Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče a přátelé školy,

konec školního roku se blíží a s ním je zde několik informací, které by neměly zapadnout. Příští týden se konají kroužky naposledy. O tom, jaké kroužky bude možné navštěvovat v příštím roce, Vás bude na konci prázdnin informovat Markéta Lepičová. Již nyní je ale jisté, že naše nabídka bude opět o něco pestřejší.

Před odjezdem na prázdniny nezapomeňte nahlédnout do ztrát a nálezů. Věříme, že nejeden poklad, který je v ně vložen, nalezne svého šťastného majitele. Pokud během roku Vaše dítka opět vyrostla z jednotlivých částí uniforem a rádi byste jim dali možnost být ještě užitečnými, využijte našeho bazárku uniforem. Oblečení můžete donést ještě před prázdninami, aby si z odložených věcí mohli zájemci vybírat již při vyzvedávání uniforem nových. Děkujeme.

Po dlouhé odmlce jsme měli možnost se setkat na tradičním celoškolním festivale BlueVan. Pro některé z Vás to bylo první setkání, někteří naopak zkušeně využili příležitosti k vzájemnému setkání a odjížděli až po ukončení celé akce. Bylo moc milé Vás všechny vidět a dát prostor nezávazné konverzaci nad skvělými výkony jednotlivých žáků i skupin.

Chodby základní školy jsou zaplněné plakáty a kartony k oborovým prezentacím. Pokud najdete chvilku, určitě si je projděte. Věříme, že budete stejně jako my nadšeni různorodými tématy, jejich krásným zpracováním i zajímavostmi, které se z nich dozvíte.

Jak vnímaly celý týden jednotlivé třídy?

1. třída
Tento týden si prvňáci užili spoustu akcí. Hned v pondělí jsme si povídali o zdravé výživě, zahráli si hry, a dokonce vyrobili vlastní zeleninové špízy. V úterý si s námi Bára z poradenského centra povídala opět společně s Emušákem Ferdou o tom, jaké to je, když se potkají mouchy LÁSKA, RADOST a ŽÁRLIVOST. Poté jsme se zúčastnili krásného koncertu Tria Accord, který zorganizovali prvňáci ze ZŠ Babice. Ve středu jsme si prohlédli zvířátka, která žijí v Open Gate a dozvěděli se o nich spoustu informací. U potoka za školou jsme pozorovali, jak žijí žáby. Ve čtvrtek jsme se spolu s rodiči, učiteli i spolužáky pobavili na festivalu Blue Van. Samozřejmě jsme celý týden velkou pozornost věnovali prezentacím. Dozvěděli jsme se o žralocích, rugby, jaru, mravencích, sluneční soustavě, rybách a Ománu. Skvělá práce!

This week Class 1 listened to a variety of topics! From ants, to spring, to the solar system and sharks we learned lots of new facts during our peers’ presentations. We also learned how to describe our toys using new words like metal, fabric, plastic, and wood. It was a busy week, but it flew by. We are looking forward to hearing the last of our presentations next week.

2. třída
Na začátku uplynulého týdne jsme si užili poslední plavání. Řádili jsme v bazénu a rozloučili jsme se s Maruškou a Sašenkou. V průběhu celého týdne nás provázely naše prezentace. Dozvěděli jsme se spoustu nového o gibonech, gepardech, oslících, mravencích, velrybách, veverkách a žralocích. Ve čtvrtek jsme náročný den zakončili na festivalu Blue Van. V pátek jsme si trošku matematicky zatvořili a už se těšíme na náš poslední týden před školou v přírodě!

This week Class 2 focused on instrument families in music class. They are all pros at categorizing woodwind, brass, string and percussion instruments. We even made a class book to help us remember all of our instrument names. This week we heard many amazing facts from our peers’ presentations. We learned all about many different animals including sharks, ants, gibbons, and cheetahs!

