Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče, zákonní zástupci a přátelé školy,

doufám, že se máte dobře a jste v pondělí připraveni přivítat jaro. Zima byla mírná, ale jsem si jistý, že jsme všichni připraveni na vyšší teploty, delší dny a více sluníčka.

Ke včerejšímu Dni svatého Patrika, 17. března, bych Vám všem rád popřál mnoho štěstí. Svatý Patrik je národním světcem Irska a tento den se slaví po celém světě. Irsko má něco málo přes 5 milionů obyvatel, ale na celém světě žije asi 70 milionů lidí, kteří jsou původem z Irska a mají tam své předky. Irové rádi poznávají svět a zažívají všechny jeho zázraky, ale jsme velmi hrdí na to, odkud pocházíme a na své dědictví.

Jako Ir, který strávil více než čtvrtinu svého života mimo Irsko, je Den svatého Patrika skvělým způsobem, jak oslavit nádhernou zemi, kterou Irsko je, a s láskou si připomenout pestrou a bohatou historii, kterou tato země má. Historii, která se píše dodnes.

Pokud byste se chtěli seznámit s některými zázraky, které Irsko nabízí, na YouTube najdete spoustu videí. Můžete se podívat na úžasně krásnou cestu Wild Atlantic Way. Co se týče písní a tanců, Riverdance mne nikdy nepřestane udivovat. A co se týče sportu, gaelský fotbal a hurling jsou dva sporty pocházející z Irska, které vždy okouzlí každého. Prozatím mi však dovolte, abych vám všem popřál, Lá Fhéile Pádraig Sona Duit!

S blížícím se jarem opět nastal čas na každoroční výzvy k jarnímu úklidu aneb „The Spring Cleaning Challenge“! Pro ty z vás, kteří ještě neměli tu čest, rozešlou v pondělí učitelé angličtiny rodičům seznam úkolů a instrukcí. Doufáme, že od 21. března do 22. dubna se studenti OG naučí nové cenné dovednosti, pomohou rodičům doma a budou patřičně hrdí na svou dobře odvedenou práci.

Jarní úklidová výzva je nepovinná a ne každý úkol musí být splněn. Doufáme však, že stejně jako v předchozích letech se studenti zúčastní s velkým nadšením a ukáží, jak dokáží být užiteční!

Jak jsem již řekl, veškeré podrobnosti budou rozeslány v pondělí. Pokud budete mít nějaké dotazy, můžete se na mne obrátit (ryan@opengate.cz).

Pojďme se podívat, co naši studenti tento týden dělali:

1. třída:
Tento týden si prvňáci na vycházce v lese užívali předjaří. Cestou jsme si všímali kvetoucích jarních kytiček. Zkoumali jsme, kteří ptáčci se vrací z teplých krajin, kde a z čeho si staví hnízda a jak vypadají jejich vajíčka. V úterý přišel do druhé třídy s Bárou z poradenského centra náš kamarád Ferda se svými mouchami. Povídali jsme si o důvěře ve své schopnosti. O tom, jak moc potřebujeme, aby k nám i našim rodičům moucha Důvěra přilétala. Někdy je pro nás důležité cítit důvěru rodičů v naše schopnosti a také v to, že to dokážeme. A potom se možná vydáme i na dobrodružnou cestu do našeho známého krámečku pro rohlíky.
Ve čtvrtek jsme v zeleném oblečení oslavili Den svatého Patrika. Víte, kdo je leprikón? My bychom rádi nějaké zahlédli, a proto jsme vymysleli a nachystali pasti. A představte si, že nám ve škole nechal i nadílku!
Za tým první třídy Bára Beharová

Class 1
This week Class 1 learned all about St Patrick’s Day! We found out what a leprechaun was, and we even drew some ourselves. On Thursday, we created leprechaun traps to see if we could catch a leprechaun and his gold. Were we successful? You will have to ask a first grader ????

