Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení a milí rodiče, přátelé naší – Vaší školy,

tento týden děti zažily Halloween se vším, co k němu patří. Velký dík patří anglické sekci za jeho přípravu i realizaci. Počasí nám přálo, a tak jsme si naplno užili i přehlídku masek, jejichž průvod byl ukončen společným setkáním v divadle školy. Všechny děti i jejich průvodci se proměnili v modely a modelky a vyrazili na pomyslné molo. Celý den jsme si moc užili a už teď se moc těšíme na příští rok!

Ani rodiče nebyli ochuzení o zajímavé setkání. Na středeční kavárně se jich sešla celá řada. Tentokrát byla ústředním tématem angličtina a systém její výuky na naší škole. Kromě přímé výuky anglický jazyk integrujeme i do výuky některých nejazykových vyučovacích předmětů, jako druhý vyučovací jazyk. Jedná se o obsahově a jazykově integrované vyučování (Content and Language Integrated Learning, tzv. CLIL), kdy obsah nejazykového předmětu je rozvíjen za pomoci cizího jazyka a zároveň cizí jazyk slouží při zprostředkování daného vzdělávacího obsahu. Naším cílem mimo jiné je, aby naši žáci pochopili důležitost schopnosti komunikovat anglicky pro další studium i praktický život, aby byli schopni propojovat probraná témata a jazykové projevy, byli schopni samostatně vyhledávat nástroje k odstraňování problémů při komunikaci v angličtině, zkrátka učit žáky, aby se postupně učili chápat a interpretovat slyšené i čtené cizojazyčné texty a dokázali na ně přiměřeně reagovat.

V brzké době se můžete těšit na další kavárnu s tématem „Hodnocení“. I to má u nás svá specifická pravidla. Příští týden nás ale čeká DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ, na který jste srdečně zváni i Vy. Program naleznete na našich webových stránkách.

Co se odehrálo v tomto týdnu v jednotlivých třídách? Pojďme společně nahlédnout:

1. třída
Pomalu nám předvánoční období klepe na dveře, my už spřádáme plány na vánoční besídku a těšíme se na všechny příchozí svátky. Nenechali jsme si ujít ani ten předchozí. Ano, mám na mysli Halloween. Užili jsme si celý den se vší parádou.
Posunuli jsme se zase o kus dál v matematice i češtině, procvičili prsty a připravili se na další psaní. A to nás opravdu baví. Pak jsme si povídali o rodině. Zjistili jsme, že jsou to lidé, se kterými je nám fajn.
S Vendulou jsme čtvrtek pokračovali v rozvoji jemné motoriky a od příštího týdne začneme s Metodou dobrého startu, která bude probíhat každou středu při ranní oáze. V pátek k nám opět přišla Dominika z Poradenského centra s emušákem Ferdou a navázali jsme na Halloween a Dušičky. Povídali jsme si o tom, jaké to je, když nás někdo opustí. Jak může přijít pocit smutku a osamocení a že je v pořádku, když se vypláčeme, ať už jsme holka nebo kluk, a s někým si o našem smutku popovídáme. A také jsme si připomněli, že za nějaký čas smutek ustoupí a zase pocítíme radost.
Těšíme se na víkend, který právě s rodinou prožijeme.
Vaši prvňáci, Andrea, Clara, Ilonka
What a spooky Halloween we had this week! We returned from our holiday dressed in costumes and ready to celebrate the with some fun. We carved pumpkins, we went trick or treating and we learned a new Halloween dance! But Halloween wasn’t all we did this week. We also practised our speaking and are now experts in using He’s got, She’s got and I’ve got. We also tried our hand at sequencing daily routines and learned a new song. We have made a lot of progress in our English so far and we are all looking forward to what next week will bring!

2. třída
Druháci si tento týden užili oslavy Halloweenu. Ve středu jsme v pražském Planetáriu dělali pokusy se suchým ledem, a dokonce jsme vytvořili kometu. Už také dokážeme rozlišovat druhy vět a počítat přes dvacítku.
Za druhou třídu Bára, Nela a naše nová posila Hedvika.
Class 2 started off the school week in their spookiest costumes. We had skeletons, witches and superheroes visit us while trick or treating. We also worked together to carve a class pumpkin and we showed off our dancing skills in the theatre. But Halloween wasn’t all we did this week. We also visited the planetarium and learned all about how comets are formed. We even created our very own with some basic household ingredients and dry ice. We didn’t only play this week we also got a lot of work done. We practised our short i sound and finished another weekly spelling test. We had a busy week, but we can’t wait for the next!

