Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení a milí rodiče, přátelé naší – Vaší školy,

tento týden začaly v první a druhé třídě probíhat trojlístkové konzultace neboli tripartity. Jedná se o netradiční třídní schůzky, které se konají za účasti žáka. Proč? S postupným zaváděním formativního hodnocení (a učení) do škol, s odklonem od učení se velkého objemu učiva – a příklonu k rozvoji kompetencí, se začala předávat zodpovědnost za učení na děti. Dítě je ten, kdo je zodpovědný za to, co se ve škole naučí a kolik si toho odnese. A tripartity mají v této zodpovědnosti pomoci. Setkání, při němž je hlavním bodem dítě, které je zároveň přítomné, oceňují nejen učitelé a rodiče, ale hlavně děti. Cítí se více vnímány a mají vyhrazený prostor jen pro sebe. Pro nás, učitele, je často zajímavé slyšet, na co jsou žáci pyšní, co se jim daří či na čem mají potřebu pracovat. Nevím, zda je to jen můj pocit, ale rodiče jsou často z těchto setkání nervóznější než děti. O to radostnější je po schůzce sledovat, jak pyšně v doprovodu svých dětí školu opouští.

Na čtvrteční assembly v divadle školy jsme si povídali o České republice, státních svátcích, českých tradicích a zajímavostech z české historie. Na závěr si páťáci připravili scénku o sv. Václavovi – jak by se mohl jeho život odehrát v dnešní době. Na svá vystoupení se chystali poctivě a opravdu sami. Všichni si zaslouží velikou pochvalu!

Co se odehrálo v tomto podzimním týdnu v jednotlivých třídách? Pojďme nahlédnout:

1. třída
Tento týden byl ve znamení podzimní procházky na téma skřítek a zvířátka.
Využili jsme krásný podzimní den a vydali jsme se na průzkum babického lesoparku. Průvodcem nám byla paní Edita z říčanského muzea, která nám připravila zajímavé povídání o podzimu. Také jsme navštívili knihovnu a vypůjčili jsme si další knížky. Čekalo nás rugby, plavaní, matematika, čtení …no prostě všechno možné… A týden nám opět uběhl jako voda.
Dnes nás opět navštívila Dominika z Poradenského centra s emušákem Ferdou. Poslechli jsme si příběh o rozbitém překvapení a o tom, jak je důležité mít nápad a umět vyřešit i nečekanou situaci. Popovídali si o pocitu smutku, který někdy zažije každý z nás, ale víme, že netrvá věčně a že zas přijde radost a bude dobře. V tomto týdnu jsme opět přivítali Vendulu z Poradenského centra, která konzultovala s Andrejkou náš pokrok nejen v úchopu a technice psaní, ale i v zapojení do hodin a celkovém zvládání školní docházky. To se stále zlepšuje! Občas nám pomohla s knoflíkem nebo svačinovým boxem. Děkujeme. J
Přejeme hezký víkend
Prvňáci, Andrea, Clara a Ilonka
This week Class 1 began their first parent teacher consultations. We talked all about self-evaluation and looked back on our work so far. We are all very proud to show our parents our accomplishments so far. This week we also talked all about Halloween and learned the parts of our face. It was a busy week, but we had a lot of fun in our learning.

2. třída
Tento týden jsme věnovali hodně energie přípravě na trojlístkové konzultace. Třídili jsme portfolia a hodnotili svou dosavadní práci, což jsme hrdě prezentovali našim rodičům. V oázách jsme se věnovali svým emocím, zejména strachu. Vendula z Poradenského centra s námi na základě konzultací s Bárou a vlastního pozorování prováděla průzkum našich dovedností a také vedla individuální hodiny speciálně pedagogické péče.
Příští týden nás čeká výlet do ZOO a my už se nemůžeme dočkat, co se ze světa zvířat dozvíme nového!
Vaši druháci.
This week Class 2 completed their first spelling test. We are all very proud of our results! We did a great job and are very excited for our next one. We also took some time this week to plan our spooky Halloween door for the school wide Halloween Door Contest. We worked in pairs and presented our ideas. We took a vote and selected our winning design. We can’t wait to get started next week.

3. třída
Jak si tento týden vedla Hvězdná pěchota ze 3. A? Společně jsme se vrhli na prosvištění písemného sčítání dvojciferných čísel, a to dokonce i s přechodem přes desítku. Nezapomněli jsme ani na trénink malé násobilky. V českém jazyce jsme poznávali stavbu slov a určovali jejich části – kořen, přeponu a příponovou část. V literatuře jsme si zahráli na básníky a vymýšleli jsme životabáseň na téma „Země“ a zapisovali ji do čtenářského deníku. V závěru týdne jsme si pro zpestření vyzkoušeli několik zajímavých pokusů s vodou. V prvouce jsme také navázali na MO Assembly a na stránce www.mujstat.cz jsme se dozvídali zajímavosti o českých státních symbolech. U nás se Vendula z Poradenského centra zaměřila na konzultace s Martinem a Standou, jejich podporu a metodické vedení. A také u nás vedla individuální hodiny speciálně pedagogické péče.
Přejeme všem hezký víkend!
Vaše hvězdná pěchota a Standa

