Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé Vaší – naší základní školy,

chtěli bychom poděkovat všem, kteří jste v pondělí přišli na třídní schůzky a společně s námi se rozloučili s Petrem Šlemendou. Pevně věříme, že se s ním budeme potkávat i nadále a zůstane naším čestným hostem na společných akcích základní školy. Petře, ještě jednou Ti moc děkujeme za veškerou energii a čas, který jsi škole věnoval a přejeme Tobě i celé Tvé rodině pevné zdraví a radost do každého dne.

Bohužel stejně jako na celý svět i na nás doléhá to, co se děje na východě Evropy. Děti mají spousty otázek a připouští, že mají obavy i o své blízké. Ve třídách o situaci mluvíme a děti ujišťujeme, že jsme v tom společně. Uvědomujeme si, jak moc svět potřebuje, abychom se ve školách učili kritickému myšlení, vzájemnému respektu a komunikaci.

Navzdory těmto událostem jsme si užili společné assembly v divadle školy, zamotali si jazyky při zkoušení jazykolamů i při nácviku básní do recitační soutěže, která se bude konat v příštích týdnech. Počasí nám v průběhu týdne zamotalo hlavy – slunce nás škádlilo svými paprsky, ale zastihl nás i sníh a kapky deště. Venku to voní jarem a tak opět připomínáme, aby si děti přinesly do školy náhradní oblečení – přeci jen hnědá barva našim uniformám nesluší. :-)

Nyní už ale pojďme opět pootevřít dveře jednotlivých tříd:

1. třída:
Tento týden si prvňáci vyzkoušeli, jak používají své smysly. Rozeznávali tvary, vůně a chutě prostřednictvím různých druhů ovoce, hmatem rozlišovali předměty a jejich tvary a zrakem rozpoznávali optické klamy. V knihovně si půjčili nové knihy, četli a vybírali jsme vtipné básničky na recitační soutěž a vyzkoušeli si, jak správně nahlas a zřetelně recitovat. Už se moc těšíme, až se příští týden předvedeme ostatním dětem i vyučujícím.
Za tým první třídy Bára

This week Class 1 continued learning about different fruits and vegetables. We even created our very own fruit art! We learned a new letter sound and began building words with our letter tiles. We closed the week by sharing what we like and don’t like to eat in a very lively class discussion.

2. třída:
Druháci si tento týden promrskali měkké a tvrdé souhlásky. V matematice pořádně prozkoumali všechna tělesa a poprvé oblékli krychli. V úterý přišel do druhé třídy na oázu s Bárou z poradenského centra i kamarád Ferda se svou mouchou – smutkem. Povídali jsme si o chvílích, kdy jsme byli smutní a zjišťovali, co nebo kdo nám se smutkem pomáhá. Každý z nás má svého člověka a bezpečné místo, kam se svým smutkem může přijít a kde se nám uleví. Někdy pomůže pláč – a není pravda, že kluci nepláčou. Pláčeme úplně všichni. Ve středu jsme prozkoumali rozdílnosti nemocí a úrazů a věnovali se i tomu, jak úrazům předcházet. Ve čtvrtek jsme si protáhli těla při touch rugby a celý týden zakončili opět tvořením.

This week Class 2 celebrated world language day on Monday with an assembly. This week we also began building our sound walls to help us with our reading and spelling. We had out very first music class with Jerry and learned about rhythm through movement. We also visited our computer lab and learned all about minimizing, maximizing, and closing programs

3. třída:
Ačkoliv tento týden bylo převážně větrno, třeťáci stáli pevně na nohou a vítr je neodvál. Stejně jako ostatní žáci ZŠ, i oni oslavili Den mateřského jazyka v divadle OG. Užili si povídání, kvíz i zábavná videa. V rámci volitelných předmětů sportovali s Ericem a Jerrym či bádali a zjišťovali zákonitosti přírody s Andrejkou a Martinem. Uprostřed týdne si zahráli touch rugby a s Maruškou se podívali na zoubek Powerpointu. Jsem si jistá, že letos budou mít některé závěrečné oborové prezentace elektronickou podobu! Sašenka si pro děti připravila zajímavou výtvarnou techniku a přiblížila dětem moderní výtvarné umění.  Také jsme rýsovali kolmice a snažili se „vyčarovat“ kružnice. Na tom musíme ještě zapracovat. Učíme se básně a těšíme se na další dobrodružství.
Saša, Sašenka a třeťáci.