3. třída
Třeťáci v tomto týdnu získali nepřeberné množství informací od svých spolužáků. Prezentovali jsme, pokládali si navzájem otázky a hledali na ně odpovědi. Sdělovali jsme si svoje očekávání a dávali si zpětnou vazbu. Všichni zvěromágové si vedli skvěle a jejich výkony byly obdivuhodné. Od loňského roku ušli velký kus cesty a udělali obrovský pokrok. Jsme na ně moc pyšné! V úterý si se Sašenkou užili další výtvarné tvoření a oslavili tak Mezinárodní den oceánů. Hodně jsme sportovali a hráli si, protože kdo si hraje – nezlobí! V pátek si i s námi Bára z poradenského centra povídala společně s Emušákem Ferdou o tom, jaké to je, když se potkají moucha STRACH, ŽÁRLIVOST a ZRADA.
Blíží se konec školního roku a my se radujeme z každého dne, který strávíme společně.
Saša, Sašenka a třeťáci

Last Friday Class 3 had a special program about how to eat healthily. They learned all about how to make and well-balanced meal. This week we took it a step further and talked about how to live healthily. The students discussed different things like being active, playing sports, getting enough sleep and having a positive mood. All of these things, together with eating healthily, can really make sure that we lead a healthy life. The students then wrote and drew pictures telling how they look after themselves. Many of the students are already doing some great things to look after themselves and live healthily, but we all agree that there are more things that we can be doing. We are a work in progress!
Class 3 took a break from presentations to practice their miming skills playing charades. We created funny scenarios and recreated them to our classmates using only movement and gestures. It was a real hoot.

4. třída
I u čtvrťáků byl celý týden ve znamení oborových prezentací. Prezentovali jsme ráno, prezentovali jsme v poledne a prezentovali jsme i odpoledne. J Ve čtvrtek došlo k menší změně, tam jsme prezentovali i navečer. Jako správní časodějové jsme společně s tématy putovali doslova po celém světě, křížem krážem přes sta i tisíciletí a bedlivě poslouchali jeden druhého. Všechny prezentace byly opravdu poutavé a prezentující si zaslouží obří poklonu! Čtvrťáci, jste kabrňáci! Při přípravách k prezentaci si ještě někteří nacvičili jedno, dvě i tři vystoupení na čtvrteční BlueVan. Ten jsme si opravdu moc užili! Ve čtvrtek v rámci oázy se s námi Bára z poradenského centra zamýšlela při četbě příběhu z knihy Tomáše Špidlíka nad tím, jak je v životě důležité zůstat v klidu a neztratit naději. I příští týden nás čekají dobrodružství, teď už jen přečkat ten dloooouhý víkend! :-D
Vaši čtvrťáci, Marie, Andrejka a Martin.

Class four was busy giving elaborate and fascinating presentations all week. When we found time to take a break from presenting, we worked on our last English project creating our very own logos to our unique products. We kept busy creating simple, memorable, and  color appropriate logos.

5. třída
Během uplynulého týdnu jsme společně s páťáky nacvičovali naše třídní představení z Divokého západu s názvem Vinnetou. Pilovali jsme nejenom dialogy, ale dolaďovali jsme také rekvizity, hudbu, scénografii, kostýmy a vyráběli jsme poutače k představení. Srdečně zveme všechny spolužáky, moc rádi Vás v úterý odpoledne uvidíme v divadle školy. Pokud máte rádi indiány, bandity a dobrodružství, určitě si přijdete na své. Kromě toho jsme ve středu přivítali paní lektorku s programem "Zdravá pětka". Zopakovali jsme si zásady zdravého stravování a také jsme se dozvěděli mnoho zajímavostí o složení potravin.
I my přejeme všem krásný slunečný víkend!

In class 5 this week, we continued to enjoy our last few weeks in the primary’s school. We had a few parties, well a few games of Party, the improv comedy game, where guests with unusual hobbies, jobs and super powers join a party and the unsuspecting host has to guess what their interesting characters are. We also played blind line, where the performers have to work the random and imaginative lines written by other students into the scene. There were plenty of laughs! We also played a fun game, Last Person Standing, a great vocabulary practice and very exciting too! (LR)

Milí rodiče,
jdeme do finále! Pouhých 20 dní nás dělí od předání vysvědčení a zaslouženého volna! Kromě školy v přírodě nás čeká spousta zajímavých akcí a nejedno dobrodružství. Pokud rádi sportujete, nezapomeňte, že 28. června se bude konat tradiční běh Run and Help. Můžete běžet společně s námi a seznámit se s Dášou, které bude výtěžek tohoto ročníku věnován. V souvislosti s tím připomínáme, že kasička je umístěna u Markéty Lepičové a po celý měsíc je možné do ní přispívat na konto Dáši. Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat!

Krásný víkend Vám všem přeje

Vaše základka