Země

Jsem barevná a čistá
Chci se dozvědět, jestli jsou lidé hodní
Slyším muziku a smích
Vidím lidi a zvířata
Toužím, aby skončily války
Jsem barevná a čistá

Tvářím se, že jsem velká
Prožívám smutek i radost
Dotýkám se hvězd
Dělám si starosti, kdy umřu Pláču nad týráním
Jsem barevná a čistá

Dobře rozumím, že se lidé někdy naštvou
Tvrdím, že umřu za pět bilionů let
Sním o tom, že budou všichni zdraví
Snažím se, aby byli lidé šťastní
Doufám, že lidi a zvířata budou žít co nejdéle 
Jsem barevná a čistá

 

This week we learned more about question words in English. We worked together to identify how the words "who, what, when, and where" were used in English. Later in the week we worked on the "when?" by learning how to tell time in English!

4. třída
Říjen je v plném proudu a my se se čtvrťáky začínáme připravovat na svátek, který sice nemá kořeny u nás, ale každoročně se na něj všichni moc těší. Ano, za pár dní bude Halloween! Vyrábíme a tvoříme a už z toho vidíme černo-oranžově, ale tak to má být! V tomto týdnu jsme se v českém jazyce a matematice zaměřili na učivo 3. třídy, které nám dělá největší problémy. Společně jsme rozebrali jednotlivé úlohy v měsíčním pidiopáčku a ukázali si, jak na to. V dílně čtení jsme hrdinům našich rozečtených knih navrhli tričko na míru. Někteří čtvrťáci mě překvapili tím, jak toho svého hrdinu dobře znají! I ve čtení spousta z nich udělala veliký pokrok a já jsem ráda, že čtou často a s chutí. Třešničkou na dortu byl v tomto týdnu výlet po stopách kocoura Mikeše a MOA, kde excelovali naši páťáci. Jsem zvědavá, jak se s assembly popereme my, až na nás přijde řada. I s námi trávila čas Vendula z Poradenského centra, zatím se seznamujeme a pracujeme na individuálních hodinách.
Saša, Sašenka, Beáta a naši svěřenci – čtvrťáci
We had a wonderful trip hiking through Ladův Kraj on Wednesday, exploring the storybook world of Josef Lada. We followed the steps of Mikeš the cat on his journeys throughout the region. We even stopped by the Josef Lada Museum in Hrusice to learn lots of interesting things about the writer and painter’s life. The Class 4 hikers were real warriors, pushing through nearly 10km at a blistering pace to make it back for our 2pm bus. It was hard work, but I think it was worth it for our beautiful day in nature, learning lots about such an important figure in Czech history.

5. třída
Slyšeli jste ve čtvrtek tu ránu? Neslyšeli? Tak to se divíme! Spadl nám totiž z beder obrovský kámen. Měli jsme na starosti assembly pro celou školu. V průběhu týdne jsme ji chystali a zjistili jsme spoustu zajímavostí, a to nejen o naší krásné zemi. V mezidobí jsme se samozřejmě i (m)učili. Hráli jsme také rozličné češtinářské hříčky. Dokázali byste sepsat ke každému písmenu naší abecedy částici nebo přídavné jméno? My ano! Nachystali jsme malé překvapení našim prvňáčkům a těšíme se, až jim je předáme. No a jak dopadla assembly? Samozřejmě skvěle! Zvládli jsme úspěšně zdolat svou trému a naše výkony byly opravdu jedinečné!
I my se seznamujeme s Vendulou z Poradenského centra, která pro nás připravuje porce individuálních hodin speciálně pedagogické péče.
I od nás k vám letí přání krásného víkendu!
Vaši páťáci, Marie, Beáta a Martin.
This week we have been working on our Community Help posters, showing why it is important to live in a community and what things we can do to help out. This poster encapsulates lots of the things we have been learning in our World Around Us: How to Be a Global Citizen lessons. We hope to finish up the posters next week and then we can present them to Class 4 to try to educate them a bit on the subject.

Milí rodiče, děkujeme za hojnou účast na první letošní kavárně pro rodiče. Již nyní se můžete těšit na další, která se bude konat hned v týdnu po podzimních prázdninách, a to opět ve středu (2. listopadu) od 17ti hodin. Tentokrát bude hlavním tématem angličtina a systém její výuky na naší – Vaší základní škole a je tedy určena rodičům všech dětí. V tento den bude opět prodloužena družina pro děti všech účastníků. Hlásit se můžete přímo Clare, která kavárnu povede (janecka@opengate.cz), děkujeme.

Krásný a barevný víkend všem přeje

Vaše základka

Marie Zicháčková