Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče a přátelé školy,

příští týden nás kromě oborových prezentací čeká oslava Dne dětí. Jak říká wikipedie, dítě je člověk v prvním období svého života. Období dětství není obecně časově ohraničeno.
V některých kontextech se za počátek dětství považuje narození a konec dětství je ztotožňován s dosažením dospělosti. Někteří dospělí se dokáží na svět dívat dětskýma očima, oproti tomu se některé děti chovají jako dospělí a tak je nastolena na světě toliko potřebná rovnováha.

Ve čtvrtek se po týdnech tréninku utkala čtvrtá a pátá třída v tradičním softbalovém zápase. Poprvé se konal v roce 2018 a stal se vrcholem sportovního kalendáře. Dokonce i televize usilovala o získání práv na vysílání tohoto zápasu! Byl to napínavý zápas a oba týmy si vedly velmi dobře. Nakonec páťáci zvítězili 23:3, ale obě třídy opravdu předvedly famózní sportovní výkony.

A jaké zápasy se odehrávaly v jednotlivých třídách? Pojďme opět pootevřít dveře do jednotlivých tříd:

1. třída
V tomto týdnu se prvňáci věnovali hlavně práci na svých oborových prezentacích. Psali jsme poslední informace, kreslili obrázky a hlavně nacvičovali ústní prezentace. Umíme číst čas i na hodinách. Trénujeme hlavně čtvrt, půl, tři čtvrtě a celá. V úterý si s námi  a s Emušákem Ferdou Bára z poradenského centra povídala o tom, jaké to je, když se potkají mouchy ZRADA, PŘÁTELSTVÍ a OSAMOCENÍ. Příští týden začínáme s prezentacemi! Už se těšíme, co se od svých spolužáků dozvíme.
This week Class one worked hard on their end of year presentations. They have researched, practiced and are ready to begin presenting their topics next week! Class 1 also finished one of their last itsy bitsy letter books and are all pros in their short vowel sounds. On Thursday Class 1 completed their first big English test! They all did a great job and showed off all their English knowledge. Well done Class 1.

2. třída
V tomto týdnu jsme dostali opravdu zabrat. Napsali jsme závěrečné práce z matematiky i češtiny a máme velkou radost z toho, jak se nám povedly. Ve středu za námi přišel na oázu s Bárou z poradenského centra i Emušák Ferda - tentokrát s mouchami LÁSKA, RADOST a ŽÁRLIVOST. Jsou to mouchy, které se potkávají velmi často. Ve středu odpoledne jsme opět pracovali na našich prezentacích. Také jsme si vyzkoušeli, jak máme mluvit před diváky. Ve čtvrtek jsme se odměnili výletem do Vodního domu, kde se nám to líbilo tolik, že jsme vůbec nechtěli domů.
Vaši druháci
This week Class 2 has been working hard on their end of year presentations and are ready to begin presenting next week! Class 2 also enjoyed creating Lego marble mazes during their PV class. They were extremely creative and everyone had a great time challenging their classmates! Class 2 also visited the Water House this week and learned all about the water cycle.

3. třída
S třeťáky máme za sebou další oblast živé přírody, kterou jsme společně prozkoumali. Známe stromy listnaté, keře i jehličnany – rozlišujeme jejich listy i plody. Všichni pilně shromažďují materiál a informace ke své závěrečné práci, která bude o přírodě živé i neživé. Ve středu jsme vyrazili na výlet vlakem do hlavního města. V Praze jsme navštívili Národní muzeum a společně jsme žasli nad zázraky evoluce. Navzdory deštivému počasí jsme si užili i dětské hřiště, občerstvení, nějaké ty památky i nákupy dárečků pro své blízké. Ve čtvrtek jsme se vrátili do lavic a upevňovali dovednosti z matematiky, českého jazyka a geometrie. Rýsování čtyřúhelníků je pro některé třeťáky velkou výzvou! V pátek za námi so třídy přišel s Bárou z poradenského centra i Emušák Ferda se svými mouchami. Tentokrát přišel s mouchou LÁSKA. Povídali jsme si o tom, kolik lidí se nám může vejít do srdce, koho máme rádi a jestli máme v srdci dost místa pro všechny. 
Přejeme krásný víkend a těšíme se na další týden v OG. Saša, Sašenka a třeťáci.
On Wednesday our Class 3 students had a special adventure into the big, historic city of Prague from our humble Babice home. What was supposed to be walking tour of beautiful castles and ancient squares quickly went awry when Mother Nature had other plans- calling in the clouds, full of precipitation, letting loose a downpour of rain as we planned our day. Luckily another, more weather proof itinerary was swiftly forged. The rain let up for a brief period, allowing us to hit the playground near the main train station in Prague before venturing to Wenceslas Square. At the top of the square we entered the historic and recently renovated National Museum to check out their stunning Evolution exhibit. We saw all sorts of animal life, dating back to our earliest ancestors, and watched them morph into what eventually became us- the homo sapian.   It was a really cool exhibit and I really think the kids enjoyed it. There is plenty more to go back and learn, so maybe the students will be begging their families to take them back on the weekends to keep building their knowledge of how we have become what we are.
Class three started the week learning about the importance of water conservation, and the different ways we can all contribute in saving precious drinking water every day. We reviewed phonics on Thursday and started identifying and learning about brass instruments in music class.

