Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče, zákonní zástupci a přátelé Vaší – naší základní školy,

po celý týden u nás probíhá zápis do první třídy. Rodiče zájemců často zmiňují, že se jim líbí náš rodinný charakter – že se všichni známe a máme k dětem individuální přístup. Oceňují i náš jedinečný areál, který byl i v tomto týdnu plně využit. Knihovna, bazén, sportovní hala, divadlo i venkovní sportoviště byly vytíženy každý den a všichni žáci opět neměli o zážitky nouzi.

Přestože nám počasí nepřálo a nemohli jsme jít ven, užili jsme si spoustu zábavy při úterních aktivitách ve sportovní hale. Prvňáci a druháci si mohli uběhat nohy a někteří dokonce i ruce, když se účastnili štafetových závodů. Vyzkoušeli si mnoho druhů závodů – běhalo se, skákalo se jen na pravé noze, skákalo se i jen na levé noze, chvíli se nám před očima plazili medvědi a chvíli zase krabi. Po všem tom sportovním dovádění tu byla opravdu spousta unavených nohou a rukou, ale také spousta spokojených a šťastných tváří! S těmi staršími jsme hráli upravenou verzi Ultimate Frisbee s použitím volejbalového míče, Ultimate Volleyball, chcete-li. Po vydatné rozcvičce byla dětem vysvětlena pravidla a brzy už třídy běhaly, házely a chytaly míč a snažily se ho dostat do koncové zóny, aby získaly body. Potěšilo nás, jak rychle si žáci osvojili pravidla a strategii hry a každá z tříd tak sehrála velmi zajímavé zápasy, které bylo možné sledovat!

Vyvrcholením týdne byla zajisté dnešní interaktivní představení The Bear Educational Theatre v divadle, která provázely salvy smíchu. Účinkující divadelní soubor chválil úroveň angličtiny našich děti a jejich schopnost se zapojit. Představení tohoto spolku hrají herci na jevišti a jsou velmi interaktivní. Herci mluví přímo k divákům a ti mají možnost odpovídat na otázky, vyjadřovat své názory a v případě mladších žáků dokonce na herce křičet či se přímo zapojit.

Teď už ale pojďme opět pootevřít dveře do jednotlivých tříd:

1. třída:
V tomto týdnu jsme si užili spoustu sportu. Bavili nás závody v běhu, štafeta i plavání. Znovu jsme se zapojili do volitelných předmětů. Ve středu si s námi Bára z poradenského centra povídala o příběhu Veliké noci, podle které se jmenují i svátky, které nám klepou na dveře - VELIKONOCE. Zjistili jsme, že i smutné chvíle se mohou proměnit ve chvíle naděje a radosti. Povídali jsme si o tom, proč se slaví, co na nich máme rádi a jaké tradice k nim patří. Kreslili jsme velikonoční kuřátka. Také jsme se aktivně zúčastnili pátečního divadelního představení v angličtině.
Za tým první třídy BáraThis Class 1 had a fun filled spring week! In art class we drew Easter chicks. On Tuesday we challenged ourselves to some relay races. We mastered the crab walk, bear walk, and single leg hop. We also found some time for learning and created our very own book called What Dogs Like. To close out the week were treated to an English performance in the theatre.

2. třída:
V tomto týdnu jsme si procvičili psaní slabik dě, tě, ně i bě, pě, vě a mě ve slovech. Také jsme si zkusili napsat příběh a hodně nás to bavilo.  V matematice jsme si zopakovali nejrůznější prostředí a zkoušeli jsme i dělení. Šlo nám to senzačně. Ve středu za námi přišel Emušák Ferda se svou mouchou steskem. Spolu s Bárou z poradenského centra si povídali o tom, co nám pomáhá, když tato moucha přiletí na škole v přírodě k nám do pokoje. Vzpomínali jsme na to, jak jsme tuto mouchou všichni společně odháněli večer z pokojů. A nakonec jsme na ni skoro úplně zapomněli. Zkoumali jsme také znaky jara a zopakovali jsme si, jaké máme měsíce v roce. Během tělocviku jsme lezli o tyči a zjistili jsme, že jsme opravdu třída plná opičáků!