2. třída:
Tento týden nás bylo ve třídě opravdu málo, a tak jsme měli opravdu hodně prostoru pro opakování učiva. Kromě toho jsme stihli projekt o lidských smyslech včetně několika pokusů. Vyrobili jsme hmatová bludiště a navzájem je vyzkoušeli. Ve středu si s námi na oáze si Bára z poradenského centra povídala o mouše Důvěře, která nám dodává odvahu překonat sami sebe. Každému z nás je velkou pomocí podpora lidí, kteří nám už dopředu věří, že to dokážeme a dávají nám příležitost, abychom to zkusili. V pátek na nás čekala matematicko - logická soutěž Klokan. Výzvy máme rádi a tak jsme i u něj měli dobrou náladu.

Class 2
This week Class 2 continued working on their computer skills in the computer lab. We learned how to use a virtual paintbrush and marker to draw our homes. We visited the library and played some board games together. Finally, after hearing all about the fun our first graders had building leprechaun traps, we decided that we also needed to build our own. Did we catch a leprechaun and his gold? Ask a second grader to find out.

3. třída:
Je za námi další březnový týden a veliká spousta práce. Prozkoumali jsme vnitřní orgány lidského těla a pouštíme se do opěrného systému. Věnovali jsme se pisatelství a zjišťovali jsme, co všechno musí umět „dobrý“ spisovatel. Nechyběl pravidelný diktát a M – testík, při kterém jsme si zopakovali zaokrouhlování. Jelikož Zvěromágové nelení, proto se jim zelení! A zelený byl celý čtvrtek, kdy jsme společně se sv. Patrikem oslavili krásný den.
Ve čtvrtek navštívil třetí třídu Standa z poradenského centra. Povídal si dětmi o tom, jak se bezpečně pohybovat na internetu a také o tom, co je to kyberšikana a jak se jí účinně bránit. Bavili jsme se o bezpečných počítačových hrách a také o hrách, které jsou vhodné až pro starší děti nebo pro dospělé. Vzájemně jsme si vyprávěli své zkušenosti s kyberprostorem, který je tak velký, že si ho ani neumíme představit. Standa ale všechny děti ujistil, že pokud budou dodržovat zásady, o kterých si společně povídali, může být tento prostor zajímavé a bezpečné místo.
Po savcích, plazech a ptácích se blíže zajímáme o ryby a obojživelníky. Pracujeme ve dvojicích, vyhledáváme a třídíme informace na internetu a připravujeme další miniprezentace. Pomalu přemýšlíme o tématech na závěrečnou oborovou práci a těšíme se na další výzvy.
V pátek si s námi na oáze Bára z poradenského centra připomněla, co všechno vědí nebo, co se včera dozvěděli o sv. Patrikovi. Vyprávěli jsme si o jeho dobrodružství s piráty, jeho statečném útěku z otroctví, ale také o jeho moudrosti a statečnosti, za kterou ho milují nejen všichni Irové v čele s naším panem učitelem Lukem, který byl ve čtvrtek celý zabalený v irské vlajce. Na závěr jsme si mohli ikonu sv. Patrika vybarvit a spolu s irským požehnáním si pro své milé připravit hezký dárek.
Saša, Sašenka a třeťáci.

Class 3
Class 3 students continued working on their original recipes and artwork this week. We cut, shaped, glued, tasted, recut, wrote and rewrote our recipes in hopes to have a wonderful dish to present next week. There are some really tasty looking dishes that I'm sure they will share with their parents at home. Bon appetite!
Class 3 kicked off the week by practicing their rhythm skills in music class. On Thursday, we went over our weekly phonics and took a look at the legend of The Blarney Stone for St. Patrick’s Day.

