šlápli do pedálů a vyrazili na výlet k říčanskému rybníku Marvánek.

Standa a jeho banda. :-)

In class 5 this week, the big activity was the cycling trip! It was very enjoyable to cycle through the beautiful forests and woods in the area on a fine and glorious Czech autumn day. We also learnt about the Prague transport system and how the trams and metro connect the city together so well.

Tým Vaší základní školy