This week Class 2 welcomed back our PV Classes. We created our own non-Newtonian fluid ( also known as Oobleck). On Wednesday we rocked our Spelling test and on Thursday we practiced our new spelling words in our Word Work centers. To finish the week, we attended an English performance in the theatre.

3. třída:
Tento týden jsme oslavili Mezinárodní den mrkve a Světový den zdraví pohybem i vyváženou stravou. Povídali jsme si o správné životosprávě, sportování, odpočinku a spánku. Zjišťovali jsme, jak dlouho vydrží člověk nejíst, nepít či nedýchat. Vybírali jsme téma naší závěrečné oborové práce – tentokrát to bude příroda živá a neživá. Příští týden začneme vytvářet myšlenkovou mapu a hledat zdroje, ze kterých budeme čerpat. Se Sašenkou jsme se naladili na Velikonoce a ozdobili chodbu netradičními velikonočními zajíčky. Přečetli jsme spoustu příběhů a účastníme se „pisatelské výzvy“, kterou jsme přijali na minulé assembly v divadle OG. Jsme zvědaví, jestli se mezi třeťáky najde budoucí spisovatel či spisovatelka.
Prima víkend přejí Zvěromágové, Saša a Sašenka.

This week Class 3 had a lot of fun at our Tuesday morning Sports Activities. We played an interesting game of Ultimate Ball where the teams had to work together to pass the ball to the goal line for a score. Once you have the ball you cannot move, but must find a moving teammate to work the ball in the right direction. The teams developed good tactics quickly and were able to move the ball with skill and accuracy. They figured out that short and sure passes were more effective than long and hopeful. It was a lot of fun and left the kids hungry for more. We’ll see them on the court again soon!
We started out the week  looking at descriptions of delicious food and matching them to the correct picture. Later, we made our own descriptions and quizzes our classmates. We continued  discussing the American classic ballet Hoe-down in music class.

4. třída:
Další krásný týden končí. Znovu jsme objevili něco nového, známé věci jsme si zopakovali a uvědomili jsme si, kolik tajů světa ještě musíme odhalit. V pondělí ráno jsme se tedy dali do toho. Ráno nás přivítala Saša a společně s ní jsme vklouzli do Bradavic za Harry Potterem. Náš cíl byl zřejmý – najít co nejvíc podstatných jmen a určit mluvnické kategorie. Odpoledne nás si s námi  Dominika z Poradenského centra OG povídala o tom, co dělat, když se k nám nebo k někomu jinému někdo nechová hezky. Jak můžeme takovou situaci správně řešit a jak můžeme pomoci druhým, aby se cítili ve třídě dobře. Její povídání bylo poučné a zajímavé. Úterní dopoledne se neslo v duchu sportu, pod taktovkou anglických učitelů jsme si zahráli několik her a odpoledne jsme zdobili vajíčka. V matematice jsme se zaměřili na zlomky. Konstrukční geometrické úlohy nás ještě trochu zlobí, ale my je porazíme. Na malou chvíli se z nás stali herci a pokusili jsme se ztvárnit nejdůležitější historické postavy. Ani rozvoj těla jsme neopomenuli. Vyzkoušeli jsme šplh na tyči i na laně. A protože se blíží Velikonoce, zavítala k nám Barunka s povídáním o nich. Co vlastně slavíme o Velikonocích? Hned na začátku jsme se shodli na tom, že to má něco společného se smrtí Ježíše z Nazareta. Ale kde je tedy důvod k oslavě? V závěru prezentace jsme se dozvěděli, že křesťané oslavují v neděli zmrtvýchvstání Ježíše z Nazareta, který podle příběhu zapsaném v Bibli právě o Velikonocích zvítězil nad smrtí.
Čtvrťáci, Marie, Andrejka a Martin. J

