Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče, milí přátelé školy, 

blíží se opět víkend a s ním za Vámi přichází další z pravidelných pátečních dopisů, které shrnují dění v aktuálním týdnu. Přestože školní rok začal teprve nedávno, každá ze tříd už má za sebou spoustu zajímavých aktivit. Jistě jste zvědaví, co dalšího se u nás na základní škole událo a co všechno Vaše ratolesti zažily, tak pojďme na to. 

Stejně jako v loňském školním roce i letos vyrazili žáci třetí, čtvrté a páté třídy na adaptační pobyt do rekreačního střediska Sobeňák, kde strávili tři skvělé dny plné her, sportovních aktivit, výletů a dobrodružství. 

Astronomický podzim, který začal právě dnes 23. září ve 3:04, už neodbytně klepal na dveře, není proto divu, že v průběhu pobytu občas výletníky překvapila nějaká ta dešťová kapka. Proměnlivé počasí sice není ideální pro turisty, o to více však přeje růstu hub, kterých byly zdejší lesy plné. Na své si tak přišli zejména vášniví houbaři a mykologové, jichž, jak se ukázalo, byla mezi dětmi celá řada. Kromě houbaření si děti také užily lesní hry a stavění domečků z přírodnin, pěší výlet do blízkého Rožmitálu pod Třemšínem, večerní deskohraní, sportovní dopoledne, únikovou hru a poslední večer nesměl chybět ani filmový klub. 

Jak je vidno, naše základní škola tedy z části osiřela, ale čilý ruch panoval i zde. Prvňáci podle hesla „Když kocour není doma, myši mají pré" využili příležitosti a uspořádali si „šmejděníčko šmejdění“, při kterém nahlédli do jednotlivých tříd a prozkoumali všechna zákoutí naší školy a společně s druháky si užívali celou základní školu jen pro sebe. Ale abychom nepředbíhali, začneme hezky postupně právě od našich benjamínků…

1. třída
„Září, září
na léto jde stáří,
zlaté slunce září
malátně a s únavou…“

Nám to ale vůbec nevadí. Máme spoustu energie na zvládnutí nových zákoutí matematických a jazykových jevů. Pokoušíme se číst obrázkové texty, tvoříme první jednoduché věty a určujeme počet slov v nich. V matematice jsme pomohli zajíčkovi v bludišti najít cestu k mrkvičce a dokážeme zapsat počet osob do tabulky. Začínáme rozeznávat základní geometrické tvary. Jelikož starší kamarádi ze školy odjeli na adapťák a nám zůstala k dispozici základka, ve středu jsme si zorganizovali nikým nerušený piknik.
Pak jsme se se Sašenkou naučili pravidla bezpečnosti, která musíme dodržovat na hodině plavání. Pátek jsme opět strávili s Dominikou z Poradenského centra a žabákem Ferdou z Emušákova. Tentokrát jsme si povídali o tom, co je a co není šikana a co máme dělat, když se k nám někdo nechová hezky. Také jsme si řekli, jak můžeme pomoci někomu jinému, když víme, že se k němu někdo opakovaně nehezky chová. Ve druhé části našeho setkání s Dominikou jsme si přečetli příběh o narozeninovém dárku a pocitu radosti.  Připomněli jsme si, že ne vždy dostaneme, co chceme, a že někdy je lepší počkat až na ten správný okamžik.
Přejeme hezký víkend
Prvňáci, Andrea a Ilonka
This week Class 1 had almost the entire school to themselves!  With 3rd-5th graders away for most of the week we had a great time exploring our school. But don’t worry we also got some learning in! We learned some new tricky vocabulary words and had a great time outsmarting our teacher in a game of magic eye.

2. třída
Druháci se tento týden pustili do abecedy. Pomocí básničky, písničky i her řadí písmenka za sebou. Všem už nám jde počítání do dvaceti přes desítku, a tak jsme připraveni se pustit i do vyšších čísel. Dokážeme určit světové strany a navzájem se navigovat po areálu školy. Jsme opravdu k bádání stvořeni a tolik nás to baví!
Vaši druháci.
This week was all about building our neighbourhood models! We learned what a bird’s eye view was and got busy designing our houses and flats. We even added busses and trams! We had a wonderful week learning about where we live and look forward to sharing our models with you very soon!

