Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče a přátelé školy,

opět Vás moc zdravíme ze sluncem ozářené základní školy v čase, kdy se ohlížíme za druhým pololetím školního roku 2021/2022. Ve všech třídách děti napsaly pololetní práce, učitelé již připravují hodnocení, které je v ZŠ Open Gate specifické a jeho příprava, aby bylo pro vás i pro děti vypovídající a přínosné, zabere velké množství času.

Významnou událostí tohoto týdne bylo zajisté divadelní rozloučení našich páťáků. Páťáci a Stando, klobouky jsou již smeknuty a leží na zemi v prachu. Že jste showmani, to jsme věděli. Že je s vámi sT/Randa, to jsme též věděli. Ale toto??? Vaše netradiční pojetí příběhů Karla Maye z Divokého západu jen tak z hlavy nikdo nevymaže. Opravdu každý jediný z vás se ujal své role s grácií a um z vás tryskal po okolí. Jako diváci bychom si přáli, aby tento příběh nikdy neskončil. Za těch pět let jste opravdu vyrostli ve všech směrech! Obě reprízy se moc povedly! Jste vyzbrojeni a máte nabito! Přejeme vám všem hodně sil do budoucna, ať už míří vaše kroky kamkoli.

A jak si užily celý slunečný týden jednotlivé třídy?

1. třída
Tento týden prvňáci dokončili své první oborové prezentace. Všem se nad očekávání povedly. V úterý  si s námi Bára z poradenského centra povídala společně s Emušákem Ferdou o tom, jaké to je, když se potkají moucha LÁSKA a SMUTEK. Divadelní představení Vinnetou, které připravili páťáci, děti i dospělé velmi pobavilo. Do knihovny jsme vrátili všechny vypůjčené knihy. Ve čtvrtek jsme navštívili ondřejovskou hvězdárnu, kde jsme dalekohledem pozorovali Slunce. Prohlédli jsme si i největší dalekohled v České republice.

This week Class 1 reflected on all we have done this school year. We created our own memory quilts highlighting our favorite events and field trips, our progress over the year and our memories. We also continued learning about many different topics during our presentations. First class did an amazing job with all their presentations. It isn’t easy to stand in front of all your classmates and speak for 5 minutes but everyone managed beautifully! Well done Class 1!

2. třída
Týden jsme začali krásným výletem do Domova Fauny v Hrachově. Konečně jsme zde viděli všechna zvířátka, která jsme před Vánoci adoptovali. Moc se nám tam líbilo. Ve středu si s námi Bára z poradenského centra vyprávěla o tom, jaké mouchy mohou poletovat kolem našeho zlozvyku. V průběhu týdne jsme se během prezentací dozvěděli hodně o ledních medvědech, papoušcích, labradorech, tygrech, slonech, sovách a motýlech. Náš zvěřinec má tedy docela široký rozhled v živočišné říši. V úterý jsme se nasmáli na divadelním představení páťáků a ve čtvrtek jsme si ještě protáhli těla v tělocvičně. Teď už se ale těšíme jen a jen na školu v přírodě.

This week Class 2 began the week with a field trip to the animal rescue center that we supported as part of our Christmas charity project. We learned a lot about the different animals we can find in the Czech Republic and about the human impact we have on these animals. We continued the week with our presentations, and I am very impressed with all of our presenters. Everyone has done an amazing job with the English portion of their presentations, and I am very proud of all the progress everyone has made this year in their speaking. Well done Class 2.

3. třída
V pondělí jsme i my vrátili učebnice za 3. ročník do knihovny a vyslechli si předposlední prezentaci o korálech. Naladili jsme se letně - prázdninově. Počasí v tomto týdnu se také vydařilo, takže jsme opět využili venkovní učebny, sportoviště i amfiteátr. Pisatelská dílna tohoto týdne byla na téma: Co nás čeká v létě? V úterý a ve středu jsme se zaměřili na opakování a procvičování učiva z matematiky a českého jazyka, což se nám vyplatilo. Čtvrteční „srovnávačky“ třeťáci zvládli s lehkostí jim vlastní a vynaložené dřiny nelitovali. V pátek si s námi Bára z poradenského centra vyprávěla  opět i s Emušákem Ferdou o mouše Lásce a Vášni pro věc. Jak je fajn, když máme nějakého koníčka. Celý pátek jsme si opravdu užili! Osvědčení za prezentaci závěrečné oborové práce vykouzlilo úsměv na tváři všem zvěromágům. Zmrzlina už byla jen sladkou tečkou za dalším červnovým týdnem na naší základce. Krásný víkend přejí třeťáci, Saša a Sašenka.

Class 3 is looking forward to a bright summer. Today we presented our Summer 2022 Bucket Lists that we created last week. The students have lots of fun wishes and activities that are awaiting them in 2 short weeks. We also created some origami sunglasses to help us deal with our bright, sunny plans. Check out your kid's new shades when they come home today!

This week class three had fun learning the basic concepts volleyball in gym class. On Thursday, we challenged ourselves with teacher trivia and later created our own trivia to quiz our classmates.

4. třída
Od pondělí jsme pilně opakovali učivo z matematiky i českého jazyka, abychom se po týdenních prezentacích připravili na srovnávačky. Odpoledne jsme měli v rámci prevence na návštěvě paní lektorku ze zdravé pětky. Náplní jejího programu byla osvěta zdravé životosprávy a deskohraní jsme si moc užili. I my jsme se notně nasmáli při úterním představení páťáků a obdivovali herecký výkon každého jednotlivce. Ve čtvrtek jsme si napsali srovnávačky a v pátek jsme si i slavnostně rozdali certifikáty za úspěšné absolvování oborových prezentací. Teď už si balíme kufr, protože v pondělí nás čeká společná cesta na školu v přírodě – snad nebudeme „ztraceni“. J
Slunce plný víkend Vám přejí Vaši čtvrťáci.

We spent most of the week touching up our logos and preparing for logo presentations, which took place on Friday. We had our last Incredible English class on Wednesday, where we learned how plants make food. Photosynthesis is such a fun word! In extra time, we made cartoon depictions of our favorite summer fruits.

5. třída
Hned v pondělí s námi Bára z poradenského centra přemýšlela při četbě příběhu z knihy Tomáše Špidlíka nad tím, jak je v životě důležité zůstat v klidu a neztratit naději. Během pondělí a úterý pak páťáci intenzivně nacvičovali své divadelní představení z divokého západu s názvem Vinnetou. Dopolední generální zkouška proběhla na jedničku, a tak nic nebránilo tomu, aby se odpoledne do divadla vydali nejprve spolužáci a v podvečer také rodiče. Všichni herci ze sebe vydali maximum a právem sklidili ovace ve stoje. Všichni si zaslouží velkou gratulaci ke skvělým hereckým výkonům a je velká škoda, že představení bylo zároveň premiéra i derniéra. Ve zbytku týdne jsme si napsali srovnávací testíky, navštívili hvězdárnu v Ondřejově a prohlédli si celý tamější areál. Po návratu z hvězdárny se naše hvězdy vydaly na společnou party na Šibeničním vrchu v Mnichovicích. Drby z večírku celebrit se však dozvíte až v dalším pátečním dopisu.

In class 5 this week, we did a lot of practice for our improv comedy show during school in nature. It will be a very funny show! We also chose our songs for the School in Nature disco. We learnt about indie rock music too and also got outside on Thursday to do some sports. A very enjoyable week! (LR)

Milí rodiče,
příští týden se všechny třídy vydají do různých koutů naší země, aby si společně užily předposlední týden tohoto školního roku. Užijte si celý týden i Vy.

Vaše základka