Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče a přátelé naší - Vaší školy,

školní rok se pomyslně překlenul do druhé půle, a kromě tolik očekávaného předávání vysvědčení nebyla ani tento týden o zážitky nouze.

Z prvňáků se stali zodpovědní žáci, kteří jsou každým dnem samostatnější, zapojují se do každé činnosti a rádi objevují nové poznatky ve všech vzdělávacích oblastech. Právě u žáků prvních tříd je v prvním pololetí vidět největší pokrok.

V pondělí nás čeká vyvrcholení recitační soutěže v divadle školy. Moc nás potěšilo, s jakým zápalem se všichni žáci do přípravy pustili a jejich výkony byly opravdu famózní.

Ve všech třídách naší – Vaší základní školy probíhal v lednu projekt, jehož tématem bylo lidské tělo. V chodbách u tříd si můžete prohlédnout výstupy z něj. Rušno bylo po celý leden i ve školní družině. Objevovali jsme s dětmi svět virů a bakterií, poskládali jsme si Kostíka a výtvarně jsme zpracovali orgány lidského těla. V únoru máme v plánu postavit středověké město z lego kostek. Máte doma LEGO kostičky navíc? Přineste je do školy a zapojte je do našeho města.  

Od ledna se pod vedením Venduly z Poradenského centra rozběhly skupinky dětí s odlišným mateřským jazykem, kde se orientujeme na rozvoj slovní zásoby a vyjadřovacích schopností, nápravu gramatických chyb a také se zlepšujeme v chápání školních úkolů a zadání, které se od běžně používaného jazyka liší.

Jak prožily další týden děti v jednotlivých třídách? Pojďme opět pootevřít dveře a nahlédnout:

1. třída
Máme za sebou týden, na který jsme dlouho čekali. Do rukou se nám dostalo naše první vysvědčení. V dobré náladě a plní očekávání jsme se statečně postavili na jeviště školního divadla, převzali vysvědčení a zavzpomínali na první školní den. Uvědomili jsme si, jak jsme vyrostli, zmoudřeli, a hlavně jsme se zařadili mezi opravdové školáky. Další dny jsme se podívali do Hejného matematických prostředí a přečetli další text s porozuměním. Ve čtvrtek jsme se rozloučili a popřáli si krásné pololetní prázdniny.
Hezký víkend přejí prvňáci, Andrea, Clara, Ilonka
This week Class 1 received their very first report cards! They did an amazing job standing in front of the whole school hearing all their praises. We had a wonderful time celebrating all their achievements. We also learned a lot from our 2nd grade counterparts this week when they presented their human body project.

2. třída
Druháci si na začátku týdne vybrali finalisty ve školním kole básnické soutěže, kteří postupují do užšího výběru a těm s radostí gratulujeme. Úterý bylo velkým dnem nejen pro druháky, ale pro celý první stupeň. Žáci celé základní školy se shromáždili ve školním divadle a všem se blahopřálo k úspěšnému dokončení prvního pololetí. Následně jsme si ve třídě rozdali vysvědčení a vstoupili do pololetí druhého. Dále jsme dokončili lapbooky o lidském těle a prezentovali je spolužákům z první třídy. Napsali jsme si běhací diktát, prozkoušeli nová slovíčka z angličtiny a potrápili naše plíce, mozek a svaly ve formě pokusů. Zjistili jsme, že dýcháme rychleji po pár dřepech než v klidu a že oči a mozek se dají ošálit různými obrázky.
Za tým druhé třídy, Bára, Hedvika a Nela
This week Class 2 continues in their scientist role and participated in different experiments involving the human body. We looked closely at our eyes and brain, lungs and heart. Much fun was had by all. We also had the opportunity to showcase all of our hard work on our lap books by presenting the information we learned about the human body to our first grader friends.

3. třída
Tak. Ani jsme se nenadáli a máme za sebou polovinu školního roku. Nevíme, jak Vám, ale nám ve třetí třídě uplynul jako voda. Pokud bychom použili sportovní terminologii, můžeme říci, že máme za sebou první poločas, ve kterém jsme si prozatím vedli skvěle. Silného a houževnatého soupeře v podobě gramatiky, aritmetiky i prvouky zatím k ničemu nepouštíme a nemá moc ze hry. Potěšující je také to, že jsme v průběhu zápasu neposbírali ani mnoho žlutých karet za nesportovní chování. V kabině jsme si řekli nejdůležitější taktické pokyny do druhé půle - hrát fair play, týmově, pokračovat ve stejném tempu až do konce zápasu, ale hlavně neusnout na vavřínech! Když do toho dáme srdíčko, přidá se i pověstné štěstíčko!
Tuto středu nás navštívila Dominika z Poradenského centra. Povídali jsme si o vztazích ve třídě a o respektu jednoho k druhému. Připomněli jsme si, jak je důležité mezi sebou komunikovat, umět říct někomu, aby nedělal něco, co nám vadí a kdy a ke komu jít, když potřebujeme s takovou komunikací pomoci. Naše povídání jsme zakončili příklady hezkého chování v rámci naší třídy, jako např. když někomu dáme kompliment, poprosíme a poděkujeme, potěšíme ho, když je smutný. 
Mějte se hezky a fanděte nám! Vaši třeťáci. 
This week marked the end of our first semester in class 3! We are now well on our way to becoming 4th graders and are excited for the next semester. In writing, we reflected on the fun activities we had this semester. We also thought of suggestions for next semester as well! In Club we had fun playing some silly English games to review vocabulary and grammar from over the semester. During art, we took the time to look outside at our beautifully snowy school, creating beautiful scenic views using watercolor. We learned all about foreground, middle-ground, and background and how to create depth in our paintings.