3. třída
Stejně jako v ostatních třídách naší základky se i u nás po podzimních prázdninách vyrojila spousta zombíků, duchů, kostlivců a další strašidelné havěti. Objevil se dokonce i baby Yoda, nechyběla ani Drákulka, Harry z Bradavic, oživlá dýně nebo samuraj s katanou. Nakonec se ukázalo, že jsou to třeťáci v halloweenských kostýmech, a bylo vidět, že si na svých převlecích nechali opravdu záležet. Ale to není vše.
Po vší té hrůze, kterou jsme v pondělí společně s ostatními třídami prožili, jsme se ve středu vydali na výlet do pražského planetária na program 3, 2, 1 START, ve kterém jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o vesmíru.
Na učivo, pravda, zbylo méně času, přesto jsme se ale stačili naučit naše první vyjmenovaná slova, a to vyjmenovaná slova po Z. A již brzy, BRZIČKO budeme umět správně psát i slova příbuzná i všechny záludné chytáky.  V matematice jsme se zabývali abaku vizitkami a stále se snažíme pilovat malou násobilku.
Přejeme všem krásný víkend, Satanda a třeťáci
This week was fun filled beginning with our Halloween celebration, then going to the Planetarium on Wednesday. We had tons of fun learning new things about the stars above plus it was nice to see Prague in the perfect autumn season. Thursday, we looked back on a book we read, Creepy Carrot; discussing and writing about things that creeped us out. Lastly, we started our new unit on clothes in our Incredible English books.

4. třída
Pro čtvrťáky začal týden velikou radostí z ocenění NEJ halloweenských dveří. Ale všem nám je jasné, že výhru si zasloužili všichni a hlasování bylo opravdu vyrovnané. O to víc si úspěchu ceníme a moc děkujeme všem, kteří nám dali svůj hlas. Po bujarém pondělním veselí jsme si povídali o vážnějších věcech. Společně jsme si připomněli Svátek všech svatých a zavzpomínali na ty, kteří už tu s námi nejsou při „dušičkové oáze“. Přivítali jsme do týmu nového člena – paní učitelku Katku – a hned jsme jí ukázali, jak umíme spolupracovat. Za úkol jsme dostali seznámit se se  šesti pověstmi, které nás zavedly do historie mezi první Slovany na našem území. Vzájemně jsme se je snažili převyprávět svým spolužákům a užili jsme si u toho i spoustu legrace. Poznali jsme praotce Čecha, Kroka, Libuši a její sestry, Přemysla oráče a silného Bivoje. V úterý nás konečně poctil svoji návštěvou Český lev a vyzval nás k plnění rytířských ctností. Když to zvládneme, budeme se moci podívat do historie. To je výzva! Týden byl opravdu plný nejrůznějších aktivit a zajímavého povídání. Napsali jsme si říjnové pidiopáčko a s Kobrou jsme se zapotili při testu z českého jazyka. Co nás nezabije, to nás posílí.
Krásný víkend i od nás vám všem. Čtvrťáci, Sašenka, Beáta, Katka a Saša.
This week our Hiking Through History lesson took us deep into the Himalayas. We learned about the highest mountain peak in the world- Mount Everest. We talked about the basics of the mountain- location, height, wildlife- and we’ll move on to talk more about the history as we move around the Himalayan plateau. What do you call the Nepalese people who assist climbers up the mountain? Quiz one of the 4th graders!

5. třída
I v páté třídě to na začátku týdne vypadlo jako ve strašidelném domě plném nejrůznějších bytostí. Užili jsme si celý projektový den a zahájili týden v dobré náladě. V úterý se se i do naší třídy připojila Katka. Podařilo se jí u nás odučit hned několik hodin, a my jsme si je užili plnými doušky. Začali jsme nacvičovat na vánoční besídku a těšíme se, že letos po dlouhé odmlce příchod Vánoc oslavíme opět s celou základní školou. Společně s Katkou, Marií a Martinem jsme otevřeli téma holky X kluci. Těšíme se, až se vzájemně seznámíme s našimi objevy. J
S Katkou jsme si povídali o našem prvním prezidentovi a zjistili spoustu zajímavých informací. V pátek jsme drželi palce spolužákům, kteří se zúčastnili okresního kola logické olympiády a teď už se těšíme na pondělní výlet do Albertových skal.
I my všem přejeme krásný víkend, páťáci, Marie, Katka, Beáta a Martin.
We tucked into some tough grammar in Class 5 this week- irregular verbs! We traveled into our dreams to write about a recent dream we had (real or made-up). The students were encouraged to write in the past tense, using as many irregular verbs as possible. Some of these dreams were quite creative (and spooky!)
In art, we took inspiration from realia to draw our own polaroid camera! In literature, we transferred from Pixar shorts to short stories and applied our literary knowledge to text.

Milí rodiče, společně s dětmi ve školní družině uspořádáme drakiádu, na kterou Vás srdečně zveme. Drakiáda se bude konat příští týden ve středu 9.11.2022 od 15:30 do  cca 17:00 hodin. V tento den, prosím, nezapomeňte dětem s sebou do školy přibalit létajícího draka. Setkání všech příznivců draků bude u hlavního vchodu základní školy OG. Teplý čaj a káva budou zajištěny. Drobné občerstvení od rodičů je vítáno.
Těšíme se na Vás, kolektiv družiny. 

Krásný a zážitků plný víkend Vám přeje
Vaše základka

Marie Zicháčková