Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče, milí přátelé školy,

jsem si vědoma, že netrpělivě očekáváte zprávy z naší – Vaší školy. 5. prosince se nezadržitelně přiblížilo, proto to již nelze dále odkládat. Tedy:

Naše milované, milé, malé i větší děti,

jsme opravdu rádi, že právě s vámi můžeme trávit svůj čas, předávat vám ze sebe to nejlepší, být svědky vašeho růstu i pokroků v učení. Aniž byste si to uvědomovaly, vy všechny jste pro nás důležité a s Vámi i my se učíme – být trpěliví, nestranní, empatičtí, podporující, optimističtí, znalí svého oboru, psychologie, logopedie, didaktiky.

Je před vámi den zúčtování…

Zlobivci, zlotřilci, neposedové, čiperové, syčáci – třeste se, čerti vědí! Kdo z vás prdí v kostele, má v pravé kapse drobné z maminčiny zástěry a kdo tahá za copy Elišku! Máte nejvyšší čas naučit se aspoň básničku.

Hodňousci, vzorňuchové, pilňouši, vy se nemáte čeho bát, andělé vědí - ale pro jistotu aspoň písničku „Mikuláš ztratil plášť“.

My všichni (zlobiví i hodní) – Mikuláš ví! -  zpívejme haleluja, učme se, žijme naplno, těšme se na Vánoce.

A varuju vás, jestli budete zlobit ve škole!

Vaše milovaná Kobra

A jak jste byli hodní ve třídách?

1. třída

Prvňáci mají za sebou první andělský adventní týden. Každý den jsme si zapálili první svíčku na adventním věnci, přečetli jiný andělský příběh, dostali dárek a pověsili ozdobu na vánoční stromek. Také už víme, jak se slavil advent v minulosti. Bára z poradenského si pro nás připravila legendu o vzácném koberci. Legenda vypráví o dobrotě svatého Mikuláše, o jeho lásce k člověku a o nezištné pomoci. Na závěr si děti mohly uplést svůj vlastní koberec. Do velké mapy jsme si nalepili fotky u cedulí s názvy obcí a zjistili tak, kde kdo bydlí a jak má daleko do školy. Moc jsme si užili návštěvu spisovatelky Ester Staré, která nám povídala o svých knížkách. Na nástěnce vedle třídy se můžete podívat na anděly a čerty, které jsme si vyrobili.

Prvňáci, Bára a Monika

hat a busy week we had! On Tuesday we had our first assembly in the theatre and our first graders managed it beautifully. Nice work Klara and Julie for your wonderful questions! We continued working on our listening skills on Thursday in the Library when we met Ester Stara. We finished out the week with a fun game reviewing parts of the face.

2. třída

Tento týden jsme zažili mnoho akcí. V pondělí jsme si vyzkoušeli párové čtení. Úterý nám odstartovala společná assembly a odpoledne jsme si užili půlené vyučování. Ve středu na nás čekal speciální host, který si pro nás připravil krásné tvoření. Čtvrtek se nesl ve znamení knih, spisovatelka Ester Stará nám ukázala, kolik s nimi může být zábavy a kolik se toho z nich můžeme naučit. Týden jsme zakončili zimním tvořením a čtením.

This week Class 2 learned all about algorithms. We learned how to make clear and easy to follow instructions for one another when building a shape-a challenging task! We also began our advent of reading and have already read three of our advent books! Class 2 also completed their unit 2 quiz and are now experts in writing in, on and under in their sentences. Good work everyone.

3. třída

Třeťáci vykročili do adventního týdne adventně každým coulem. Ranní oázy otvírají příběhy s předvánoční atmosférou a vyprávění pro potěchu duše. Zapalujeme svíčku na adventním věnci a zpíváme si o adventu. Ani v matematice a českém jazyce nezahálíme. Procvičujeme a opakujeme, co jsme se v prvním čtvrtletí naučili. Indicky násobíme, rýsujeme a řešíme slovní úlohy. Mrskáme vyjmenovaná slova po Z a B a těšíme se na další nálož. Společně jsme překrásně vyzdobili naši třídu a užíváme si čekání na Ježíška. Jsme pokorní a trpěliví a tak to má být, a to nejen před Vánoci.

Zvěromágové, Saša a Sašenka 

This week we did some serious song and dance practice gearing up for a little Christmas performance. The kids are working hard to impress their families around the holidays. Sure you'll all see their hard work in action in a couple short weeks.

We became composers and in pairs wrote short melodies using quarter notes. Later in the week we learned about and added time signatures to our music compositions and learned how to recognize the beat of popular Christmas songs. In Phonics class, we tackled the -S sound and discovered which letter combinations can make this sound.

