Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Krásné páteční odpoledne, naši milí rodiče,

areál Open Gate zasypala barevná nadílka podzimního listí, dny se krátí a počasí nám dává jasně najevo, že babí léto definitivně skončilo. Na „naší základce“ to navzdory větru a dešti žije jako kdykoliv jindy. První listopadový týden jsme se potkali po týdnu podzimního odpočinku v plné sestavě. Dorazili i naši druháci a třeťáci, kteří si ještě před prázdninami ověřili své digitální dovednosti v praxi během online výuky. S heslem „Co nás nezabije, to nás posílí!“ to zvládli na jedničku a užili si u toho i spoustu legrace. Svou nepřítomnost na halloweenských oslavách si samozřejmě vynahradili bezva halloweenskou after party, která proběhla se vším všudy v obou třídách.

Jinak byla atmosféra tohoto týdne spíše komorní a vzpomínková. Ve všech třídách jsme si povídali o krásách života, smyslu bytí a hodnotách, které jsou v našem životě důležité. Dušičky jsme si připomínali myšlenkou na ty, kteří tu s námi už být nemohou. Vyprávěli jsme si příběhy, pracovali na společných projektech, četli jsme si v krásných knížkách (znáte například příběh „Myši patří do nebe“?), vyráběli lucerničky, zapalovali svíčky. Užili jsme si společné okamžiky a na chvíli se zastavili.

Dominika z poradenského centra se již setkala se všemi třídami naší – Vaši základky, pro které si připravila program „Bully-proof School“ – škola rezistentní šikaně. Děti se v rámci setkání učily řešit problémy v kolektivu, pomáhat jeden druhému a hezky se k sobě chovat.

A co dalšího se dělo v jednotlivých třídách?

1. třída

Tento týden jsme dokončili pozorování našich dvou vybraných stromů. Už víme, co se na podzim se stromy děje a proč. Dokážeme také přiřadit plody ke stromům, na kterých rostou. Vrátili jsme se i k Halloweenu a Dušičkám v krásném povídání s Bárou Veselou. S prvňáčky jsme při procházce přírodou pozorovali spolu se sv. Františkem, jak je to na světě zařízeno. Řekli jsme si, že všechno má svůj počátek a svůj konec a že co jednou vzniklo, jednou zanikne, aby se mohlo zrodit zase něco nového. V rámci oáz přišel i tento týden do první třídy žabák Ferda se svými mouchami (emocemi). Tentokrát jsme si v příběhu o Elišce prohlédli mouchu Hněv a dozvěděli jsme se, že můžeme mít i oprávněný hněv, se kterým jsme se učili pracovat. Naše vlastnoručně vyrobené a strašidelné netopýry můžete obdivovat na nástěnce vedle třídy. V neposlední řadě jsme s radostí oslavili svátek a narozeniny našich spolužáků. Přejeme vše nejlepší!

Prvňáci, Bára, Barunka a Monika.

This week Class 1 transformed into robots and learned the importance of following specific instructions. With a bit of work we were able to get robot Clara into her chair!  We also learned all about how to mix primary colors to get orange, green, pink, purple and grey. We closed out the week practicing Have you got…yes I have or no I haven’t with our very own colour cards.

2. třída

Tento týden jsme udělali veliký kus práce. V pondělí jsme opravdu pořádně dostali do těla v bazénu. V úterý jsme oslavili Dušičky, poděkovali jsme těm a tomu, co už tu není a společně s Barunkou  se zamysleli nad tím, proč tu můžeme být. Ve středu jsme se s Dominikou pobavili o tom, jak se bránit, když nám někdo dělá a říká, co se nám nelíbí. Týden jsme zakončili zaslouženou oslavou Halloweenu.

Vaši Druháci.

This week Class 2 was happy to be back after an extended break. We started off the week reviewing our sh, ch and tch phonics sounds. We learned about furniture in our Incredible English Book and completed our Unit 1 Quiz. We closed out the week reviewing all our hard work by sorting out our portfolios. It was a lot of work but we all managed beautifully.

3. třída

Zvěromágové měli první listopadový týden doslova našlapaný všemi možnými aktivitami. V pondělí jsme si připomněli důležité datum – 28. 10. 1918 a podívali jsme se do historie naší vlasti. Úterní den byl „dušičkový“ a strávili jsme ho s kamarády ze čtvrté třídy. Společně jsme vytvořili vzpomínkový strom a připomněli si významné české osobnosti z dob dávných i nedávných. Ve středu jsme oslavili Halloween a připravili si úžasné pochoutky – housenky, šílené banánky, dýňové mandarinky či marshmallow crazy jednohubky. Čtvrtek byl za odměnu, kterou jsme si rozhodně zasloužili – školní „přespávačka“. Procházka podzimním lesem, klání v zábavné hře KUFR, večeře připravená vlastními silami a noční filmový klub. Bylo to prostě prima!

Třeťáci, Saša a Sašenka :-)

Class 3 jumped right back into the swing of things this week. They worked hard on their Incredible English workbook early in the week. On Friday we jumped into Our Diverse Earth map, looking at some of the animals of the world. They are starting a brief project to showcase some of the Mammals that we have learned. Try to quiz your children at home about some interesting Mammals.

Class 3 tackled the question of why leaves change color in autumn. We learned what plants and trees need to make food. On Wednesday, the students made a art representations of the photosynthesis process and of a tree in the autumn.

