Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé školy,

dnes ve všech třídách proběhly první adventní ranní oázy. Advent už je neomylně tady! Začátek tohoto předvánočního období ve mně vždy vzbudí výjimečné pocity. Ať už jste věřící či nikoliv, advent symbolizuje důležitý čas plný sounáležitosti, dobré vůle a sdílení.

Během posledních dvou let nebylo úplně jednoduché trávit čas společně, o to více si ceníme toho, že (až na malé výjimky a krátká online okénka) jsme letos zůstali na Vaší – naší základce všichni pohromadě – ať už přímo ve škole, na adaptačním pobytu, výletech či akcích mimo brány Open Gate.

Bohužel některé dlouholeté tradice Vaší – naší základky, jako vánoční besídka či vánoční večeře, budou zcela jistě předpokládaným vývojem situace i letos ovlivněny. Máme to štěstí, že Open Gate je plná veselých a v mysli pozitivních lidí a dětí, kteří se umí radovat z každé hezké a vydařené chvilky a jsou za všech okolností připraveni šířit dobrou náladu. Ať už podmínky budou jakékoliv, jsme si jistí, že si předvánoční oslavy a advent naplno užijeme. 

Protože na OG nikdy nemyslíme jen na sebe, i letos se každá třída zapojí do charitativního projektu, v rámci kterého podpoří někoho, kdo si pomoc zaslouží. Třídní učitelé Vás budou brzy informovat a samozřejmě budeme moc rádi, když i Vy se k nám připojíte – Vaše pomoc je každoročně vítána a ceněna! Bez Vás by to zkrátka nešlo.

Tradiční prodej vánočních hvězd bude v příštím týdnu první charitní vlaštovkou. Výtěžek bude opět věnován projektu Šance.

Těšit se můžete příští týden v úterý na Kvízárnu – kavárnu pro rodiče, jež si pro Vás připravilo anglické oddělení a během které budete luštit kvízové otázky. Nachystali si je pro Vás naši páťáci a nemohou se dočkat, až otestují všechny rodiče. 

Teď se ale pojďme podívat na to, co naše třídy prožily v tomto týdnu:

1. třída

V první třídě už je znát předvánoční atmosféra. Pustili jsme se do nacvičování na besídku a jsme moc šikovní. Máte se na co těšit! I naše tvoření se nese v duchu Vánoc. V pátek jsme si ozdobili adventní věnec, zapálili první svíčku a přiletěli k nám dokonce andílci. Ve středu jsme se vydali na exkurzi na Obecní úřad zjišťovat informace o Babicích. Co o Babicích víte vy? Děti Vám určitě poradí. Moc děkujeme paní místostarostce za organizaci i milé dárky.

Prvňáci, Monika a Bára

2. třída

Tento týden jsme se poprali se zákeřnostmi slabikotvorných souhlásek R, L a M. Můžete si s námi zamotat jazyky s jazykolamy bez samohlásek a vyzkoušet si říci třeba "Strč prst skrz krk". V úterý přišel Ferda na návštěvu do druhé třídy a tentokrát sebou měl mouchu Zvědavost – ta umí například úplně zkazit radost z překvapení. S touto mouchou zavítal Ferda i ve středu do první třídy. Ve středu jsme zkoumali ptačí říši a tvořili jsme plakáty. Ve čtvrtek jsme se proběhli o tělocviku a i při matematice. V pátek jsme společně zahájili Vánoce tvorbou adventního věnce.

Druháci.

3. třída

Třeťáci tento týden zvládli spoustu práce. V pondělí přišel do třetí třídy na oázu kamarád Ferda se svými mouchami – emocemi. Povídal si s dětmi o mouše osamění, jaké to je, když se cítíme sami a jak si můžeme navzájem pomoci. Navíc jsme oslavili „Den pozdravů“ a dokončili referáty o savcích. V hodinách českého jazyka jsme opakovali podstatná a přídavná jména, slovesa, pravidla psaní velkých písmen a vyjmenovaná slova. Ve středu jsme s přehledem zvládli napsat pidiopáčko.

Celý týden jsme se věnovali i čtení s porozuměním. Matematice vládlo indické násobení, počítání jsme upevnili v matematické únikové hře a odměnou nám byla taneční zábava v podobě „Freeze dance“. Z matematiky jsme si také napsali samostatnou práci. Čtenářskou dílnu jsme tento týden doplnili parádní hrou „Čtenářské kostky“, která děti velmi bavila. V úterý i ve středu jsme sportovali a zahráli si basketbal i rugby. Ve čtvrtek jsme si povídali na téma „Den díkůvzdání“ a odpoledne jsme společně pracovali na vánoční výzdobě třídy. V pátek už jsme přivítali advent a na ranní oáze jsme vyrobili adventní věnec a zapálili první svíčku.