4. třída

A u čtvrťáků do Vánoc, práce nestojí, je jí moc… Máme za sebou první adventní týden, při kterém jsme zažehávali jednu svíci na našem adventním věnci. Celý týden nás také provázel adventní kalendář a příběhy spojené s Vánoci. Procvičovali jsme český jazyk, nacvičovali na besídku, smáli se, povídali, naslouchali a užívali si toho, že jsme spolu. V úterý se konala dlouho očekávaná assembly s panem Cudlínem a my se moc těšíme na fotosoutěž, která právě startuje. Máme skvělé nápady, tak snad se nám podaří zachytit nezachytitelné. J I čtvrteční povídání v knihovně jsme si moc užili a odnesli si spoustu zajímavých informací od paní Ester Staré. Těšíme se na výlet na Karlštejn – nasbírali jsme i velmi cenné informace o hygienických podmínkách na tomto hradě – musíme se tedy přesvědčit, jak to je.

Časodějové, Andrejka a Marie (a v myšlenkách, leč neprezenčně, Martin) J

Glue droplets abound and smocks all around… Class 4 started the process of adding glue covered strips of paper all over their 3-D maps to create their scenery. In Incredible English, students practice story comprehension and question formation skills while discovering the ever fabulous singer Suzy Silver. Lastly, we brainstormed choreography ideas for our Christmas song and discussed the meaning of the lyrics.

In class 4 we did our phonics this week, always interesting to see the weird and wonderful way English works, how WR sounds like R and WH only sounds like W, you have to love those silent English letters. And on Tuesday, we started an art project where we will make Christmas cards for all the support staff who work around the Open Gate campus to thank them for all they do to help make Open Gate work so well! (LR)

5. třída

Tento týden jsme si v páteční ranní oáze zapálili druhou adventní svíčku a začali jsme se chystat na svátek sv. Mikuláše. Pod vedením Báry jsme si četli legendu o svatém Mikuláši a rozjímali nad přečteným příběhem. Tato legenda vypráví o vzácném koberci. O tom, že život je dar a lidé často připodobňují svůj život ke koberci, který smíme tkát a který se nedá jen tak jednoduše prodat, nebo vyhodit. Svatý Mikuláš nám připomněl, jak je důležité myslet jeden na druhého, protože jsme spolu spojeni stejně tak, jako nitky v koberci. V týdnu však nechybělo ani nacvičování nejznámějších českých koled na vánoční besídku. Stejně jako ostatní třídy jsme se ve čtvrtek také zúčastnili besedy se spisovatelkou dětských knih Ester Starou, která nám představila svoji tvorbu a také nám sdělila, jak funguje spolupráce s ilustrátorem a jak vůbec vzniká kniha. 

In class 5 this week, we did our usual work, unusually well. We also had some fun revising some phonics sounds from class 4 for old time’s sake. And then on Thursday, we slipped on our dancing shoes, turned the clocks back to the 1970s as DISCO-MANIA arrived in class 5 for our music lesson. It was a lot of fun, expect disco dancing all weekend at home! (LR)

We started a Christmas story this week in our World Around Us lesson. The students are solving the mystery of what happened to all of the missing Christmas presents on Christmas morning. Their creative minds are coming up with lots of reasons that might explain the holiday mystery. Let's wait and see next week what they come up with!

Milí rodiče, na společnou assembly celé naší základky v divadle školy za námi přijel fotograf a pedagog Karel Cudlín. Toto setkání mělo být v polovině listopadu, kdy jsme si připomínali Den boje za svobodu a demokracii, Mezinárodní den studentstva a také prvního českého prezidenta Václava Havla.  Ale kvůli - vy víte komu - jsme se potkali o dva týdny později.

Karel Cudlín se s námi podělil o své zážitky a fotografie z listopadových revolučních dnů před 32 lety. Vyprávěl také o čase stráveném s Václavem Havlem, kterého léta fotografoval, i o svých cestách po celém světě. Trpělivě a s nadšením odpovídal na mnohé otázky našich dětí. Děkujeme za návštěvu!

Pro děti jsme vyhlásili fotografickou soutěž s tématem: Co mám rád/a ❤️. Tak jsme zvědaví, jaké fotky nám dorazí. Zadání je prosté: vyfoť cokoliv, co máš rád/a. Může se jednat o Tvou oblíbenou osobu, místo, zvíře či věc. Zkrátka něco, co Ti dělá radost. Fotografie může být barevná, černobílá či jakkoli upravená. Zadání pro odevzdání fotky najdeš v MS Teams své třídy, fotku nahraj do středy 8.12., pan Cudlín následně vybere z každé třídy nejzdařilejší či nejzajímavější obrázek. Vybraní amatérští fotografové se mohou těšit na zajímavé ceny

Máme za sebou i první charitní vlaštovku, po celý týden si děti i dospělí vyzvedávali vánoční hvězdy. Zakoupením vánoční hvězdy jste nám pomohli pomoci nemocným dětem na Dětské klinice FN Olomouc. Moc děkujeme!

Krásný a klidný týden plný zdraví Vám přeje

Vaše základka.