Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče a přátelé naší – Vaší školy,

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“ —  Václav Havel

Tato myšlenka je v současné chvíli opravdu aktuální. I tento týden uběhl jako voda, je tu opět pátek a s ním pár slov, kterými se pokusíme nastínit, jaké zážitky, radosti a akce jsme na Vaší – naší škole prožili.

V pondělí jsme oslavili Mezinárodní den zvířat, v úterý Mezinárodní den úsměvu a připomněli si výročí výše zmíněné osobnosti, která tolik ovlivnila vývoj naší země. V úterý a ve středu odpoledne navíc vyrazili všichni žáci do pravěku. Byli jsme pozváni na jedinečnou výstavu dinosaurů, která byla v Praze právě zahájena. Přenesli jsme se tunelem 80 miliónů let do minulosti a měli možnost zažít „malost“ člověka při setkání tváří v tvář dinosaurům (tedy jejich skulpturám). Děti i všichni jejich průvodci napjatě poslouchali vyprávění o jednotlivých exponátech, putovali sály… a shodli jsme se, že se musíme všichni vrátit, abychom vše důkladněji prozkoumali a zažili výstavu všemi smysly.

„... člověk – to je něco tak bohatého, složitého, proměnlivého a mnohotvárného, že neexistuje slovo, věta, kniha, nic, co by ho mohlo v celém rozsahu popsat a obsáhnout. V člověku není nic trvalého, věčného, absolutního, člověk je neustálá změna, ovšem!“

Poznali jste pasáž z hry „Zahradní slavnost“? Když už o ní mluvíme, v tomto týdnu nám byly předány venkovní herní a vzdělávací prvky, zahrada a přilehlé okolí naší základky tak získaly novou tvář. Jsme rádi, že venkovní prostor dětem nabídne další možnosti, jak zábavně trávit čas ve školní družině i při výuce. Protože se úprava školní zahrady protáhla více, než jsme očekávali, dny se začínají pomalu krátit a pandemie Covid-19 bohužel opět začíná nabírat na intenzitě, rozhodli jsme plánovanou zahradní slavnost přesunout na březen roku 2022. Věříme, že na jaře bude situace lepší, počasí vytvoří příznivější kulisy a my si budeme oslavu moci užít na plné pecky a bez omezení, která nám aktuálně znesnadňují život.

Nicméně zahradní slavnost není zdaleka jediná příležitost k setkání. Přijměte tedy, prosím, naše pozvání na naše Kavárny pro rodiče, kde bude atmosféra komornější. Přijďte si společně popovídat o různých tématech souvisejících se vzděláváním a naší – Vaší školou.

Pokud jste si nestihli prohlédnout skvělé prezentační tabule, kterými je momentálně zaplaven každý volný kout na chodbách základní školy, využijte příštího týdne. V pátek bude dernisáž a tvůrci si svá díla rozeberou domů.

A jak vnímaly celý týden jednotlivé třídy?

1. třída

Tento týden byl ve znamení našeho prvního výletu. Na dinosaury jsme se moc těšili, a tak jsme zjišťovali, co o nich už víme. Napadla nás spousta otázek, na které nám pan průvodce odborně odpověděl. Také jsme využili poslední teplý den a vydali se na průzkum Babického lesoparku. V přírodě jsme pozorovali znaky podzimu. Ve výtvarce jsme si vyrobili desky na obrázky, které budeme během školního roku malovat.

What an exciting week Class 1 had! We started a brand new unit in our Incredible English books and learned 6 new words! We practised speaking about our families and learned how to listen to different sounds in English words. We also had our very first field trip and learned a lot about dinosaurs. Well Done Class 1 on your excellent behaviour this week!

2. třída

Tento týden jsme si užili spoustu legrace, tentokrát na návštěvě Dinosauria Muzeum Prague. Na pana průvodce jsme měli veliké množství otázek, některé z nich byly velice záludné. Kromě toho jsme opravdu hodně zabrali ve vyučování. V úterý jsme se opřeli do českého jazyka a už zvládáme podle abecedy třídit i slova, která začínají stejným písmenem. Ve čtvrtek jsme začali nové matematické prostředí – Abaku a zopakovali jsme si stavby z krychlí a sousedy z první třídy. Týden jsme zakončili tvořením dinosaurů a už se těšíme na další výlet.

Class 2 had a very busy week indeed. We started off the week learning about the FLOSS rule for doubling consonants, f, l, s and z after short vowel sounds. We continued to play with words by learning a new English song called Bingo- where we got to practise some of our sight words. Finally, we wrote all about ourselves in our brand new portfolios. Class 2 worked very hard this week and all their effort shows. Keep up the amazing work!

