Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé Vaší – naší základní školy,

máme za sebou slunečný týden, který jsme zahájili společnou asembly v divadle školy. Na křeslo pro hosta tentokrát usedla naše milá kolegyně Pavla Trnková – autorka, učitelka jazyků a také spisovatelka a výborná vypravěčka. Pavla učí hned několik jazyků, učí také jak psát tak, aby si čtenář čtení užil. Sama je autorkou a spoluautorkou hned několika knih. Děti se zaujetím poslouchaly, co vše je potřeba, aby se myšlenky autora přeměnily v krásně ilustrovanou knihu, ve které čtenáři rádi listují.

Ve středu zaplavila chodby a třídy naší základky vlna čerstvé energie. Přivítali jsme u nás na čtyřicítku budoucích prvňáčků, kteří si přišli vyzkoušet školu nanečisto. Společně se zvířátky z celého světa jsme strávili odpoledne plné různých aktivit. Četli jsme si příběhy strýčka slona, stavěli jsme krychlové stavby, kreslili jsme krokodýlům zuby a spolu s ptákem Nortonem jsme pomáhali najít rozuteklá zvířátka. Užili jsme si spoustu legrace a věříme, že se u nás holkám a klukům také líbilo. Ani rodiče nepřišli zkrátka. V divadle naší školy si mohli dát kávu a popovídat si s Petrem Šlemendou, nebo se mohli vydat prozkoumávat všechna zákoutí Open Gate. Doprovod jim dělali naši studenti gymnázia.
Těšíme se na zápis do 1. třídy, který začne již v pátek na „Apríla“.

Tento den si užili i všichni žáci ZŠ OG. Naši dospěláci pod vedením Sašenky pro ně přichystali přátelské sportovní futsalové utkání. Mezi jednotlivými zápasy byl prostor pro sportovní hry a soutěže, takže na své si přišel úplně každý. Hrálo se, fandilo se, tančilo se! Hrdě musíme pochválit všechny hráče, až na několik drobných šarvátek vše probíhalo v duchu fair-play. Přáli bychom vám vidět plnou halu nadšených sportovců tančících v rytmu hudby tanec Macarena. Nechybělo slavnostní vyhlášení nejlepších výkonů či závěrečný nástup a podání ruky. Sláva vítězům – čest poraženým!

Počáteční nervozitu všech účastníků školního kola recitační soutěže „Je nám dobře na světě“ vystřídala dobrá nálada a radost z výkonů všech recitátorů. Soutěžilo se ve třech kategoriích a akce probíhala v příjemné komorní atmosféře naší školní knihovny. Čtyřčlenná porota nakonec vybrala tři nejlepší z každé skupiny, ale rozhodování neměla vůbec jednoduché. Účastníci dali do svého přednesu to nejlepší, co mohli, všichni se vzájemně podporovali a fandili si. Gratulujeme!

Nyní už ale pojďme opět pootevřít dveře jednotlivých tříd:

1. třída:
V první třídě jsme tento týden žili knížkami. Před celou školou jsme byli páťáky pasováni na čtenáře a jsme na sebe velmi hrdí. Dostali jsme krásné knížky a další si půjčili v knihovně. V úterý přišel do první třídy s Bárou z poradenského centra náš Emušák Ferda. Tentokrát s mouchou HNĚV. Povídali jsme si, co taková moucha může všechno způsobit, jak s ní zápasíme a co nám pomáhá, abychom si svůj hněv dovolili prožít a zároveň sami nikomu neubližovali, protože hněv není dobrý rádce. Způsobů jak vychladnout jsme našli dost. Třeba boxovat do polštáře, opláchnout se vodou, zakřičet si ve svém pokojíčku, hluboce dýchat, nebo si pustit rychlou hudbu. Ve středu jsme si také zahráli turnaj ve futsale. Hraní i fandění jsme si moc užili. Ve čtvrtek nastalo dlouho očekávané finále recitační soutěže.
Za tým první třídy Bára
This week Class 1 began their picture dictionaries . They can now recognize the spelling of colours and even collected stickers to add to their books! We also participated in our class poetry competition! Our reciters did an amazing job showcasing their talents in the library. To end the week we worked on our letter “h” sound and finished another itsy bitsy letter book.

