Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče a přátelé školy,

dnes je Mezinárodní den bílé hole, který nás upozorňuje, že v našem okolí žijí i nevidomí lidé. Na Vaší – naší  škole se snažíme zvýšit podvědomí dětí o problémech, se kterými se denně potýkají například právě zrakově postižení lidé. V rámci hodin jsme si měli možnost vyzkoušet různé aktivity – bez jednoho z důležitých smyslů – našeho zraku. Najít si místo ve třídě, podepsat se či poznat po chuti, co jíme… každý den je to pro nás běžnou rutinou. Když ovšem vynecháme jeden ze smyslů, není to taková „brnkačka“. :-)

Příští týden nás čeká již tradiční oslava Halloweenu a dvě akce, které jsou určeny Vám – rodičům. Jedná se o Kavárny pro rodiče a i v tomto případě nás těší, že na jejich tradici můžeme navázat a setkat se nad zajímavými tématy. S ohledem na vývoj situace kolem Covid-19 jsme se rozhodli, že se uskuteční on-line v původních termínech od 17,00 hodin.

Pro připojení ke kavárnám využijte následujících linků:

Kavárna „HODNOCENÍ A I-ZÁMKY“ (19.10.2021 od 17,00 hodin)

Kavárna „GENETICKÁ METODA ČTENÍ A PÍSMO COMENIA SCRIPT“ (21.10.2021 od 17,00 hodin)

(obě kavárny budou mít otevřený slot cca 15 minut předem tak, abychom mohli v 17 hodin začít)

Určitě Vás ale zajímá, co prožily v jednotlivých třídách děti. Pojďme tedy nahlédnout pod pomyslnou pokličku na kuchařský um našich dospěláků:

1. třída

Tento týden byl plný akcí. Hned v pondělí jsme se vydali do Říčanského lesa za vílou Podzimněnkou. Měli jsme štěstí a svítilo sluníčko. V úterý jsme se poprvé rozdělili do vybraných volitelných předmětů, středu jsme strávili podzimním tvořením a konec týdne jsme věnovali bádání nad stromy v areálu naší školy.

Bára, Monika a prvňáci

What an exciting week Class 1 had! We started off with a trip into the forest and learned all about what animals do to prepare for winter. We started our first small reading groups and learned all about the difference between fantasy and reality.  We closed out the week learning with Eric in our Incredible English books.

2. třída

Celý tento týden jsme se těšili na čtvrteční výlet do pražské zoologické zahrady. Abychom si zkrátili čekání, udělali jsme spoustu práce. V pondělí jsme si užili plavání, v úterý jsme se v knihovně zastavili pro nové knihy a i my jsme si poprvé vyzkoušeli volitelný předmět. Ve středu jsme v matematice prozkoušeli prostředí výstavišť a parkety. A pak jsme se konečně dostali k vytouženému čtvrtku. Zážitky byly veliké, a to i přes nepřízeň počasí. Pro některé možná byla největším zážitkem cesta městskou hromadnou dopravou. Jelikož zážitky celého týdne byly opravdu různorodé, v pátek jsme si je raději výtvarně ujasnili.

Druháci

This week Class 2 learned all about how to measure using a tape measure. We recorded each other’s heights and can’t wait to see how much we have grown at the end of the school year.  We also started our small reading groups this week and learned how to use discussion questions to prompt thinking around a text. We ended the week with an adventure filled trip to the zoo where we saw hippos, elephants and giraffes!

3. třída

V tomto týdnu jsme si se třeťáky objasňovali principy demokratických voleb. Vysvětlili jsme si pojmy jako je demokracie, volební kampaň, právo na svobodné vyjádření, diskuze atd. A protože nejlepší učitelka je praxe, volby jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži. Jelikož jsme třída plná ZVĚROMÁGŮ, volby byly samozřejmě „zvířecí“. Naši kandidáti pocházeli z lesů, polí, luk či rybníků naší krásné přírody. Volebním okrskem se stali kamarádi ČASODĚJOVÉ ze čtyřky. Nechyběly plakáty, vyjádření do médií či osobní setkání s jednotlivými lídry kampaně. Moc jsme si to užili a rozhodně jsme se toho spoustu naučili. A kdo volby vyhrál? No bylo to o fousek! Volebnímu období roku 2021 bude vládnout paní sova. Tak jsme jen zvědaví, jestli ji budou ostatní zvířátka respektovatJ. My určitě ano.

