Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče a přátelé školy,

v posledním dubnovém týdnu se k nám konečně začalo hlásit i jarní počasí, a tak se smích a pištění ozývá ze všech koutů areálu školy. V pondělí jsme se na společném ranním setkání zabývali Dnem Země. Matička Země nám vyprávěla o tom, co ji těší a co ji trápí. Ověřili jsme si své vědomosti o naší planetě a přislíbili jsme jí naši pomoc. Ve všech třídách je živo i odpoledne, protože začaly trojlístkové konzultace, na kterých se děti mohou pochlubit rodičům svými úspěchy. Jak víte, mottem hodnocení žáků ZŠ Open Gate je: „Každý tón zní dokonale.“ A to, co se linulo během odpolední z jednotlivých tříd, byla krásná symfonie.

Dnes jsme už definitivně vyhnali zimu slavností pálení čarodějnic. Čekají nás dva měsíce do konce školního roku a my už se moc těšíme na dobrodružství, která zažijeme.

Co se dělo v jednotlivých třídách? O tom se můžete dočíst na následujících řádcích.

1. třída
Tento týden jsme zahájili společným assembly na téma Den Země. Líbilo se nám, jak si s námi Země povídala. Také jsme zahájili trojlístkové konzultace. V úterý nás opět navštívil s Bárou z poradenského centra Emušák Ferda se svými mouchami. Tentokrát měly hlavní slovo mouchy ODVAHA, STRACH a ZVĚDAVOST. Děti si vzpomínaly na to, co se bály dělat, když byly menší, ale dnes už na to mají dost odvahy. Zbytek týdne se u prvňáků nesl v duchu čarodějnic. O čarodějnicích jsme si četli, povídali, malovali jsme je a dokonce jednu vyrobili. Týden jsme zakončili opékáním buřtů a pálením čarodějnice.

This week Class 1 celebrated witches and the arrival of spring! We talked about how a clock works and even made our own. We continued learning our English letter sounds and finished another unit in our Incredible English book. We also started our parent teacher meetings and have been sharing all the good work we have done this semester in our portfolios!

2. třída
Ve druhé třídě jsme se tento týden pustili do spodoby hlásek a lva už snad nikdy nenaštveme tím, že ho napíšeme s f na konci. Zopakovali jsme si druhy vět, slovesa i podstatná jména. V matematice jsme několikrát měřili a pak rýsovali. Jde nám to čím dál tím lépe. Ve středu k nám také přišel do třídy s Bárou z poradenského centra  Emušák Ferda se svými mouchami. Tentokrát měly hlavní slovo mouchy Odvaha, Strach a Zvědavost. Vyprávěly jsme si s dětmi o tom, jak jsou odvážní naši rodiče. Ve volitelném předmětu jsme společně s prvňáky vyrobili čarodějnici a v pátek jsme si užili její pálení.
Duben je tedy úspěšně za námi.

This week Class 2 started off the week at our Earth Day assembly. We talked to Mother Earth and learned some interesting new facts. In PV class we made our very own laval lamps and learned all about liquid density. To close out the week we celebrated the arrival of spring with a “witch burning” around the firepit.

3. třída
Je jaro a všude kvetou květiny a stromy! Třeťáci vyrazili na průzkum do blízkého okolí a vyzkoušeli si teorii v praxi. Pestík, stonek, blizna, kdopak se v tom vyzná? My na tom rozhodně pracujeme. Velikonoční řeřicha nám nevyrostla podle našich představ, ale my si nezoufáme. Neztrácíme víru v naše pěstitelské schopnosti a do truhlíků na školním dvoře jsme zaseli ředkvičky, rukolu a slunečnici. Budeme se o ně starat jako o vlastní a snad se dočkáme úrody. Mezi procvičováním vyjmenovaných slov a rýsováním trojúhelníků jsme si odskočili do knihovny a v regálech s odbornou literaturou jsme hledali témata, která se letos objeví v naší závěrečné oborové práci. Vyhledáváme a třídíme informace o přírodě živé i neživé. V tomto týdnu jsme si užívali naplno sluníčka a pohybu na čerstvém vzduchu. Se Sašenkou jsme hráli fotbal, zdolávali prolézačky a běhali jako diví. Energie mají třeťáci na rozdávání a je s nimi obrovská zábava. V pátek si Bára z poradenského centra povídala se třeťáky o tom, jak být nablízku svým pocitům a jak se v nich vyznat. Pomocí meditace mindfulness se cvičili v prohlubování pozornosti a koncentrace. Konzultace, které v pondělí začaly, si užíváme, protože o pochvaly v naší třídě nouze není.
Prima jaro přejí Saša, Sašenka a třeťáci.