4. třída
Již v pondělí byla na čtvrťácích znát nervozita z pololetního vysvědčení, ale jejich výkony to ovlivnilo minimálně. S přehledem prezentovali své práce o neživé přírodě a navzájem sdíleli svá zjištění. Odpoledne jsme se vrhli do naší hudební laboratoře a zkoušeli skládat vlastní hudbu v různých interaktivních aplikacích. Užili jsme si spoustu zábavy a také spoustu decibelů! Dokončili jsme koláže, které zachycují portréty lidského obličeje a ukončili měsíční celoškolní projekt o lidském těle. Ve středu jsme si ještě připomněli, jak se správně zachovat v ohrožení zdraví a jak poskytnout první pomoc někomu, kdo se třeba dusí nebo vypije jedovatou tekutinu. V matematice již krokujeme s otočkou a převádíme jednotky délky. V českém jazyce ovládáme vzory podstatných jmen rodu středního a ženského. S chutí a plni sil jsme vykročili do nového pololetí pravou nohou a těšíme se na další dobrodružství a poznávání.
Krásné pololetní prázdniny přejí čtvrťáci, Saša, Sašenka a Beáta.
This week our Class 4 students worked hard on their English grammar, diving deeper into the Past Simple tense. They did a few speaking exercises in their Activity Books, wrote some great memories of their last semester and played some great Kahoot games to further their knowledge and enjoyment of the language. There is still much to learn, but they made some great strides this week.

5. třída
Hned v pondělí nás navštívila Dominika z Poradenského centra. Povídali jsme si o vztazích ve třídě a respektu jednoho k druhému. Přemýšleli jsme nad tím, co mají společného světy holek a světy kluků, jaké aktivity a hry nás společně baví a jak můžeme spolupracovat, ať už jsme holka nebo kluk tak, aby nám všem bylo při práci i při zábavě ve třídě dobře. I u nás ve třídě proběhla třídní recitace. Každý ze třídy si vybral báseň na základě svého uvážení a my jsme se tak mohli oddat rozličným veršům autorů méně i více známých. Rozhodování bylo opravdu těžké, ale máme své finalisty, kterým moc gratulujeme a držíme jim palce do dalšího klání. Dokončili jsme i své prezentace právě o poezii, a ještě před prázdninami jsme je odprezentovali v první třídě. Teď už ale balíme kufry, lyže a všechny potřebné propriety a přesouváme se do hor. Moc se těšíme, že si společně užijeme pobyt na svahu i mimo něj. Čeká nás i učení, ale s okysličenou hlavou a vysportovaným tělem to určitě půjde úplně samo!
I my všem přejeme krásný prodloužený víkend, těšte se na reportáž ze zasněžených svahů Krkonoš. Vaši páťáci, Beáta a Martin. ????
This week we had the culmination of our Class 5 Presidential Elections. Our 4 candidate pairs made their final speeches on Tuesday, defending their campaign mottoes and promises. On Wednesday we all hit the polling booth to cast our ballots. It was a close race to the finish, but the new Co-Presidents are now official: Julia Haynaliy and Benjamin Dudík assume the office with a campaign motto of “Trust the Weird”. We are sure (or we hope) that they will make great strides to lead this class into the future with all of their best intentions in mind. Should they need help leading them, they have an excellent pool of students to assist them. A special mention to all of the other candidates who ran for Class President: Emiliya Rutskaya and Tereza Víšková, Boris Jakúbek and Nela Hendrychová, and Čeněk Obermajer and Vojtěch Hlavinka. They ran great campaigns, but fell short of votes in the end. I’m sure they will step up to help in the room whenever possible.
What an exciting week! Not only do they now have one semester left in primary school, class 5 also voted in their own class elections. They finally got to showcase their Shepard Fairey inspirated political posters. The adjectives on their posters reflect what they stand for just like that of the Shepard-Fairey Obama hope poster. In literature, students got into the heads of the key characters by writing diary entries from the perspective of characters such as Ivan, Stella, Bob, or Mack. 

Milí rodiče, pokud byste měli zájem rozšířit výbavu školního oblečení, pak vězte, že od úterý bude možné doplnit uniformy fleecovými mikinami. Jejich prodejní cena je 940,- Kč. Mikiny jsou unisex, z kvalitního materiálu a ve velikostech A, B/C, D/E, F/G, H/I. V úterý 7.2. bude možné si je prohlédnout či přímo vyzkoušet v mimořádně zřízené výdejně přímo na ZŠ (rodičovská místnost) v čase 8,15 – 8,45 a 14,45 – 15,30 hodin. Mikiny budou rovnou k odběru, úhrada bude následně na základě fakturace. Posléze už si je můžete objednávat přes e-shop jako ostatní součásti uniformy a vyzvedávat ve skladu ZŠ (vždy pátek 7,45 – 8,30).

V pondělí 6. února v 17,00 hodin se těšíme na třídních schůzkách v kmenových třídách 1. – 4.třídy na viděnou!

Vaše základka

Marie Zicháčková