2. třída:
Tento krásný slunečný týden jsme stejně jako v ostatních třídách zahájili společnou Afternoon Assembly na téma kniha a čtenářství. Před námi je teď velká výzva v podobě napsání vlastního příběhu. Ve středu za námi přišel Emušák Ferda se svou mouchou ZLOST. Spolu s Bárou z poradenského centra jsme si povídali o tom, že někdy máme potřebu tu naší mouchu Zlost hodit na toho, kdo za nic nemůže. O to důležitější je umět se jít omluvit. Toto umění je dobré naučit se co nejdřív. A naše zkušenosti s tím, jak se nám to daří, či nedaří, jsme si s dětmi vzájemně svěřovali. V úterý a v pátek jsme se v půlených hodinách znovu probrali úlohami matematického Klokana a společně jsme našli všechna řešení. Středeční odpoledne jsme si užili na futsalovém turnaji. Celý týden jsme si užívali přestávky a ve čtvrtek i tělocvik VENKU! Prostě paráda...
This week Class 2 continued working on their personal sound walls. We discovered that our p and b sounds share some similarities but only one is voiced!. We also used our sharp reading skills to hunt for words using our alternate “er” spellings.  To finish the week we continued on our adventure with Hello Ruby and learned all about loops in coding.

3. třída:
Týden odstartoval Ponožkovým dnem, takže někteří odvážlivci doplnili slavnostní uniformu různě barevnými ponožkami a oslavili tak několik významných událostí najednou. Světový den štěstí, Den Downova syndromu, Světový den básní, Světový den divadla a nezapomněli jsme zmínit ani Den zdravého spánku. Assembly, která byla zaměřená na měsíc čtenářství, nás navnadila ke psaní příběhů. Hlídáme si u toho i správný pravopis – už rozumíme významu vyjmenovaných slov po -z, -b, -l, -m, -p. Pouštíme se do těch po –s a jde nám to skvěle. V matematice jsme začali dělit se zbytkem a rýsujeme kolmice i kružnice. Povídali jsme si o jaru, kreslili, zpívali a sportovali. Vyhledávali a třídili jsme informace z internetu i odborných knih. Bádáme ve světě živočichů i systému lidského těla. V pátek si s námi na oáze Bára z poradenského centra povídala o pocitech. Společně jsme si prohlíželi kartičky s emocemi a vybírali ty pocity, které bychom v sobě rádi probouzeli a prohlubovali. Četli jsme si malá poselství, afirmace, které nám v tom mohou pomáhat. Takto vyzbrojeni můžeme být dobrými kamarády a průvodci i našim mladším spolužákům. Máme za sebou další týden plný dobrodružství a moc se těšíme na „přespávačku“ v příštím týdnu.
Saša, Sašenka a třeťáci.
This week our students finished their recipe art project by presenting their recipes to the class. They came up with some really tasty looking and sounding dishes. They spoke about them with such great fervor that there were mouths watering around the classroom. We’ll hang the recipes up in the hall for all to see (and copy if they like) before sending them home so they can make the delicacies at home. Enjoy!
We kicked off the week looking at a poem titled With Everything On It by Shel Silverstein for poetry day. We discussed the poem and learned about one of America’s favorite past times, eating hotdogs. On Thursday, we looked at phonics words containing the vowel -O and -OO. The children started learning about one of the most famous American ballet pieces called Hoedown in music class.