This week we enjoyed a wonderful Morning Oasis Assembly in the theatre to interview Petr Šlemenda and wish him well in his next step in life. We also The assembly also introduced us to the International Day of Foreign Languages where the students took a fun quiz about some languages around the world, and heard a nice message from their teachers spoken in many different foreign languages. Being in the theatre for the assembly could be a bit of foreshadowing for 2 weeks in the future when 20 of our Open Gate students will stand on that stage to participate in the School Spelling Bee. Our Class 3 students practiced a bit this week for next week’s Classroom Spelling Bee in hopes of getting a chance to move on to the next couple of rounds in the theatre and in the District competition at Sunny Canadian. I hope our Class 3 students have great success and can represent our class well in the coming competitions. Best of luck!

Class 3 started the week showcasing their January resolution collages. We mingled with clipboards in hand and interviewed each other on our collages discovering more about each other. On Thursday we delved into the world of phonics with words -LE, -EL, -AL, and -IL. In music class, we learned about whole notes and eight notes. We listened to various rhythms and reproduced them on a music staff.

4. třída:
Ani čtvrťáci tento týden nezaháleli. V pondělí si užili Den mateřského jazyka a společně s ostatními třídami se sešli v divadle školy k jeho oslavě. I my jsme si vybrali básně do recitační soutěže a pilně se je učíme. Zaskákali jsme si s matematickým klokanem a přeskočili nejednu nelehkou úlohu rovnýma nohama. V češtině se seznamujeme se základními skladebními dvojicemi, určujeme vzory podstatných jmen a přicházíme na kloub psaní jejich koncovek. Povídali jsme si o lidském těle a přemýšlíme nad tématem oborové prezentace. Týden nám opět utekl jako voda a my se už teď těšíme na ten další!
Čtvrťáci, Marie, Andrejka a Martin. :-)

Class 4 kept busy in preparation for Friday map presentations. The students worked on their talking points and practiced their stage presence all week culminating in wonderful presentations. The students worked very hard on this project and the results were fantastic! Students continued learning about past simple and different classroom styles around the world in Incredible English.

In class we had an interesting time learning about prepositions and adverbs and how the English language emerged from a collection of other language sources during our PET lesson. We also had our usual phonics fun, this time it wad words with –EST, -LESS and –LY. (LR)

5. třída:
Po pondělní assembly se páťáci vydali na gymnázium, kde si na akci s názvem „Den gympláka“ vyzkoušeli, jaké je to stát se na jeden den gymnazistou.  Děti se osobně seznámily s různými předměty a profesory. Na závěr se páťáci setkali se svými staršími spolužáky, kteří jim poreferovali, jak se jim na gymnáziu líbí. V pátek Standa s Bárou z poradenského centra opět pracovali na tom, aby nám všem v páté třídě bylo spolu dobře. Přenesli jsme se až do Bradavic a spolu s Harry Potterem se zamýšleli nad tím, jakým způsobem na dobrých vztazích ve třídě můžeme pracovat.
Dnes se všichni vydáme na expedici do Ameriky, Mexika a Kanady. Nebudeme však cestovat přes oceán, nýbrž jen několik desítek kilometrů západně od Prahy. Všechna tato jména jsou totiž názvy vápencových lomů v Českém krasu. Zde máme v plánu pozorovat hnízdiště netopýrů a také hledat zkameněliny. Příště Vám napíšeme, co všechno jsme na cestách zažili.  
Vaši páťáci 

It was a busy week in class as they their practice test for the PET. There were a few nerves, but in general everyone did very well and it was a good exam practice experience too. We also sorted students into their class houses for semester two. The house are Envysloth, Rowlingor and IntelCobra so be sure to ask them which house they are in. We also had a lot of fun learning about pop music! (LR)

Milí rodiče, přejeme Vám všem pokud možno krásný a klidný víkend, ať už se vydáte do přírody, za kulturou či jej strávíte doma.

Vaše základka