3. třída

Zvěromágové pokračují v pozorování živočišné říše. Stejně jako ostatní třídy, jsme se i my na chvíli octli v Druhohorách a měli možnost vidět některé „obry“ z dob minulých. Stihli jsme si napsat měsíční opakování z českého jazyka a matematiky a oslavili jsme narozeniny s Ellenkou. Dokončujeme práci na plakátech mapujících živočichy v různých prostředích naší vlasti – louky, pole, lesa a rybníka. Připravujeme se na první demokratické zvířecí volby, které proběhnou v příštím týdnu v naší třídě. Co nabídne jelen ostatním obyvatelům lesa? Jaký volební plán má čmelák? A co na to žába? Určitě dáme vědět, jak to všechno dopadlo.

Saša, Sašenka a třeťáci

We worked this week to create a Leaflet or a Flyer for a Kid’s Club. The children created any kind of club they wanted. On the leaflet they included activities and information about where, when, who and what the club is about. There were some wonderfully creative and colorful flyers created. Look for them flying in our hallway next week!

Class 3 looked back at our adaptation trip last week and discussed the various activities we all experienced at Sobenak. We then took pen to paper and drew our favorite and least favorite activity from the trip. Next week we will present our drawings in front of our classmates. Later in the week, Class 3 worked on the long -E in phonics class and reviewed the notes on a music staff by spelling out different words using notes.

4. třída

Víte, jaké zvíře je nejrychlejší na světě nebo jaké má nejvyvinutější smysly? Nevíte? My už ano. V pondělí jsme si v rámci oslav dne zvířat četli o jejich rekordech. V úterý jsme prozměnu slavili Mezinárodní den úsměvu – jak jinak než úsměvem, a to doslova od ucha k uchu. I ze společného výletu za dinosaury jsme si ho přivezli. Že čas letí jako bláznivý jsme se přesvědčili i ve skutečnosti. Vrátili jsme se do doby Slovanů a Sámovy říše, tedy do roku 500 n.l.. Víte, že právě v této době zaznamenal výměnný obchod největší rozkvět? My už ano. Na chvíli se z nás stali kupci ze všech koutů světa a vytvořili jsme největší tržnici v OG. Byla to legrace, ale i docela velká námaha.  Pak jsme se vrátili do České republiky. Rozhodli jsme se zdokonalit se v orientaci na mapě a všechna pohoří ČR na ní najdeme bez větších problémů.

Časodějové, Marie, Andrejka a Martin :-)

This week class 4 turned their focus to Incredible English by learning and discussing the two main functions of the present simple. We tested our new found knowledge by spotting mistakes in a grammar exercise. In world around us, we finally met the wonderful world of Honah Lee, where Puff the Magic Dragon lives. We discussed land features and map making as a teaser for our next project where students will be creating their own 3-D maps in groups.  

5. třída

V tomto týdnu jsme s páťáky podnikli cestu do pravěku za ještěry z období triasu a jury. V Dinosauria museu jsme si za poutavého vyprávění paleontologů prohlédli kostry triceratopse, diplodoca, masosaurů nebo allosaura. Kromě toho jsme si vyzkoušeli nejrůznější interaktivní prvky. Tento týden se v naší třídě nesl také v duchu třídních prezidentských voleb a vrcholila volební kampaň. Čtyři kandidáti se sešli v superdebatě a snažili se zaujmout voliče svým volebním programem. Jednotliví uchazeči o tento post vzali kampaň opravdu vážně. Nechyběly plakáty nebo odznáčky nebo koblihy. Už netrpělivě vyhlížíme vítěze!

We continued this week working on our Reporting project as we near the deadline for the first OG News(letter) of the school year. Our groups have bene working hard to either write a report about the Adaptation Trip, or to interview and report on certain Primary School staff member’s summer holidays. We are excited to see if some of the top articles make it into the newsletter. Good luck, writers!

It was an important week in class 5, as like the Czech Republic, we were preparing for the big election. On Friday, class 5 went to the polls to elect their class president. This was preceded by presidential candidate debates on Tuesday and Thursday when our candidates, Adam, Kaja, Nikita and Zoya set forth their agendas, which included issues such as fairness, equality, problem solving and donuts on Fridays. If there is no majority winner, there will be a run-off between the highest polling candidates, but we expect to have a winner declared in time for next week’s Friday letter! (LR)

Přejeme Vám všem krásný a zážitky naditý víkend!

Vaše základka