This week Class 3 got into a bit of everything. On Monday they worked hard reviewing for their Incredible English Grammar Test. They followed that up by being creative, working on their town maps, using vocabulary words from their books. Wednesday they wrapped up the Spring Cleaning Challenge by telling the class everything they did to help out. But it wasn't so easy to tell, as they acted their tasks our without words, leaving the class to guess. I hope their cleaning skills were as great as their acting skills! And on Friday the kids put their knowledge to the test, finishing their Grammar Test. Sure the scores will show how hard they've been working. Stay tuned next week for the results!

4. třída
Čtvrťáci se v tomto týdnu zaměřili na opakování v matematice i českém jazyce. V pondělí jsme vyplnili svá sebehodnocení, abychom na trojlístkových konzultacích mohli zhodnotit další čtvrtletí, které jsme již strávili ve škole. Z toho totiž máme upřímnou radost. I my jsme si připomněli, že se k naší planetě musíme chovat pěkně, aby byla i nadále krásně modrá. Pokračujeme v přípravě svých oborových prezentací, pečlivě jsme vybrali témata a jisté je, že i letos budou velmi zajímavá. Ve čtvrtek si s námi Bára z poradenského centra povídala o emocích a o tom, jak jim věnovat pozornost. Společně jsme si zkusili být přítomní tady a teď pomocí cvičení mindfulness.
Čtvrťáci, Marie, Andrejka a Martin. J

In class 4 this week, we continued working on our poetry project, writing couplet poems based on things that we like. We learnt about assonance (the cat sat on the black mat, just like that) and alliteration (we went wandering westwards without water), two very interesting language techniques that bring poems to life. We had our last PET class of the school year as we finished off Reading Part 6, and of course phonics. This week it was CH, SH and PH. We heard more presentations about how to explain different technology to people who had never seen it before as well. Some fantastic and very creative descriptions of modern technology! (LR)

5. třída
Po náročném týdnu spojeném s přijímacím řízením si páťáci užívali volnějšího režimu. V českém jazyce jsme se společně učili pravidla psaní přímé řeči a v matematice jsme se věnovali Vennovým diagramům. Ve vlastivědě jsme si povídali o evropské unii a jejím fungování, neboť 1. května roku 2004 jsme se stali jejími členy. Teď už víme, kolik má Evropská Unie členů, jaká je její vlajka, hymna, heslo i jaké výhody plynou z hospodářské spolupráce mezi členskými státy. V pátek jsme si uspořádali tematický den s krycím názvem Čarodějnice. Přejeme všem krásnou Filipojakubskou noc! 

Class 5 had a more relaxed week this week now that the high school entrance exams are over. We still did some good work, practicing for the PET listening, and learning about polygons (shapes of different sizes) on Monday. On Wednesday it was time for another spelling test after a break for a few weeks, and we picked up working on our Statistics and Probability project. And for the first time this spring, we got outside with the softball bat and ball, stretched our legs and had some great games, full of big hitters, crafty catchers and plenty of runs! On Thursday, we continued with our GarageBand project and after working on more relaxing music last week, this week we focused on creating some lively, upbeat music, and as always some great sounds and tunes were made! (LR)

Lomikare, Lomikare! Do roka a do dne! A hyn se hukáže! Páťáci mají za sebou první velkou zkoušku, dali do toho to nejlepší a nejvíc z každého z nich. A protože umět zabrat, když je to potřeba, a umět vydechnout, když je to potřeba, je velká zkušenost, tak tento týden je jejich! Ať žije král, ať žijí páťáci! Ať žije enrichment a Marie s Petrou!!! Snaha je nutnou, nikoli postačující podmínkou úspěchu.

Vaše základní škola