Třeťáci a Sašenka :-)

4. třída

Vánoce, Vánoce přicházejí …. A to doslova. Po online výukovém týdnu jsme se sešli opět ve škole a čekal nás nabitý program. Kromě opakování na čtvrteční pidiopáčko, které jsme odstartovali již v pondělí, jsme zažili hodně legrace. Vyzkoušeli jsme si například několik základních pokusů s vodou. Barvili jsme ji, míchali s olejem, octem a jedlou sodou. Nebylo daleko od toho, aby se výtvarna proměnila v bazén.   Nicméně výsledek stál za to. Byla to paráda. Pak přišla na řadu čeština a mluvnické kategorie sloves. Taky brnkačka… Ještě jsme se stihli ponořit do tajů a krás sluneční soustavy. Je v ní tolik záhad, že ji budeme prozkoumávat ještě v dalších hodinách. Jednou, až vyrosteme, sestrojíme raketu a poletíme na Mars. Ten je pro nás totiž velká neznámá. Ve čtvrtek jsme na oáze společně s Bárou prožívali jednu z mnoha legend o sv. Mikuláši - legendu o vzácném koberci. Posílali jsme si v kruhu klubko s vlnou a vytvořili tak mezi sebou červenou síť. Ta symbolizuje neviditelnou vztahovou pavučinu, která nás všechny propojuje. V životě často zjišťujeme, jak jsme závislí jeden na druhém a bez pomoci druhých se někdy neobejdeme. Svatý Mikuláš nám všem popřál, abychom kolem sebe celý život šířili neviditelné paprsky lásky a přátelství. I pátek byl tajemný. S Petrou jsme zapálili první svíčku na adventním věnci, který jsme si vlastnoručně vytvořili. Zpívali jsme koledy a celá atmosféra byla taková – no vánoční. Prostě krása. Už se ale nemůžeme dočkat našich kamarádů, kteří byli zatím doma, a hlavně naší Marušky. Všem Vám přejeme krásný a voňavý advent.

Čtvrťáci a Andrejka :-)

5. třída

Advent se nezadržitelně blíží a s ním i přípravy na Vánoce. Proto jsme si ve středu uspořádali dílnu, ve které jsme společně tvořili adventní věnce. Vyrobili jsme také věnce pro babičky a dědečky z domova seniorů v Mukařově, kam jsme je ve čtvrtek odpoledne odjeli předat a zazpívat vánoční písně. Bylo vidět, že tamější obyvatelé měli z naší návštěvy upřímnou radost. V pátek jsme se pak setkali na společné ranní oáze, ve které jsme si vysvětlili naši tajnou třídní adventní hru s názvem Pastýř a ovečka. Ta vyvrcholí 17. prosince předáním dárečků.

Kromě toho jsme také hodně rýsovali, věnovali se mluvnickým kategoriím podstatných jmen a také jsme dokončili komiks s názvem Polednice.

V pátek dopoledne pokračovala Bára a Standa z poradenského centra na půlené čtenářské dílně ve čtení knihy Michaely Krýslové. Tentokrát jsme si v rámci prevence povídali o tom, s kým jsme si více blízcí a s kým méně.

Vaši páťáci.

Marodtřídka

Od úterý jsme měli možnost se potkávat s našimi marody v rámci nově vzniklé marodtřídky. V rámci dopoledních setkání jsme se vzájemně seznamovali, hráli rozličné hry a povídali si o nejrůznějších tématech. Každý den jsme měli ranní oázu a pracovali s textem a poté jsme v menších skupinkách makali jak diví. Počítali jsme lehčí i složitější příklady, opakovali učivo českého jazyka i matematiky. Byli jsme spolu a bylo nám milo!

Marodi, Saša, Martin a Marie.

Milí rodiče, nastává adventní čas a s ním také čas na zimní části uniformy. J Pokud jste zjistili, že Vaše děti již ze školních zimních svetříku a šatiček vyrostly, jsou jim krátké kalhoty či rukávy košil, neváhejte toto i další oblečení nabídnout do bazárku uniforem na sekretariátu ZŠ.

Přejeme Vám krásný a pohodový víkend a celý advent. I přes nepřízeň situace, způsobené Covidem 19, jsem si jistý, že se máme na co těšit a že si období plné sounáležitosti, dobré vůle a sdílení krásně užijeme. Můžeme se učit od Vašich – našich dětí, které nám v průběhu roku ukázaly, jak se vypořádat s nejrůznějšími nástrahami s odvahou a dobrou náladou, a to jak doma, tak ve škole.

Buďte zdraví, COVID negativní a v mysli pozitivní!

Vaše základka