4. třída
I se čtvrťáky jsme po celý týden pracovali na oborových prezentacích. Na ranní oáze jsme se vrátili k tématu kyberšikany a četli si příběhy, které se skutečně stály. Ve středu jsme měli první prezentační vlaštovku. Nutno poznamenat, že laťka je nastavena vysoko. Ve čtvrtek si i s námi povídala Bára z poradenského centra o našich emocích a vzorech. Ve čtvrtek jsme si moc užili softbalový zápas a jsme na sebe právem pyšní, hráli jsme skvěle. V pátek nás čekal samostatný test z českého jazyka a pak už zasloužený víkend.
V pondělí nás čeká výlet, tak se na něj těšíme!
Vaši čtvrťáci, Marie, Andrejka a Martin. J
Class four continues to learn about how colors affect our daily decisions and moods. We tested our advertising I.Q. and are getting ready to create our personal logos. We started unit seven in Incredible English and continue to work on our end of year presentations.
In class 4 this week, we learnt about using some and any to talk about uncountable nouns. We also learnt some new vocabulary and practiced some old vocabulary about being on a farm. So if you have SOME questions about ANY fruit or vegetable on a farm, we are definitely the class to ask! (LR)

Class 4 Vs Class 5 – Softball Game
On Thursday, after weeks of practice, class 4 squared up against class 5 for their annual softball game. First started in 2018, it has become a highlight of the early summer sporting calendar. Apparently, even O2 TV were looking to get the rights to show the game! It was a fiercely but fairly contested game and both teams did very well. Unfortunately for class 4, class 5 played very well in the first inning, racking up 15 runs. But in the next 3 innings, class 4 played with a lot more confidence and although they didn’t score many runs, they limited class 5 to scoring only a few more runs and showed great promise in doing so. Class 5 were on the end of a similar defeat when they were in class 4, so this year, they were hungry for victory and it showed. In the end, it was 23-3 to class 5, but an thoroughly enjoyable game by two great sporting classes! (LR)

5. třída
V pondělí se s námi Bára z poradenského centra zamýšlela nad povídkou „Tři stromy“. Povídali jsme si o tom, jak je důležité hledat pro sebe zdroje energie, aby nám po cestě nedošly síly. V týdnu jsme si s páťáky napsali pololetní testíky z českého jazyka a matematiky, abychom se v následujících týdnech mohli soustředit už jen na oborové prezentace. Kromě toho jsme si společně připomněli 80. výročí atentátu na Reinharda Heydricha a povídali si, jak celá akce proběhla, jaké důsledky měl tento hrdinský čin na občany tehdejšího Protektorátu a jaké byly osudy jednotlivých aktérů. Ve zbytku týdne jsme pak začali nacvičovat divadlo, kterým se rozloučíme se základní školou. Tentokrát to bude představení z dob Divokého západu, ale více prozrazovat nebudeme. Vrhli jsme se i na výrobu rekvizit, ve které budeme pokračovat i v následujícím týdnu. Hlavní událost jsme ale naplánovali na páteční dopoledne, kdy jsme vyrazili na cyklovýlet do Jevan a přilehlých Voděradských bučin.
Sportu zdar, cyklistice zvláště!
In class 5 this week, we had our last ever primary school spelling test! Of course, we all did very well! We also did some improv comedy to relax on Wednesday, after the big part of the week… On Tuesday, we did the PET exam. It will be a couple of months before we get the results but we are sure after all the hard work we put in, not just this year, but in the last five year, that we did really well! (LR)

Milí rodiče,
jak napsal Antoine de Saint – Exupéry: „Všichni dospělí byli dětmi, ale málokdo si na to pamatuje.“ Přejeme Vám všem, abyste na svá dětství rádi vzpomínali a společně s námi vytvářeli krásné vzpomínky na toto období Vašim – našim dětem!

Krásný víkend Vám přeje