Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče a přátelé školy,

tento týden je ve znamení různorodých témat – začaly nám oborové prezentace. Ze všech tříd zní potlesk a chodby základní školy postupně zaplňují kartony různých barev a velikostí, kde si můžete přečíst zajímavé informace z rozličných oblastí. Mimo jiné máme po dvou letech možnost se za tímto účelem potkat s Vámi – rodiči a zažívat společně s Vámi úspěchy všech dětí.

I příští týden nebude o vzájemná setkání nouze. Kromě pokračujících prezentací Vás srdečně zveme na setkání, které se bude konat ve čtvrtek 9. června v 8,30 hodin v divadle školy, kde Vám představíme strukturu základní školy pro příští školní rok. Informace obdržíte zároveň e-mailem. Další příležitostí je tradiční festival BlueVan, který se bude konat také ve čtvrtek 9. června od 15:30. Tato událost je vždy po okraj naplněna kulturními zážitky, které přinesou vystoupení jednotlivých žáků z celé školy. I tentokrát budou doplněny spoustou zajímavých aktivit. Program doplní i několik dobročinných sbírek a široký výběr občerstvení v přilehlých stáncích.

Pojďme opět nahlédnout do jednotlivých tříd:

1. třída
Tento týden prvňáci poprvé prezentovali pro svoje spolužáky. A byli velmi úspěšní. Mluvili většinou o svých koníčcích. Dozvěděli jsme se o lyžování, golfu, orlech, myslivosti a vlacích. Prvňáci vyrobili krásné přehledné plakáty s podstatnými informacemi a barevnými obrázky. Všichni mluvili zpaměti, srozumitelně a souvisle, a to i v angličtině. Skvělá práce! V úterý si s námi Bára z poradenského centra povídala s Emušákem Ferdou o tom, jaké to je, když se potkají mouchy SMUTEK a VINA.  Ve středu jsme si užili zábavný Den dětí. Na pěti stanovištích jsme si zahráli různé hry a odpoledne prošli bojovku v lese.
Za tým první třídy Bára Beharová
What a sunny week we have had in Class 1! We started off our presentations with a bang! We learned all about skiing, eagles, gamekeeping, golf and trains. Our presenters did an amazing job and I can’t wait to hear what our next presenters will talk about. We also celebrated children’s day with some fun outdoor activities and an icy treat. What a wonderful week we had!

2. třída
V pondělí si s námi Bára z poradenského centra povídala o tom, co je to intimita a jak si jí chránit. Nemohli jsme se ale dočkat středy. Byl totiž Den Dětí. Užili jsme si velikou spoustu legrace. Vyzkoušeli jsme si kroket, pétanque, překážkovou dráhu, zahráli jsme si na skřítky i obry a plavili jsme se přes rozbouřené hřiště. Po celém dopoledni jsme doplnili energii výtečným obědem a odpoledne jsme vyrazili na tajemnou výpravu do lesa. Zbytek týdne nám vyplnily závěrečné prezentace. V pátek nás čekalo tentokrát hodně netradiční tvoření se zeleninou. Jednalo se o preventivní program Zdravá pětka, který je zaměřený na zdravý životní styl a zdravé stravování.   
Už se těšíme na další týden.
Vaši druháci.
This week Class 2 also began their end of year presentations. We learned some amazing animal facts! Did you know bees do a special dance to communicate to their hive? Or that axolotl’s come from Mexico? Or that turtles eat rocks to gain certain minerals? Or that lions are the only cats that live in groups? We learned all this and more from our amazing presenters. They all did a wonderful job sharing information about their chosen animals. We also celebrated children’s day with some fun and games under the sun. We had a busy week, and we are all looking forward to what next week will bring.