4. třída:
Uf, to byl zase fičák. Týden zase uběhl jako voda.  V úterý jsme nakoukli do tajů všech věd, včetně matematiky a lingvistiky. Jelikož se řídíme dle hesla: Těžko na cvičišti – lehko na bojišti, nezapomněli jsme se denně připravovat na recitační soutěž. Středa byl i pro nás dnem plným zážitků a překonávání osobních sportovních rekordů. Byl totiž futsal a hromada legrace. Ve čtvrtek si s námi Bára z poradenského centra povídala o emocích. Zvláště o těch, kterých bychom rádi měli víc. Zjistili jsme, že RADOSTI, ŠTĚSTÍ, LÁSKY a UVOLNĚNÍ, není nikdy dost. A jak se otvírat emocím, které nás budují a prohlubují naší radost ze života? Na začátku je vždy odpuštění, které v nás uvolní cestu k radosti. Děti samy potvrdily, že úlevu z odpuštění už prožily. Na závěr jsme si ty nejvíce žádané emoce na kartičkách odnesli domů pro povzbuzení. Ve čtvrtek nás také čekala již zmiňovaná recitační soutěž. A musíme se pochlubit – obsadili jsme první, druhé, a dokonce i třetí místo. Medailí není nikdy dost. Odpolední klid nám pak dopřála Saša a její hodina čtení. Pátek byl ve znamení pidiopáčka, enrichmentu a očekávání krásného víkendu.
Pojďme si ho užít! Vaši čtvrťáci
In Morning Oasis, we discussed and learned more about daylight savings time and how it all came about. We finished creating our family trees and learned about the roots and ancestors of the famous actor Neil Patrick Harris. The students will be busy researching their own roots. It will be interesting to learn more about their family histories. We continue to learn about regular and irregular verbs in the past simple in Incredible English.
In class 4 this week, we continued learning about words with silent letters in phonics. We started learning about PET reading part 6, a very tricky exercise indeed, but we all made a great start with it. For Art and Culture, we started learning about poetry as April is National Poetry Month in the USA and Canada. This week, we looked at limericks. Vojta kindly volunteered to be the subject of one and we created a very nice poem together!

Vojta is a boy in class 4,
He had a shark, but he wanted more,
He put his legs in motion,
And walked to the ocean,
And bought some from the fish store!


Some very talented class 4 poets! (LR)

5. třída:
V pondělí si Standa a Bára z poradenského centra povídali na oáze s páťáky o pocitech. Hlavně o těch, které nyní potřebujeme podpořit a kterých bychom rádi měli víc. Kupodivu jsme se shodli na čtyřech. Je to JISTOTA, UVOLNĚNÍ, RADOST a ŠTĚSTÍ. Společně budeme pracovat na tom, aby v nás tyto pocity sílily a víc nás naplňovaly. Pak jsme si přečetli povídku o dvou pramíncích od Tomáše Špidlíka. Ten první si vodu nechával pro sebe, až se z něj stala bažina. Ten druhý napájel vše kolem dokola a tak sílil a mohutněl. Našli jsme v něm prastarou moudrost: „Kdo hodně dává, taky hodně dostává.“ Stejně jako ostatní třídy se s páťáky zúčastnili pondělní MO Assembly a předali našim nejmenším čtenářům knížku s vlastnoručně vyrobenými záložkami. Kromě toho jsme absolvovali sportovní odpoledne a dvě žhavá želízka v ohni jsme měli i ve školní recitační soutěži. Viki se dokonce v konkurenci žáků obou gymnaziálních prim podařilo zvítězit! Také tři nejúspěšnější řešitelé Matematického Klokana obdrželi diplomy - moc gratulujeme Bětce, Míšovi i Majdě! Všichni se také hodně těšíme na další, tentokrát sportovně-vzdělávací víkendovou akci s názvem TCLB (Těžko na cvičišti, lehko na bojišti), při které si páťáci vyzkouší psát přijímačky nanečisto. Vrcholem soustředění pak bude večerní diktát "pyžamák", se kterým by i Komenský měl problémy... Takže sbalit karimatky, plavky, nabrousit hroty kružítek a hurá na věc!
Vaši páťáci
In class 5 this week, we learnt about food chains and webs, and what eats what. It was very interesting to see how ecosystems like that work. Following on from our last Raz Kids book, we had a very interesting and meaningful oasis and class discussion about bullying, the different types of bullying, and what we can do to help prevent it. We continued our music project on GarageBand, learning how to create musical riffs and program synthesisers. We finished off the week starting a new poetry project too. April is National Poetry Month in the USA and Canada so we thought we would join in! (LR)
This week we delved deeper into our USA University project that we started last week. We are using the March Madness Men’s College Basketball tournament as a way of doing research on some of the big and small universities around the country. Each student picked three teams (schools) that are playing in the tournament. They did some research on their schools, found out loads of information and are creating some colorful and intricate logo artwork for the schools. They are also able to follow their teams’ successes (or letdowns) in the tournament each week. This week there were 16 teams left in the tournament, but by Sunday only 4 will remain. Whose schools will be represented in the Final Four?!?

Milí rodiče, příští týden nás čeká Noc s Andersenem a tak Vám všem přejeme krásný, pohádkový víkend!

Vaše základka