4. třída

Časodějové i v listopadu jedou na plné obrátky. Sotva se vzpamatovali z návratu po prázdninách, už se vrhli do akce. V úterý jsme si i my užili se třeťáky projekt věnovaný Dušičkám. Středeční člověk a jeho svět proběhl netradičním způsobem. Zahráli jsme si na malíře a nakreslili jsme portrét Přemysla Otakara I.. Víte, proč se nemohl kupec Sámo se Svatoplukem kamarádit? My ano. Pomáhá nám totiž časová osa. Ve čtvrtek jsme posouvali hodinové ručičky ke třetí hodině, protože… PAK SE TO STALO… První letošní přespávání ve škole! Po vyučování jsme se vydali do nedalekého lesoparku na procházku, poté jsme se vrhli na společenské hry a zasmáli se při KUFRu. Toast de la chuť nám nasytil naše bříška, abychom se mohli natáhnout a trávit u velmi zdařilého filmáče. Ani v pátek jsme však nelenili – Petra dala zabrat našim mozkovým závitům a Andrejka naší koordinaci pravítka, oka, ruky a tužky. J

Těšíme se na výzvy příštího týdne, Vaši čtvrťáci, Marie, Andrejka a Martin. :-)

Students in class 4 continued to work on the skeleton of their 3-D maps. Volcanoes, caves, islands, and shorelines are starting to take shape. In Incredible English, our class looked into 3rd person present simple and how it differs from 1st and 2nd person. Finally, Class 4 showed off their knowledge of volcanoes and learned about the super volcano located in Yellowstone National Park in the USA.

In class 4 this week, we learnt about the many different phonics that can be used to make the OR sound, and learnt some interesting new words in the process, which class FOUR can ROAR from their PORCH or on the SHORE while chasing a wild BOAR. And speaking of wild animals, we also learnt about two of the fastest animals, the fastest on land, the cheetah, and the fastest on earth in any direction, the peregrine falcon, which can reach speeds of over 300km per hour. Wow! (LR)

Class 4 told me everything they know about Volcanoes this week. They displayed how they are up-to-date with current events, discussing the La Palma volcanic eruption in the Canary Islands. They even went back in time to talk about Mount St. Helen’s in Yellowstone National Park. There could be some budding volcanologists in the bunch!

5. třída

Páťáci tento týden podnikli výlet nad Slapskou přehradu, kde se tyčí vrchol Drbákov, komplex suťových lesů a květnatých hájů. Chráněným územím se tato oblast stala v roce 1933. Celou výpravu vedl zkušený biolog Ondřej Bílý se svým týmem a ukázal dětem spoustu zajímavostí z živé a neživé přírody. Zkoumali jsme nejrůznější rostliny a dozvídali se, které jejich části by nám pomohly přežít v divočině. Měli jsme velké štěstí, neboť nám přálo počasí a mohli jsme pozorovat nádherné barvy podzimu přímo v srdci přírody.
Společně s Barunkou jsme se při Dušičkovém setkání zamýšleli nad tím, jakou stopu bychom jednou za sebou chtěli ve světě zanechat.
Ve zbytku týdne jsme se věnovali psaní měsíčních opakování a také dokončení třídního bestiáře.

Vaši páťáci.

In class 5 this week, we started the week with a beautiful hike in the Czech countryside led by Ondra Bily from the high school. In English, we started preparing quizzes for a very special Quizarna, more details to come next week. We also continued our music project, this week learning about electronic dance music, its origins, features, instruments used, and in particular looking how sampling can be used to build new music. It was a lot of fun! (LR)

A už zase plánujeme, co dalšího budou moci naši žáci zažít a na co se mohou těšit. V následujícím období se potkáme i s Vámi. Čeká nás hned několik akcí, kde jste srdečně vítáni. V následujícím týdnu proběhne Kavárnička matematiky podle profesora Milana Hejného (středa 10. 11.), kde se dozvíte něco o metodách, formách a principech matematiky, kterou vyučujeme na základní škole OG. Budete zde mít možnost si vyzkoušet některá matematická prostředí na vlastní kůži, a kdo ví, třeba zažijete i ten pověstný „aha efekt“. Na Kavárnu se můžete přihlásit mailem na zichackova@opengate.cz. Děkujeme.

Ve čtvrtek se otevřou brány Open Gate široké veřejnosti – bude se konat Den otevřených dveří, kam jste samozřejmě zváni i vy – naši milí rodiče.

V neposlední řadě se potkáme na společných „trojlístkových“ konzultacích, kde zhodnotíme dosavadní úspěchy Vašich – našich dětí a budeme mít možnost si popovídat a hledat cesty, které nás vedou dál. Pozvání na ně obdržíte mailem od třídních učitelů.

Milí rodiče, chtěli jsme moc poprosit ty z Vás, kteří do školy děti vozíte autem, abyste do areálu přednostně využívali horní bránu pro vjezd  (z ul. Studentská) a spodní bránu pro výjezd – pomůžete tak plynulosti provozu a zamezíte kolonám u spodní brány. Horní bránu otevíráme ráno v 7:30  a otevřena je každý všední den až do 9 hod, odpoledne pak od 14:45 do 17 h (výjimkou je páteční odpoledne, kdy je v provozu již od 12 do 15 hod).
Připomínáme, že v areálu platí přednost zprava a povolená rychlost je 20km/h.
Moc děkujeme za součinnost!

Krásný barevný listopad přeji Vám všem a budu se těšit na shledanou,

za tým ZŠ OG