Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé Vaší – naší základní školy,

další týden je za námi, a přestože slunné počasí z minulého týdne vystřídaly chladné dny, s dětmi jsme si jej užili naplno. Ve středu jsme se všichni přenesli do Bradavic (nebo se snad Bradavice přenesly k nám do Babic) a užili jsme si kouzelný den a někteří i noc s Andersenem.

Dnešním dnem započal zápis do první třídy. Je až k neuvěření, že před rokem jsme se poprvé setkali s našimi prvňáčky a jejich rodiči. Prvňáci mají za sebou 7 měsíců školní docházky. Udělali obrovský pokrok a vedou si opravdu dobře. Čtou již knihy psané velkými i malými písmeny, pro které si pravidelně chodí do knihovny a samostatně napíší i krátký příběh.  Sčítají, odčítají i porovnávají čísla do dvaceti. Orientují se ve škole, poznají jarní květiny i druhy stromů, napíší svou adresu, rozlišují hospodářská i domácí zvířata, pojmenují části lidského těla a mnoho dalšího. Kromě spousty znalostí získali i mnoho nových dovedností. Vyjádří, jak se cítí, zaznamenávají svá pozorování, dodržují společně domluvená pravidla a hlavně spolupracují. Vědí, že v naší škole fungujeme jako tým a také co je pro to potřeba udělat. Snaží se být co nejlepšími kamarády a spolužáky, respektují své učitele i sebe navzájem.
Do školy chodí rádi a těší se, co dalšího se do konce roku ještě naučí.

Teď už ale pojďme opět nahlédnout do jednotlivých tříd:

1. třída:
V tomto týdnu jsme zaměřili na jarní kytičky. V pondělí jsme využili krásný slunečný den a vydali se na vycházku po areálu a hledali znaky jara. Našli jsme mnoho nových kytiček, které jsme si nakreslili a jejich názvy potom našli v knížce. Také pozorujeme náš třídní truhlík s tulipány, krokusy a narciskami, abychom viděli, co se s kytičkami na jaře děje. Dokážeme i pojmenovat jejich části. Úplně nejvíc nás tento týden bavilo čarování s Harry Potterem v rámci Dne s Andersenem, kdy jsme si vyrobili svůj vlastní lektvar.
Za tým první třídy Bára

This week Class 1 was magically transported to the wonderful world of Hogwarts. On Wednesday we all arrived in costume and learned some very import vocabulary words to help us play a very active bingo style game. We also created our very own owl friends during art class. This week we also learned all about radio junior with a special guest from the library. It was a very exciting week, and we are all looking forward to what next week will bring.

2. třída:
V tomto týdnu jedna akce střídala druhou. Odstartovali jsme pondělním plaváním. V úterý jsme se nejdřív v knihovně dozvěděli spoustu nových a zajímavých informací o rádiu Junior i o tom, co je to audiokniha. Ve středu přišel dlouho očekávaný den v kouzelnické škole v Bradavicích a hlavně noc s Andersenem. Zážitků bylo tolik, že by vydaly na samostatnou pohádkovou knihu. Ve čtvrtek jsme tedy pokračovali v andersenovském duchu a už se moc těšíme na příště!

Class 2 had a very magical week. We decoded messages from Hogwarts and even created some of our very own secret messages. This week we also celebrated a Night with Anderson. We slept at school and had many surprises. Our class turned out to be very brave and showed that they really know how to support one another and work together to complete challenging tasks. Some excellent memories were made this week and we all look forward to making many more in the coming weeks.

3. třída:
Začínáme se se třeťáky pomalu připravovat na závěrečné oborové práce. Po celý rok se seznamujeme s jednotlivými zástupci z živočišné říše. Zjišťujeme informace z odborných knih a vyhledáváme zajímavosti na internetu. V pondělí si třeťáci vyzkoušeli prezentovat své poznatky o rybách a obojživelnících ve dvojicích. Spolupracovali, vzájemně se podporovali a poskytovali si zpětné vazby. V úterý jsme se zaposlouchali do audio ukázek na rádiu Junior a povídali si o knihách, které nás baví. Středeční den byl „kouzelný“. Ocitli jsme se v bradavické škole, kde bylo možné úplně všechno. Moc jsme si užili famfrpál, naučili se spoustu kouzelnických formulí, zahráli si vědomostní hru s Harrym Potterem a mnoho dalších aktivit, které s čarováním souvisely. Za odměnu nás čekalo přespávání a večerní „filmáč“. Letošní noc s Andersenem bylo trochu strašidelná, ale moc se nám líbila. Ještě více takových dnů a nocí s pizzou k večeři!
Krásný víkend přejí třeťáci, Saša a Sašenka.