Krásný víkend přejí Saša, Sašenka a třeťáci.

Congratulations to Adam, Mia and Ellen for solving our Our Diverse Earth trivia questions about our We Stand Among Giants lesson. Their great memories and/or advanced research skills allowed them to answer all 3 questions correctly, and were duly rewarded in class on Wednesday. Ask your kids about this week's trivia questions for our Waters of the Earth lesson. Who will be rewarded for their efforts next week?!?

I had the pleasure of teaching a couple of lessons in class 3 this week on Monday and thoroughly enjoyed the speaking part where the students talked about their experiences of the adaptation trip. We also had a fun table quiz and it was great to see how knowledgeable the students are. (LR)

The start of the school week belonged to looking back at adaptation trip. Students presented pictures of their favorite and least favorite activities they experienced on the adaptation trip. Later in the week, class 3 focused on emotions in classical music. They listened to various excerpts of music and had to decide which basic emotion the music was conveying.

4. třída

Již pondělní ráno napovídalo, že nás čeká týden nabitý množstvím práce, opakováním a přípravou na písemky z matematiky a českého jazyka. Pracovali jsem opravdu tvrdě. Nic jsme neponechali náhodě. Písemné sčítání, odčítání, indické násobení, autobusy a slovní úlohy (většinou se zvířecími hrdiny) nás pronásledovaly několik hodin denně. Pak přišla na řadu čeština – větné vzorce, vyjmenovaná slova, slova příbuzná, antonyma, homonyma, synonyma..... Ale pozor! Dřina se vyplatila!!! Zvládli jsme vše, a opravdu výborně. V úterý jsme se také my poprvé věnovali volitelným předmětům, ve středu nás navštívila Bára a s ní Velká Morava. To Vám byla doba, panečku! Ve čtvrtek jsme se jakožto zodpovědní Časodějové dostavili k volbám a pátek byl věnován Mezinárodnímu dni bílé hole. Zkusili jste si zavázat oči a chvíli fungovat ve tmě? Není to tak jednoduché jak to vypadá. A teď nás čeká zasloužený odpočinek.

Prima víkend vám přejí

Časodějové, Marie, Andrejka a Martin. J

It was another busy week in class 4 this week. We finished Unit 1 in Incredible English with a review in the Activity Book to test our skills. In World Around Us, we learned about paper mache in preparation for our 3-D map project. Following the theme of map making, we looked at various types of geographic features that exist on our planet, and used them as inspiration for our own maps.  Finally, on Friday, we drew teams and began making blueprints of our maps.

5. třída

V tomto týdnu se páťáci vrátili do svého raného školního věku, neboť měli za úkol připravit si knížky, které měli rádi jako malí. Kromě toho jsme se věnovali zlomkům, písemnému dělení, dělitenosti čísel a v českém jazyce i stavbě slov a psaní souhláskových skupin na rozhraní kořene a předpony. Ve slohové části jsme s Andreou vytvořili pozvánky na Halloween a v učivu člověk a jeho svět se dozvěděli zajímavosti o státních symbolech a historii vzniku Československa.

In class 5 this week, we continued working on our charter of students rights for the class, which we should finish preparing next week. However, the big news was the result of the Class 5 Presidential Election. We expected there to be a second vote this week for the top two candidates, but Adam Andris won just over 60% of the votes in the first round and was inaugurated as Class President on Thursday. We wish Adam all the very best and we are sure he will make a wonderful representative for the class.

Za chvíli nás čekají podzimní prázdniny, tak nezbývá než nám všem popřát, ať zůstaneme zdraví a mysli pozitivní! :-)

Vaše základka