Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení a milí rodiče, přátelé naší – Vaší školy,

máme za sebou další týden, ve kterém jsme se naučili spoustu nových věcí. Během vyučování mimo jiné využíváme skupinovou práci žáků, vzájemnou pomoc při učení a často je vybízíme k vzájemnému vysvětlování probírané látky. Chceme tak žáky naučit základům kooperace a týmové práce, učíme žáky rozeznávat dobré a špatné lidské vlastnosti. Učíme je, aby vzájemně respektovali své spolužáky, ale i učitele i se všemi jejich chybami. V hodinách dbáme na to, aby se všichni žáci měli možnost zapojit a každý měl prostor k sebevyjádření, a to nejen v ranních oázách, kdy se setkáváme nad rozličnými texty a sdílíme své postřehy k nim, ale i při diskuzích o světovém dění či o společenských pravidlech. Dětský pohled na svět mne nikdy nepřestane fascinovat a otázky, které nám – dospělým – kladou, jsou pro mne každodenní výzvou. Zkuste se zeptat dětí, co si myslí o válce, počasí či co si myslí, že si o nich myslíte Vy. Věřím, že budete překvapeni, co uslyšíte. :-)

Nyní ale pojďme opět nahlédnout do jednotlivých tříd:

1. třída
Vše, co jsme si v týdnu naplánovali, jsme zvládli bez problémů. Jsme na sebe opravdu pyšní. Nejenže jsme pokořili dvě písmena naší abecedy, ale zvládli jsme se věnovat i podzimu a jeho hlavním znakům. Zjistili jsme, že podzim skýtá množství materiálů ke zpracování. Z listů jsme si vytvořili podzimní skřítky. V matematice jsme si proklestili cestu dalšími nečekanými matematickými situacemi. Dlouho očekávané plavání jsme si taky opravdu užili. Ve čtvrtek jsme měli dlouho očekávanou návštěvu – páťáky. Připravili si pro nás zábavné čtení se spoustou otázek. V pátek jsme navštívili babickou základku a zúčastnili  jsme se koncertu skupiny Trio. Již teď se těšíme na další týden, i v něm máme velké plány.
I Vendula z poradenského centra se na nás v tomto týdnu přišla podívat, zaměřila se na naši grafomotoriku a úchop tužky. Děti i rodiče musí pochválit, protože je znát, že se všichni moc snaží, aby vše bylo tak, jak má.
Přejeme všem hezký víkend,
prvňáci a Andrea.
This week Class 1 began preparing for a witchy season! We read Room on the Broom by Julia Donaldson. We used our very best detective skills to predict what would happen next in the story. We had many creative answers! We also learned a new Halloween chant in anticipation of a very spooky holiday at the end of the month . We are also becoming pros at our Alphabet game and we have made great progress in our speaking! We worked hard this week and it really shows.

2. třída
Tento týden druháci začali bádáním v lese. Hledali jsme bezobratlé živočichy a podle klíče určovali, o které se jedná. Zahráli jsme si na lýkožrouta, a přitom pochopili, že nemusí lesu vždy jen škodit. Radost nám udělalo, že jsme byli úspěšní v měsíčních testech. Týden jsme završili programem Kouzelné cestování s pohádkou O panově flétně.
I z druhé třídy k Vám míří pozdrav!
This week was all about becoming true scientists. We had our very first English Czech experiment class. Tying into our monthly theme for September we created our very own working compasses! It was a great success. We also worked hard on our spelling words and I know we are all looking forward to our spelling test next week.

3. třída
Třeťáci tento týden měli opět napilno. Poznávali stromy a už umí rozlišit mnoho zástupců jak listnatých, tak jehličnatých stromů. Také jsme se dozvídali o rozdílech mezi stromy a keři, bylinami a dřevinami, o fotosyntéze a také proč jsou stromy nezbytné pro život na Zemi. Jedna část dřevin a bylin se nám kupodivu nacházela i v učivu českého jazyka, a to kořen. Objevovali jsme nejmenší část slov a společně pak tvořili slova příbuzná. V matematice jsme zabrousili do zlomků a dělení a bezpečně poznáme řády jednotky, desítky a stovky. Mimo to jsme hráli matematickou hru s kaštany a také jsme písemně sčítali dvojciferná čísla. V pátek jsme pak vyrazili na koncert do kulturního sálu v Babicích. 
Hezký víkend od třeťáků!
This week we began our spooooooky season by learning about Halloween traditions, singing silly songs, and discussing our costumes for this Halloween. In art, we took our knowledge of mushrooms to make our very own multi-media nighttime mushrooms.

