Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení a milí rodiče, přátelé naší – Vaší školy,

dnes je Mezinárodní den překladatelů, svátek slaví patron překladatelů svatý Jeroným. Cílem výuky cizích jazyků na školách je poskytnout žákům nástroj komunikace při kontaktu s lidmi z různých částí světa. Proto i u nás klademe důraz na rozvoj komunikačních dovedností a naši žáci by měli hlavně získat pozitivní vztah ke studiu cizího jazyka. Jak víte, na Vaší – naší škole se letos více zaměřujeme na kooperaci českých a anglických učitelů a na propojování učiva hlavně v rámci předmětu člověk a jeho svět. V září jsme se v jednotlivých třídách zaměřili na místo, kde žijeme. Prvňáci si důkladně prozkoumali naši školu, druháci navázali na spolupráci s místní školou, aby blíže prozkoumali okolí školy a krásy zdejšího regionu, u třeťáků bádali v oblasti přírody a jejího bohatství a čtvrťáci i páťáci se blíže seznámili s naší krásnou vlastí. V příštím měsíci se zaměříme na rozmanitosti naší přírody.

Vás už ale jistě zajímá, co se odehrálo v jednotlivých třídách, předáváme tedy slovo do jednotlivých tříd.


1. třída
Další týden nám utekl jako voda. Máme za sebou spoustu práce. V pondělí jsme si užili legraci na prvním rugby tréninku. V matematice jsme se věnovali sčítání a složili jsme si obálky z papíru na vzkazy. Neúnavně jsme se pustili do dalších grafomotorických znaků – dokreslili jsme ovečce vlnu, dotvořením kopečků zmrzliny jsme si připomněli končící léto a spirálu v lízátku jsme rytmicky dokončili pomocí básničky. Nezapomněli jsme ani na knížete Václava. Výtvarnou výchovu jsme věnovali koláži z barevného papíru. Zažili jsme i Hollywood – na základní škole se opět točila videa a my jsme v nich hráli hlavní roli. Pátek jsme opět strávili s Dominikou z Poradenského centra a žabákem Ferdou z Emušákova. Navázali jsme na naše povídání z minulého týdne, kdy jsme si četli o narozeninovém dárku, na který se muselo počkat. Povídali jsme si o tom, co znamená „něco si zasloužit“, co je zodpovědnost a jak se zodpovědně chovat. Také jsme se zkoušeli na nepříjemné věci dívat z té lepší stránky a zjistili jsme, že je nám hned líp a máme sílu do dalších dní.
Přejeme všem hezký víkend!
Prvňáci, Andrea a Ilonka
What a wonderful week Class 1 had! We started off the week with a new Incredible English Story! To bring our story to life we created mini plays with our puppets and practised I’ve got….please and thank you. We finished off the week exploring the changing season. After reading Leaf Man by Lois Ehlert, we created our own beautiful fall trees to display in our classroom.

2. třída
Tento týden si druháci užili spoustu pohybu. Poprvé v tomto školním roce jsme si zahráli rugby. Zopakovali jsme si také, co jsme se vloni naučili na plavání. Ve čtvrtek nás navštívili druháci ze školy na návsi a společně s nimi jsme ve smíšených skupinách v areálu Open Gate plnili zajímavé úkoly. Zazpívali jsme si hymnu Open Gate i další písničky a zažili jsme spoustu legrace.
Vaši druháci.
This was a big week for Class 2! This week we introduced our spelling strategy of look, copy, cover, write and check! We are feeling confident and looking forward to working with this strategy next week to help us get ready for our spelling test. We also reviewed our written number forms and had a great time playing with dice. All in all we had a great week of learning.

3. třída
Tento týden jsme se třeťáky měli jako hlavní téma svatého Václava. Z komiksů i Starých pověstí českých a moravských od spisovatelky Aleny Ježkové jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací o životě a smrti patrona české země. Kromě toho jsme navázali i na poznávání přírodnin z adaptačního kurzu a ve třídě se nám sešlo neuvěřitelné množství nejrůznějších nerostů a vzorků dřevin i bylin, za což třeťáci zaslouží velkou pochvalu. Brzy budete mít možnost prohlédnout si náš třídní atlas. Mimo jiné jsme také psali diktát na párové souhlásky a v matematice jsme řešili zapeklité pavučiny a výstaviště.
Krásný víkend vám přejí i třeťáci. 
This week we celebrated the start of Fall by making some Cozy Fall Cats! Come look at these cuties outside class 3! Later on in  the week we continued working on our Space schools by learning how to give directions in English so if youre every lost on campus,  feel free to ask a 3rd grader where to go!

4. třída
Měsíc září končí, nastupuje podzim a my společně hodnotíme práci, kterou jsme za první měsíc nového školního roku zvládli. Není toho málo! Kromě toho, že jsme si zopakovali učivo 3. ročníku, máme za sebou adaptační období, nastavení pravidel třídy, seznámení se vším, co nás ve čtvrté třídě čeká, nové učebnice, pracovní sešity, učitelé, enrichment ... S chutí jsme objevovali krásy MÍSTA, KDE ŽIJEME. Zatím jsme cestovali hlavně prstem po mapě, ale brzy nás čeká dobrodružství s Ericem v terénu. Ale pssst, to je  zatím tajné. Také hledáme průvodce českou historií, někoho, kdo by nám poutavě přiblížil naše dějiny. Čtvrťáci oslovili Českého lva – napsali mu dopis. Čekáme, jestli odpoví. Tak nám držte palce.
Krásný podzim přejí čtvrťáci, Saša, Sašenka a Beáta.
Class 4 has been learning about Josef Lada and the Region of Josef Lada (Ladův Kraj). They learned about his life and legacy. They even created a quick short story based off of one of his paintings. Maybe one day we can all visit the Land of Lada together.

5. třída
I páťáci za sebou mají měsíc ve své nové roli mazáků. Připravili jsme si kvízy pro prvňáčky a už se moc těšíme, až se s nimi potkáme a zjistíme, jak se jim ve škole daří. V matematice se soustředíme na početní operace a v českém jazyce opakujeme rozličné gramatické jevy, připravujeme se na říjnovou assembly a zvykáme si na „mordunk“ s Kobrou. J
Při té vší práci jsme stihli i oslavu narozenin a pochutnali si na výborném dezertu.
Těšíme se na další týden, Vaši páťáci, Marie, Beáta a Martin.
Class 5 have been learning how to use Concept Maps to organize their ideas for projects, papers, book reports, etc. They worked in pairs to make a Concept Map and present it to the class. There were some wonderful ideas and quite artistic and colorful maps presented.
In literature class this week, we started to learn about themes in stories! Through the Pixar short Presto, we learned the struggles of friendship!

Milí rodiče, přijměte pozvání na první kavárnu pro rodiče, která se bude konat 12. října od 17ti hodin, a to na téma „GENETICKÁ METODA ČTENÍ A COMENIA SCRIPT“. Kavárna je určena především rodičům našich prvňáčků, ale pokud byste se i Vy – rodiče starších žáků – chtěli dozvědět více o tom, jak u nás učíme číst a psát, jste srdečně vítáni. Přihlásit se můžete do pondělí 10.10. emailem na beharova@opengate.cz. Zvolíme tak vhodnou učebnu a připravíme dostatek kávy. :-)

Vaše základka