Class 4 finished unit 5 in Incredible English on Monday and listened  to the remaining family tree presentations. We have learned so much about our roots and ancestors.  On Friday, we began to discuss  colors and how they  affect our daily  decisions.
In class 4 this week, we did more work on our poetry project, creating some enjoyable limericks and learning about rhyming words and balacning the metre/rhythm of lines in poems. We did some PET, Reading part 6, a tricky exercise, but we all managed it very well. We also did phonics, continuing to look at some of the different prefixes used to change the meaning of words. (LR)

5. třída:
Na pondělní oáze se s námi Bára z poradenského centra zamýšlela nad příběhem O třech kralevicích. Příběh vypráví o třech ctnostech, kterými byli kralevicové díky kouzelnému stařečkovi vybaveni. První dostal světlo ve chvíli, kdy si prosekával trnitou cestu. Druhý dostal dalekohled, když na rozbouřeném moři ztrácel odvahu a zahlédl díky němu pevninu. A třetí, kterému se nechtělo do měst plných lidí a zmatku, dostal kapesníček, do kterého sbíral slzy lidí, které ve městech potkal. Příběh končí přeměnou slz v diamanty jako symbol té nejvzácnější výbavy – lásky. Jde tedy o tři důležité aspekty, které každý na své cestě potřebuje – světlo víry, dalekohled naděje a lásku k sobě i ostatním. V úterý jsme si společně s ostatními třídy zasportovali a také se zúčastnili pátečního divadelního představení. Ve zbylé části týdne jsme společně pilovali geometrii (konkrétně osovou souměrnost) a také jsme se zaměřili na řešení zapeklitých slovních úloh. V literatuře jsme narazili na dílo J. R. R Tolkiena - Hobit a také jsme se zabývali slovesnými tvary jednoduchými a složenými. A protože je duben měsícem bezpečnosti, vyhradili jsme si čas také na dopravní výchovu, konkrétně jak se má správně v silničním provozu chovat chodec. V příštím týdnu se zaměříme také na pravidla, která by měl znát každý správný cyklista.In class 5 this week, we talked about jobs and work. We discussed how some of the class would probably work in jobs that do not exist yet and how new types of jobs have emerged in the last 30-40 years. We did more PET practice, this time focusing on Reading parts 5 and 6. We continued with our poetry project. We wrote some interesting and funny limericks. We also started learning about, and writing some couplet poetry. We had our music composition class and created some more wonderful music on GarageBand. On Friday, we thoroughly enjoyed a wonderful theatre performance! (LR)
This week we finished up our March Madness University project. The students worked in groups to create some beautiful posters to advertise different Universities around the USA and try to entice students to enroll in the school. We learned a lot about what each University has to offer academically, athletically, culturally, historically and geographically. The March Madness basketball tournament acted as a backdrop for the children to have a bit of added excitement and cheer their teams on through the tournament as they learned about the school. Some students’ teams were knocked out early in the tournament and same made it to the bitter end. Congratulations to Magda’s Kansas Jayhawks who defeated Sofie’s North Carolina Tar Heels in the final match. It was a fun project and I think the students really enjoyed learning lots about some new schools.

Sports Morning:
Although the weather was not favourable to us and we could not go outside, we still had a lot of fun doing some sporting activities in the hall. Classes 1 and 2 ran their legs off and even some of their arms doing lots of relay racing. They tried quite a few different types of race, there was running, right leg hopping, left leg hopping, bear crawls and crab crawls. There were plenty of tired legs and arms after all that, but also lots of satisfied and happy faces! In classes 3, 4 and 5, we played an adapted version of Ultimate Frisbee using a volleyball, Ultimate Volleyball if you will! After a hearty warm up, the rules were explained and soon the classes were running about, throwing and catching the ball and looking to get it to the end zone to scores points. We were delighted at how quickly the students picked up the rules and strategies of the game and each of the classes produced very enjoyable matches to watch!

Milí rodiče, příští týden máme zkrácený, protože nás čekají Velikonoce. Věříme, že i ve třech dnech zažijeme spoustu dobrodružství a velikonočně se naladíme.

Venku na nás číhá jaro, tak se jím nechte přepadnout a užijte si krásný víkend a blížící se dny volna.


Vaše základka