4. třída:
Od pondělí jsme i ve čtvrté třídě byli pilní jako včeličky! Přišli jsme společnými silami na kloub Einsteinově hádance, opakovali učivo českého jazyka i matematiky a dokončili i poetickou soutěž. Postupujícím gratulujeme a budeme jim držet palce příští čtvrtek! Nutno poznamenat, že výkony všech byly opravdu skvělé a rozhodování nebylo vůbec jednoduché. Padla však vzácná shoda jak mezi dospěláky, tak mezi dětmi – a tak to má být. Každý čtvrťák si vyrobil svého Golema, teď už jen vložit kouzelný „šémhámfóráš“ a nemusíme se bát vlka nic. I v rýsování se zdokonalujeme a naše přímky jsou tenké jako vlásky. Ve čtvrtek si se čtvrťáky na oáze opět povídala Bára z poradenského centra. Tentokrát o svatém Patrikovi, který měl právě v tento den svátek. Dozvěděli jsme se o tom, že je pro Iry tak důležitý, jako pro nás Cyril a Metoděj a že si jeho svátek umí v Irsku pořádně užít. Na význam trojlístku, který je jeho poznávacím znamením, jsme měli více pohledů. Od štěstí po symbol jednoho Boha ve třech osobách, jak to vykládá naše křesťanská tradice. Na závěr jsme si přečetli krásné Irské požehnání, které jsme poslali celému světu.
V pátek jsme si i my zaskákali světem čísel s matematickým klokanem a ukázali si, jak tvořit prezentaci v powerpointu. Těšíme se na další společná dobrodružství!
Čtvrťáci, Marie, Andrejka a Martin. :-)

Class 4
This week we were busy tackling the past simple in Incredible English. Irregular verbs can be quite tricky. In world around us, students are busy making and researching their family trees. It will interesting to see what we can discover about ourselves.  With spring just around the corner, we took a look at all the various household chores we can do to help out at home for our Spring Cleaning Challenge 2022.
We had our phonics fun on Tuesday this week because on Thursday we found out some fantastic things about Ireland, like it rain a lot, there are lots of sheep, and in the west of Ireland, all the trees bend inland because it is so windy! (LR)

5. třída:
Tento týden jsme se s páťáky činili.  V pondělí na oáze jsme si s Bárou z poradenského centra povídali o dobrých a zlých myšlenkách. Nad povídkou Tomáše Špidlíka „O třech laňkách“ jsme přemýšleli, jak to udělat, aby naše laňky - tedy naše duše - poznaly, kdy přichází vlk maskovaný za maminku. Učili jsme se, jak rozeznat myšlenky, které nám mohou škodit a jak se jim bránit.
Akcí bylo požehnaně, a tak jsme měli napilno. Během pondělka se při akci s názvem Placka pro Ukrajinu podařilo vybrat 7 328 Kč! Moc děkujeme všem, kteří si placku zakoupili a přispěli tak na dobrou věc. Kromě toho jsme vyráběli záložky pro naše prvňáčky, kteří budou v rámci Assembly pasováni na čtenáře. Z učiva jsme se věnovali hlavně rýsování a písemnému dělení, v češtině jsme od zájmen pokročili k číslovkám. Ve čtvrtek jsme si s naším Irčanem Lukem připomněli svátek sv. Patrika a v pátek jsme společně s matematickým klokanem procvičili mozkové závity při řešení logických úloh.
Hezký víkend Vám přejí páťáci.

Class 5
In class 5 this week, we started working properly on GarageBand and making our music. We also had fun in our weekly Robotics class. And we all did fantastically in our spelling test, six of us even got 100%! We also learnt some very interesting and wonderful things about Ireland to celebrate St. Patrick’s Day. (LR)

Milí rodiče, ještě jednou Vám všem moc děkujeme za dovezené brašny, penály, školní pomůcky i bačkůrky. Věříme, že udělají velkou radost všem novým mladým majitelům a usnadní jim jejich první krůčky českou školou!

Pár slov závěrem všem dnešním skvělým hláskařům a jejich příznivcům doma. Dnešní den byl pro všechny skvělým zážitkem a měli byste být hrdí na to, jak jste reprezentovali své třídy, naši školu a ještě více svůj vlastní talent a schopnosti. Zvláštní gratulace patří Miušce, která se v soutěži umístila na celkovém 2. místě! Jsme na vás všechny opravdu pyšní!

Tímto vám všem přeji slunečný a spokojený poslední zimní víkend!

S pozdravem