This week’s Night with Anderson event kicked off a Harry Potter themed Wednesday. There was a special guest lecturer in the classroom who was a bit hard on the wanna-be Wizards and Witches of Hogwarts. He wore long, black hair, was ghostly white and pressed the pupils to stay away from the Dark Arts and focus on their potion-making skills. He made sure they were caught up with the Hogwarts school history so they would make sure not to repeat the mistakes of the past. The pupils proved worthy of their spot in Hogwarts by completing in fine fashion a history lesson on all things in the world of Harry Potter. The witches and wizards flew off in the afternoon to compete in some Quidditch and other activities. But who was that guest lecturer and will we ever see him again?!?
Students received an introduction into the American classic ballet Rodeo. Students used their imaginations and put music to paper by drawing and coloring the scene around a cowgirl. Next up, it is time to learn how to dance like real cowboys and cowgirls.

4. třída:
Ve čtvrté třídě to tento týden žilo! V pondělí jsme od rána tvořili jarní dekorace, slavili s J. A. Komenským Den učitelů, v úterý jsme se společně s ostatními třídami vydali do naší knihovny na besedu s Terkou z rádia Junior. Těšíme se na výsledný sestřih ankety o čtení. Po obědě za námi přišla Petra z poradenského centra a povídali jsme si o tom, že přestože jsme všichni lidé a tudíž něčím stejní, uvnitř jsme každý jiný. Povídali jsme si i o pocitech a také o tom, že není dobré nic a nikoho „soudit podle obalu“. Ve středu jsme si i my užili tematický harrypotterovský den a následnou noc. Ve čtvrtek na nás byla znát veliká únava, ale za ty zážitky to stálo! V pátek jsme si napsali matematický test a rýsovali jako diví… Teď to všechno musíme o víkendu dospat. J
Radosti plný víkend Vám přejí čtvrťáci, Marie, Andrejka a Martin.

Class four finished preparing and collecting information on their family trees. On Friday, they shared stories and family history. It is always interesting to learn more about your roots and background. In Incredible English, students designed their own leaflets to an aquarium. Finally, we took a silly spelling test based on the Harry Potter theme.
In class 4 this week, there were some very sleepy heads on Thursday morning after Night with Andersen, but they made a great effort in the PET lesson learning about linking words and expressions. As a treat and as a pick up for the tiredness, we continued the Harry Potter theme from the day before and had a lot of fun doing a Harry Potter quiz! (LR)

5. třída:
Tento týden se u páťáků nesl v duchu Harryho Pottera. Všichni jsme se podle dotazníku na webové stránce pottermore.com rozřadili do jednotlivých kolejí, zjišťovali jsme své patrony a také jsme se dozvěděli něco o svých kouzelnických hůlkách. V matematice jsme pomáhali dostat se Harrymu, Ronovi a Hermioně ke kamenu mudrců. Kromě toho máme za sebou i besedu se zástupcem rádia Junior a měsíční testíky.

This week, we learnt about different types of jobs and learnt how the types of jobs we do evolve over time. We had a lot of fun doing our Harry Potter quiz on Wednesday. We also had a play off to see which fifth grader knew the most about Harry Potter and Bětka is certainly the resident Harry Potter expert in class 5. We continued working on our GarageBand music project and after missing it last week, we started on our poetry project! (LR)

Milí rodiče, u nás na škole učíme žáky – ne předměty a stejnou měrou učí i oni stále nás. Dnešní aprílem naplněný den je tomu důkazem. Když se na vás dohodne celá třída a přesvědčivě tvrdí, že je pondělí, víte, že se stali tím správným týmem a drží při sobě!

Přejeme Vám všem víkend plný zábavy!