4. třída
První říjnový týden jsme se se čtvrťáky vrátili v čase do historie a zopakovali jsme si vše, co nás zaujalo na období, kterému říkáme pravěk. Vyzkoušeli jsme si vyrobit náhrdelník ze zvířecích zubů a tvořili jsme šperky a nádoby z keramické hlíny. Někteří „umělci“ se pustili i do složitějších výtvorů a po vzoru neznámého pravěkého lovce mamutů vytvořili symbol plodnosti – venuši. V úterý jsme si představili Františka z Assisi a oslavili spolu s ním Mezinárodní den zvířat. Spojili jsme příjemné s užitečným a na zvířata jsme zaměřili i psací dílnu. Vzniklo tak spousta překrásných životabásní, kterými vzdáváme holt všem zvířátkům na světě. Nezapomněli jsme ani na matematiku – počítali jsme pilně obvod a obsah rovinných útvarů a pokračovali jsme v řešení rozličných slovních úloh. Konec týdne byl pro čtvrťáky akademicky náročnější, ale myslím, že to zvládli s přehledem. Psali letošní první pidiopáčko a trochu se u toho zapotili. Ale víte jak, řídíme se heslem „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.“
Prima víkend Vám všem.
Čtvrťáci, Saša, Sašenka a Beáta.
This week we spoke about the principles of Leave No Trace hiking and why they are important to follow. We took a virtual tour to Bryce Canyon National Park in the USA to see and experience the hoodoo rock formations. The students worked in groups to make a Park Brochure to promote the park and the LNT principles.

5. třída
S páťáky jsme se kromě učiva českého jazyka a matematiky zaměřili na prvňáky. Jak jistě víte, jsme jejich patrony, a tak jsme si pro ně připravili takovou dílničku čtení s porozuměním. Jelikož byl v úterý Mezinárodní den zvířat, hlavními hrdiny našich příběhů se stala právě zvířata. Vyhledali jsme si zajímavá povídání ze života zvířat – ať už bajky, pohádky či krátké příběhy, a k nim si připravili na míru šité pracovní listy pro naše malé svěřence. Byli jsme velmi mile překvapení, jak dokáží prvňáčci vystihnout hlavní myšlenku, napjatě poslouchat a odpovědět na všechny naše zvídavé otázky. Vendula z poradenského centra se zúčastnila naší ranní oázy a sledovala, jak reagujeme, kde potřebujeme povzbudit a kde ne. Těšíme se, až se poznáme blíže.
Na společnou assembly, která bude příští týden v naší režii, jsme připraveni a už nyní se moc těšíme, až Vám představíme, co vše jsme zjistili o naší krásné zemi.
Vaši páťáci, Marie, Beáta a Martin. :-)
We spoke about the Czech National Identity and what it means to be Czech. We plan to present a bit about this topic at next week's assembly. We also learned about the responsibilities of a good citizen. We hope that we can take these responsibilities to heart and become well-rounded citizens of the Czech Republic and the World.
In literature, we put our literary knowledge to the test as we dissected the short film Bao into the separate literary categories. In Art we worked together to brainstorm our winning Halloween door idea!

Milí rodiče, ve středu byl Mezinárodní den úsměvu, a tak přejeme Vám i Vašim – našim dětem, ať máte vždy důvod k úsměvu a radosti a ať se na Vás každý den usměje byť jen jediný člověk – a to vy! J Zároveň byl tento den významným dnem i pro všechny učitele. 5. října je totiž Mezinárodní den učitelů, a tak mi dovolte všem mým kolegyním a kolegům popřát, aby každý den vstávali a usínali s úsměvem, zažívali společně s dětmi radost z učení a objevů a aby je jejich práce bavila a byli i nadále tak skvělými průvodci Vašich – našich dětí! Děkuji.

Za tým základní školy

Marie Zicháčková