3. třída
Jdeme do finále! V pondělí jsme ještě pracovali na „řečnických dovednostech“, ale v úterý už jsme se pustili do prezentování naostro! Odvážná Laura nám přiblížila život v lese a určitě potěšila nejen nás, ale také svého pradědečka, který se celý život věnoval myslivosti. Vojta se se třeťáky vydal do nekonečného prostoru a představil nám vesmír. Třetí prezentující v tomto týdnu bylo Daška a ta se s námi ponořila na dno moří a oceánů objevovat mořské hvězdice. Všichni tři si vedli skvěle a prokázali, že jejich dovednosti a vědomosti jsou na vysoké úrovni. Ve středu jsme si užili krásného počasí, sportovali jsme pro radost a oslavili s úsměvem na tváři Den dětí. Těšíme se na další zajímavá témata a všem spolužákům držíme palce. V pátek se uskutečnil i u nás ve třetí třídě v rámci preventivních aktivit program Zdravá pětka.
Saša, Sašenka a třeťáci.
It was wonderful witnessing all of the joy and fun experienced by Class 3 on Children’s Day. They had a great morning outside in beautiful weather playing games that focused on physical, mental and strategical skills. They played petanque, did relay races, defeated wizards, goblins and giants, played croquet and competed in boat races. I saw first-hand their struggles and strife sailing on the open sea. The children worked in teams trying to sail their “boats” across the “sea”. They had to work together to take two big mats across the football field, standing on one while passing the other one over or around their heads to continue their journey back towards dry land. It was a difficult task, and some groups did wonderfully, while others may still be lost out at sea. But it was a lot of fun for all and the kids really seemed to enjoy working and struggling together. It was a successful children’s day all around!
Class 3 got acquainted with the percussion and brass family in music class. We are able to match instruments to their respective families and recognize their sounds. Later in the week, we enjoyed a fun game of charades. We honed our miming skills and had fun guessing the right answers.

4. třída
Akční týden proběhl i u nás. V pondělí jsme se vydali na dlouho očekávanou výpravu do Prahy. Zkoumali jsme zákoutí barrandovských teras a navštívili místní mini – zoo. Opekli jsme si k obědu buřta a dozvěděli se spoustu zajímavých informací o místních rostlinách a zvířatech. I my jsme si moc užili naši středeční oslavu dne dětí. Do všech aktivit jsme šli naplno a musíme říct, že jsme byli opravdu unavení. Ve čtvrtek s námi Bára z poradenského centra přemýšlela při četbě příběhu z knihy Tomáše Špidlíka nad důležitostí lítosti v našem životě. I u nás proběhly další prezentace – přenesli jsme se do hor a následně do světa umění. V pátek jsme uvítali dlouho očekávané návštěvníky z dětského domova v Potštejně.
Krásný vikend!
Vaši čtvrťáci, Marie, Andrejka a Martin. J
We looked at some of the most famous logos in the world and their hidden meanings in our only class this week. Now that we know what makes a great logo and what different colors mean, we will be creating our own logos next week.
In class 4 this week, we were very sporty. We learnt how to play football golf on Tuesday and played a few holes in the glorious sunshine. After learning and playing petanque on Wednesday, we had a fun petanque tournament on Thursday afternoon! (LR)

5. třída
Během tohoto týdne probíhal u páťáků v dopoledních hodinách týden oborových prezentací. Během něj jsme měli možnost zhlédnout zdařilé práce z nejrůznějších oborů – od kultury přes techniku až k zajímavostem ze všemožných koutů Země. Stejně jako ve všech třídách byl středeční den věnován oslavě Dne dětí a náramně jsme si jej užili. Ve zbytku týdne jsme se věnovali nácviku našeho divadelního představení s názvem Vinnetou. Už se moc těšíme, až nás uvidíte na prknech, která znamenají svět! 
Mějte se hezky, Vaši páťáci.
In class 5 this week, we were busy with presentations. But we found time to have some fun. We learnt and played football golf on Monday. We also did some improv to practise for the comedy show we will have during School in Nature. We also enjoyed a fun Children’s Day on Wednesday and all the different activities we did! (LR)

Milí rodiče,
těšíme se na setkání s Vámi a přejeme Vám krásný slunečný víkend!

Vaše základka