3. třída
V tomto týdnu jsme se třeťáky strávili ve škole pouze dva dny, po zbytek týdne jsme pak se čtvrťáky a páťáky pobývali v rekreačním středisku Sobeňák na Příbramsku. Během pobytu jsme si zasportovali, plnili nejrůznější úkoly a také jsme se vydali na výlety po okolí i do blízkého Rožmitálu pod Třemšínem. Nevěřili byste, kolik ve zdejších lesích roste hub. Proměnlivé počasí se srážkami jejich růstu mimořádně prospělo, a tak se nám podařilo najít spoustu druhů, které jsme využili ke studijním účelům. Mezi nalezené exempláře patřily například hřiby smrkové, hřib strakoš, kozáci, klouzky obecné i modřínové, suchohříbky a další. Společně jsme si adapťák náležitě užili, ale už se všichni těšíme domů na maminky a tatínky. Děkujeme za krásné pohledy a dopisy, všem posíláme srdečné pozdravy!
When we weren't trekking around the forest, we put our detective skills to the test against some tough escape games! Congrats to Zuzka, Ella, Daša, Eli, and Sophia for winning this year's sobenak Unicorn Trophy by solving the puzzles the fastest!

4. třída
Ani deštivé a sychravé počasí nás neodradilo od aktivit v učebnách či jiných prostorách areálu školy. Hned v pondělí jsme se se čtvrťáky pustili po stopách pravěkých lovců mamutů. Poslechli jsme si příběh o chlapci a sošce z hlíny (dozvěděli jsme se, že se jí říká Věstonická Venuše), vyzkoušeli jsme si tvořit jeskynní malby (jako podklad nám posloužil zmačkaný baličák) a listovali jsme v časopise Časostroj a hledali další inspirace z doby kamenné. Trochu jsme se zapotili při určování kategorií podstatných jmen, ale věříme, že když trochu potrénujeme, půjde nám to skvěle. V matematice jsme se pustili do složitějších slovních úloh, které jsme i vymýšleli a zkoušeli různé způsoby zápisu i výpočtu.  Poslední tři dny v tomto týdnu jsme zažili skutečná dobrodružství v brdských lesích. Do rekreačního areálu Sobeňák jsme nezavítali poprvé. Víme, že to není místo pro „slabé“ povahy a „bábovky“. To my rozhodně nejsme! Plnými doušky jsme si užívali sportování, procházek i stavění domečků v lese. Posilovali jsme týmového ducha i soutěžili. Smáli jsme se a trochu jsme se i báli, ale vše jsme zvládli na jedničku. Ustáli jsme i chladnější počasí a pár kapek deště. Jsme na sebe náležitě pyšní.
Krásný víkend přejí Eric, Saša, Sašenka a Beáta.

5. třída
I my, nositelé fialových kravat, jsme neměli o zážitky nouzi. V pondělí jsme hledali chyby v textu a musíme přiznat, že se v tomto oboru lepšíme. Veškeré početní operace máme v malíku a zapotíme se jen při řešení složitějších slovních úloh. Po mordunku (jak mu sama Petra říká) jsme se opět odreagovali při zpěvu písní. Víme, jaký je rozdíl mezi lidovou a umělou písní a umíme je i doprovodit na orffovy nástroje.
Stejně jako naši mladší kamarádi jsme se ani mi nemohli dočkat středy, kdy jsme se společně vydali na cestu na jih. Při našem příjezdu se mračna rozestoupila, a přestože během našeho pobytu se trocha vláhy na zem snesla, pobyt jsme si užili. Prošli jsme blízké i mírně vzdálené okolí Sobeňáku, ale nejvíc jsme si užili sami sebe.
(S)mějte se krásně a my už se těšíme, co nám příští (svátkem rozdělený) týden přinese!
Vaši páťáci, Marie, Beáta a Martin.

Milí rodiče, příští týden budeme mít o den kratší – ve středu je státní svátek. Od pondělí bude opět v rámci tělocviku probíhat rugby a jelikož je bazén zprovozněn, plaveckou teorii vystřídá praxe. V úterý nás na základní škole opět navštíví štáb – tentokrát budou fotit momentky z dění ve výuce. Moc prosíme, aby děti byly opět ve slavnostních uniformách – děkujeme.

Teď už Vám všem přejeme krásný vstup do posledního zářijového týdne a před ním odpočinku plný víkend.
Vaše základka